Kuala Lumpur, un Bangkok mai mic și mai chic

După o escală de 12 ore în Istanbul (cea mai mare de până acum, noroc că cei de la Turkish Airlines ne-au oferit un tur gratuit de oraș; e bine să știți că aveți opțiunea asta la escale mai lungi, dacă zburați cu Turkish) și un zbor de 10 ore, am aterizat în Kuala Lumpur. Deja nici nu ne mai speriem când auzim “zbor de 10 ore”. Ne punem un film, pe care nici nu apucăm să-l terminăm, bem ceva, poate mâncăm și ne culcăm. Somnul e cel mai bun “remediu” pentru zborurile lungi, mai ales dacă zbori pe noapte.

La ieșirea din aeroport, am avut un șoc: nu ne-am sufocat de la căldură + umiditate, ca în Bangkok. Bine, Bangkok-ul e printre cele mai calde și umede orașe din lume, deci dacă nu suportați genul ăsta de căldură, începeți cu ceva mai “light”. În Kuala Lumpur era cald, dar suportabil. Orașul câștigase deja un punct în plus.

“Depending on the traffic, we make about one hour to the hotel.”

Când îți spune cineva în Asia “depending on the traffic”, să știi că ai pus-o. Ce avem noi în România e o glumă, chiar dacă Bucureștiul e în topul celor mai aglomerate orașe din lume și nici Clujul nu se simte prea bine. Dar Kuala Lumpur ne-a surprins din nou: am făcut fix o oră până la hotel, pe un trafic mai lejer decât la Cluj. Am apucat s-o trăim și pe asta!

N-are rost  să zicem de infrastructura rutieră dintre aeroport și oraș, că e impecabilă în orice țară cu pretenții de dezvoltare. Amintim doar că șoferul ne-a arătat, la un moment dat, unde va începe construcția unui tren rapid care va face cei 300 de km dintre Kuala Lumpur și Singapore în 90 de minute. Termen de execuție: doi ani. Știți ce se va întâmpla, nu? Îl vor termina în doi ani.

Am avut de ales între Kuala Lumpur și Singapore și am mers pe Kuala Lumpur pentru că e mai autentic, mai “asiatic”, spre deosebire de Singapore, care e mai “rece”, din ce am citit. Pădurea de zgârie nori care ne-a întâmpinat de la intrarea în oraș ne-a demonstrat că nici autenticitatea nu mai e ce-a fost. Și încă se mai construiau, șantiere peste șantiere. Unul dintre ele pentru cea mai înaltă clădire din Malaezia, care va detrona turnurile Petronas. Ca la arabi, care când se plictisesc ridică o clădire și mai înaltă decât cea mai înaltă din lume.

Zgârie nori și centre comerciale. Aproape la fiecare colț de stradă era câte un mall, mai mare sau mai mic. Și când zicem mare, atât de mare încât au băgat și un roller coaster înăuntru.

“Your room is at the 14th floor” e cea mai bună veste pe care o poți primi de la un recepționer. Am stat la Capitol, un hotel situat într-o zonă plină de… ați ghicit… centre comeriale/restaurante/distracție, camera spațioasă, patul comod, mic dejun variat și cu multe specialități locale, am fost mulțumiți și vi-l recomandăm. Și când ajungi în cameră și ai view-ul ăsta, uiți de toată oboseala de după zbor.

Și am luat orașul la pas chiar din prima seară și l-am tot bătut la pas toate zilele. Am umblat pe jos la fel de mult cât o facem într-un city break în Europa, ceea ce în Asia e o realizare.

Și am ajuns pe celebra stradă cu mâncare unde am descoperit autenticitatea aia de mai sus. Cu influențe chineze, indiene și, evident, malaeziene, Kuala Lumpur e o minune gastronomică. Arome complexe, mirosuri nebune, ingrediente simple puse în valoare, o poveste. Am mâncat cel mai divers și gustos din toate vacanțele noastre și recomandăm orașul (și) pentru turism culinar.

