Vieți duble

Cred că cea mai bună definiție a facebook-ului e că acolo ne creionăm viața pe care ne-am dori-o, cu sau fără legătură cu realitatea.

Tocmai s-au căsătorit și inundă facebook-ul cu poze de la nuntă. El o iubește la nebunie, e dragostea vieții lui. Ea încă suspină după dragostea vieții ei. Dar s-a mulțumit cu el, că e băiat bun. Nu poate spune că îl iubește, ține mult la el, s-a obișnuit. S-a resemnat. Nu mai are chef să caute și ceasul biologic sună constant: vrea să facă un copil. Zâmbetele ipocrite de la nuntă conturează pe facebook cuplul perfect.

Niciodată nu a avut încredere în el. Toată viața a fost ca o frunză pe apa destinului. Dar vrea să pară un tip puternic. În lumea de azi nu e loc pentru oamenii slabi. Merge la sală și pune poze pe facebook, chiar dacă nu-i place sportul. Uneori, nici nu merge la sală, doar pune poze. Pune poze cu cărți, chiar dacă nu-i place să citească. Face voluntariat, se implică social. Cel puțin așa vrea să pară. Dă check-in prin baruri de hipsteri, pe la evenimente. Pune poze cu haine scumpe, accesorii, gadget-uri pe care nu le are, dar și le dorește. E băiatul pe care și l-ar dori orice soacră. Doar că nu a realizat nimic în viață.

Nici ea nu a avut încredere în ea. Toată viața s-a crezut urâtă. Și alții i-au spus că e urâtă. Și dacă tot e urâtă, s-a abandonat mâncării și s-a îngrășat. Mult. Postează pe facebook doar poze de când era slabă și aranjată. Postează doar poze cu femei frumoase, actrițe și modele. Și-a creat propria lume frumoasă pe facebook, în timp ce mânca pizza. E șomeră. O ajută părinții.

Vrea să pară cea mai femeie de carieră. Așa a învățat-o mama ei: că trebuie să fie puternică, într-o lume a bărbaților. Wall-ul ei e plin de realizări de la job. E mândră de ea. Are 35 de ani și e singură. Validarea de pe facebook compensează tristețea unui pat gol. Pe facebook, e tipa aia cu mulți prieteni, invidiată pentru job-ul fain pe care îl are. Acasă, doar pisica o ascultă.

E la pensie și nu se regăsește în statutul actual. Refuză să creadă că societatea nu mai are nevoie de el. A devenit bătrânul ursuz care și-a jurat în tinerețe că n-o să devină. Se îngroapă pe facebook. Vrea să pară că încă e în putere, că nu merită să fie aruncat la pubela societății. E activ, e peste tot, are păreri despre orice, se luptă cu dușmani imaginari. Și-a luat smartphone. Nu și-a văzut nepoții de o lună.

Postează miliarde de poze din vacanțe. Zâmbesc, par fericiți. Cutreieră lumea, în căutarea celor mai bune poze pentru facebook. Ea îl înșală și el o bate. Dar par fericiți.

Tipa din primul scenariu a ajuns gospodina tipică. A turnat 2 copii și nu mai are chef de viață. Nici nu mai știe de când nu a făcut sex. Parcă de Crăciun, că lui îi place s-o facă de sărbători. S-a refugiat pe facebook. Postează citate despre viața pe care și-ar fi dorit să o aibă. Pune miliarde de poze cu copiii, pentru că doar ei o fac să se simtă împlinită. Și vrea să pară că e împlinită pe facebook, chiar dacă încă visează la dragostea vieții ei. E soție și mamă pe facebook, dar acasă e o străină.

Facebook spală vieți. Și mi-e milă de cei care trebuie să-și ducă viețile la spălat.

Sursă featured image

6 Comentarii
 1. Ardeleanu'15 Ianuarie 2015

  Bravo! Demult nu mai citisem un articol atat de bine punctat si putin acid (fix cat trebuie)!!!

 2. george17 Ianuarie 2015

  Dureros de adevarat, ne nastem “puri” pacatuim de la prima respiratie- restul fiind un sir lung de compromisuri. Iluzia fericirii e doar un vis, realitatea fiind prea dura sa-l atingi.

 3. Ryan17 Ianuarie 2015

  Irealitatea-feisbuc se manifesta mai intai cu citate din Coelho, apoi cu share la articole care au emotionat-o pana in varful “nasului”, si culmineaza cu 1000 de selfie-uri (cu aceeasi 2-3 prieteni).

  Oh wait…

 4. Ana20 Ianuarie 2015
 5. Simona10 Decembrie 2015

  Bun. Bun tare! Dar in marea asta de oameni exact asa cum povestesti tu, mai gasesc unul doi care par normali la cap!
  E ca peste tot pana la urma, toti avem cate un coleg dubios la birou. Daca nu il aveti, sunteti colegul cu pricina! :)

 6. Felix12 Decembrie 2015

  Super tare, este exact realitatea pura.

Păreri?