Vinul e o poveste frumoasă. O poveste sănătoasă.

Aseară, minunata noastră gazdă de la Best Western Plus Fusion Hotel s-a întrecut pe sine. Sala unde a avut loc degustarea de vin arăta perfect, platourile cu brânză, fructe şi pâine erau apetisant de atrăgătoare.

Ne-am aşezat cuminţi la masă. Doamna profesoară a început lecţia şi ne-a spus povestea vinului, cum numai ea ştie: cu pasiune şi entuziasm. Când o asculţi pe Ioana vorbind despre vin, eşti acolo cu mintea şi cu sufletul. Pentru că ştie să spună povestea acestei licori atât de frumos, încât îţi merge la suflet. Ce s-a întâmplat aseară a fost într-adevăr o lecţie despre consumul sănătos de vin, în cadrul căreia s-au spulberat şi multe mituri. Eram ca la şcoală, ochi şi urechi, în timp ce Ioana ne-a purtat într-o excursie imaginară prin diferite podgorii.


Rând pe rând, Caloian Zinfandel  de la Crama Opriş, Fetească Regală de la Cramele Recaş, Rose-ul de la Corcova Roy & Dâmboviceanu, cupajul Cabernet Sauvignon & Merlot de la Corcova Roy & Dâmboviceanu şi La Putere – Merlot de la Cramele Recaș  şi-au deschis porţile secretelor în faţa noastră. Am privit, am amuşinat, ne-am scăldat papilele gustative în această licoare milenară, ca într-o simfonie a simţurilor.

Am învăţat, în primul rând, că paharul se ţine de talpă, pentru a nu “supăra” vinul, încălzindu-l. Nu-ţi doreşti să superi un lichid atât de nobil, pentru că vinul are formele lui de a se răzbuna. Ne uităm apoi la compoziţia vinului, mişcând rotativ paharul, ca şi cum l-am admira şi ne-am lăsa vrăjiţi de puritatea lui. Şi chiar ne-am lăsat. Vinul bun, de calitate, trebuie să fie lucios, nu mat, şi trebuie să lase o urmă uleioasă pe pahar, care se prelinge încet. Se numeşte “lacrima vinului”. Urmează adulmecarea vinului, inspirăm scurt şi repetat, fără să ne băgăm nasul în pahar, ca simţul olfactiv să nu fie atacat de alcool, ci de aromele vinului. Abia după câteva adulmecări scurte şi după ce ne-am obişnuit cu el, ne scufundăm nasul în pahar. Apoi, luăm o cantitate mică de vin şi o plimbăm cu limba prin toată cavitatea bucală, să ne trezim la viaţă papilele gustative, şi înghiţim.

Vinul nu se deschide precum şampania, că are şi el un statut, nu trebuie să-şi facă simţită prezenţa prin zgomot. O face prin alte simţuri. La restaurant, chelenerul sau somelierul care ne serveşte, trebuie să deschidă în faţa noastră sticla de vin şi să miroasă dopul. Dacă ceva e suspect, vinul trebuie înlocuit pe loc. De asemenea, chelnerul trebuie să ne aducă dopul sticlei de vin la masă, pe o farfurioară. Dacă nu-ţi convine cum miroase dopul, ceri altă sticlă. Aşa e vinul, îţi permite să fii fiţos.

De ce e vinul un obicei sănătos?  Vezi aici.

Nu pot să vă spun care vin mi-a plăcut mai mult, pentru că aseară am învăţat că un vin se apreciază după textură, culoare, arome şi nu după preferinţe personale legate de cât de dulce sau sec e. Fiecare din vinurile degustate are ceva aparte. Şi ăsta e doar meritul Ioanei, pentru alegerile făcute, căreia îi mulţumesc tare mult pentru că ne-a ajutat să mai adăugăm încă un obicei la colecţia de #obiceirusănătoase. A fost o seară cu adevărat specială şi educativă.

Campania Activia continuă, fiţi pe fază, deci, la următoarele acţiuni care îndeamnă la obiceiuri sănătoase :)

Au mai scris despre eveniment: Ioana, Dan Olteanu, Dan Ciulea,  Dragoş şi Bogdan.

Păreri?