“Unde sunt oamenii? Cum rezistă pe piață atâtea centre comerciale? Oare toate clădirile astea imense sunt ocupate?”, ne-am întrebat constant. În comparație cu traficul din Bangkok, Kuala Lumpur părea un oraș părăsit. Bine, are doar două milioane de locuitori față de cele opt milioane ale Bangkok-ului, dar tot era ciudat să vedem un trafic MULT mai lejer decât la Cluj și foarte puțini oameni pe stradă. Bine, am luat asta ca pe un avantaj: n-am fost sufocați de lume.

Și ne-am plimbat de ne-a luat mama dracului. Și am descoperit un oraș cochet, modern, dar cu accente tradiționale, aerisit. Dacă vreți să vizitați un oraș din Asia, vă sugerăm să începeți cu Kuala Lumpur, că impactul e mai mic decât la copleșitorul Bangkok, de exemplu. E un Bangkok mai “lejer”, dacă vreți.

N-o să vă spunem ce e MUSAI să vizitați, că altfel “n-ați văzut adevăratul Kuala Lumpur”, cum fac alții. “N-ai văzut Kuala Lumpurul dacă n-ai fost la turnurile Petronas”. Am fost la turnurile Petronas, dar n-am fost la Batu Caves, sperăm că ne veți putea ierta vreodată. Fiecare își construiește amintirile de vacanță pe experiențe subiective și ni se pare stupid să le impui altora. “Experiența mea a fost mai bună și mai autentică decât a ta” e discurs de grădiniță.

Vă spunem doar să explorați și să degustați cât mai mult, că aveți ce :)

Urmează Sri Lanka.

5 Comentarii
 1. Pluto19 Ianuarie 2018

  Ce-i drept faptul ca au autostrazi in oras (la plural) si ca se merge cu 80 la ora in ore de vârf, ajuta cu mult traficul.

  Si da, nici noi nu ne asteptam sa fie atât de plin de zgaraie noi pe aici.

 2. finch19 Ianuarie 2018

  Observ folosirea HDR in poze, se pare ca e cam innorat, cu lumina difuza aiurea, greu de surprins ceva expus corect. Mai multe poze se poate?
  Eu tot planuiesc sa fac o escapada in Asia, dar tot nu s-a concretizat. Vorbisem la un moment dat cu Bradut Florescu din Chiang Mai, ca el organizeaza chestii din astea exclusiviste prin zona. Trebuie sa imi fac curaj. Finii mei sunt abonati la Thailanda, vreo 3 vizite, ultima data au ales Vietnam, au venit cu diaree… Ma cam infricoseaza posibilitatea contractarii bolilor pe acolo, in special bacterii la stomac, ca nu avem imunitate la mizeria de acolo. Voi ati facut ceva vaccinuri inainte de plecare?

  • Zicu19 Ianuarie 2018

   Hello, nu folosim HDR excesiv, doar unde simțim nevoia. Mai multe poze găsești aici: https://www.instagram.com/tvdece/

   Cât despre boli, noi nu am avut probleme nici în Thailanda, nici în Cuba, nici în vacanța de anul ăsta, n-am făcut niciun vaccin. Totul e să fii puțin grijuliu, să bei doar apă îmbuteliată, să fii puțin atent de unde mănânci și n-ar trebui să ai probleme. Merită să îți faci curaj, că e păcat să nu vezi lumea asta frumoasă :) Iar Asia e cu adevărat specială.

 3. Gloria20 Ianuarie 2018

  Ce ma bucur ca v-a placut KL. Si mie mi-a placut tare din prima si m-am intors pentru inca doua zile, doar ca sa simt un pic de spirit de Craciun. Sunt innebuniti dupa decoratiuni si se pricep tare.
  Next time, totusi don’t skip Singapore, o sa aveti o surpriza si mai placuta decat KL – e un oras intr-o jungla. Super multi zgarie nori si arhitectura, dar atat de multa verdeata peste tot – e cel mai fain mix ever. De Gardens by the bay nu mai zic. Ma intorc pentru Sentosa pt care n-am avut timp :D stati cu ochii pe Insta

  • TVdece20 Ianuarie 2018

   Da, încă era plin de decorațiuni, care au dublat experiența. Singapore a rămas pe listă, acum ne dorim și mai mult să-l vedem :D Te urmărim cu drag, keep up the good content! :)

Păreri?