Ce sunt escarele de decubit?
Denumite si ulcere de presiune, escarele de decubit sunt zone ale pielii si/sau tesutului subiacent care au fost afectate din cauza unei presiuni constante.
Aceste leziuni apar sub forma unei pete mai inchise sau rosiatice, pata care nu se albeste la atingere. Totodata, zona se poate simti fierbinte sau rece si este posibil sa prezinte furnicaturi, durere sau sensibilitate.
Cele mai susceptibile zone corporale sa dezvolte escare sunt acelea care iau cea mai mare parte din greutate atunci cand stai intins sau asezat. Aceste zone pot fi omoplatii, coccisul, fesele, calcaiele, coatele, umerii, gleznele sau spatele capului. Cu toate acestea, poti dezvolta un ulcer de presiune oriunde pe corp.
De fapt, o escara poate sa apara si daca un dispozitiv intra in contact prea strans cu pielea ta, cum ar fi un ghips, o atela ortopedica, o incaltaminte nepotrivita sau o masca de oxigen.
Care pot fi cauzele escarelor de decubit?
Escarele de decubit se pot dezvolta fie pe o perioada lunga de timp, fie rapid. Leziunea apare din cauza lipsei de oxigen la nivelul dermului si tesuturilor de dedesubt. Cand exista presiune asupra pielii, sangele este impiedicat sa circule in acea zona.
Ulcerele de presiune pot fi cauzate de doua lucruri principale:
-
presiune prelungita;
-
frecare.
Cum pot fi prevenite escarele de decubit?
Majoritatea ulcerelor de presiune pot fi prevenite. Cel mai bun mod de a evita dezvoltarea unei astfel de leziuni este sa te misti cat mai des, deoarece doar asa poti usura presiunea asupra pielii. Totodata, se recomanda:
-
Curatarea pielii cu apa calduta si uscarea ei folosind un prosop curat si moale;
-
Urmarea unei diete sanatoase si bogate in nutrienti;
-
Hidratarea pielii si consumul de cel putin 2 litri de apa pe zi;
-
Verificarea regulata a pielii pentru semne de roseata, umflare, vezicule sau crapaturi, deoarece acestea pot fi semne de presiune.
Cum se trateaza escarele de decubit?
Ulcerele de presiune pot deveni o problema serioasa de sanatate daca nu sunt ingrijite corespunzator si din timp. Un tratament escare este mult mai dificil si mai complex cand leziunea este deja in stare avansata.
Tratamentele escarelor de decubit pot include:
-
indepartarea tesutului afectat;
-
folosirea de pansamente speciale pentru a promova vindecarea;
-
folosirea unui gen antimicrobian daca este prezenta o infectie;
-
eliberarea presiunii prin miscare;
-
mentinerea ulcerului curat;
-
folosirea unei saltele antiescare si/sau a unei perne speciale.