Vine o vreme în viața fiecărui bărbat…

… când își cumpără o vestă. Și nu mă refer la vesta de costum sau de constructor, ci aia “de zi cu zi”.

Nici el nu știe de ce are nevoie de o vestă, dar aude o voce lăuntrică: “cumpără-ți o vestă, cumpără-ți o vestă!” E aceeași voce care îi spune: “e ok să porți sandale, e ok să porți sandale!”

Vesta e cel mai inutil obiect vestimentar. Există doar pentru că un croitor bețiv a uitat să pună mâneci la o bluză. E ca apa sfințită: nici nu te ajută, nici nu te încurcă. Nicio condiție meteo nu justifică purtarea ei: dacă e cald, e inutilă, dacă e frig, e și mai inutilă, dacă plouă, iei geaca de ploaie/umbrelă, dacă e toamnă sau primăvară, porți gecile aferente, dacă e iarnă, nu are rost să discutăm. Argumentul “e practică” nu e valabil. Și treningul e practic, dar nu-l porți la nunți, doar dacă ești cocalar. Nu există niciun argument solid pentru purtarea vestei și, totuși, bărbații simt nevoia să o cumpere.

Ca un fin observator al naturii umane, am ajuns la concluzia că vesta e o formă de validare masculină:

– bărbații neînsurați o poartă pentru a arăta femeilor că au potențial, că pot întemeia o familie, că au o sămânță puternică, ce poate da naștere unei dinastii, vesta fiind principalul obiect vestimentar din garderoba unui tată

– bărbații însurați o poartă pentru a transmite un mesaj clar lumii: “fraților, m-am ajuns, am găsit-o și eu pe una dispusă să se împerecheze cu mine, voi ce ați făcut cu viața voastră?”

Sursă foto

12 Comentarii
 1. PACIFIX11 Mai 2015

  1. Vesta este reminișcența armurii din evul mediu (sau se aseamănă cu asta) și vine o vreme când bărbatul are, așa, o dorință inconștientă de a-și arăta „pectoralii” sau ce a mai rămas din ei după o viață de ceafă de porc și bere.

  2. Are buzunare multe unde poți ține diferite chestii: ace de pescuit, cuie, jumătăți de scobitori, capete de sârmă, mai nou, bonuri fiscale și multe alte obiecte care e bine să le ai la tine că nici nu știi când îți trebuie… Practic, vesta este acest „cuțit elvețian” al fashionului.

 2. PACIFIX11 Mai 2015

  Ah, era să uit de sandale: doar cu șosete, da?

 3. Marius Sescu11 Mai 2015

  Te-am depășit, eu am deja 2 veste, pot chiar să le asortez. :)

 4. Alexandru11 Mai 2015

  Eu cred ca vesta este un simbol al nehotararii. O iei atunci cand nu esti sigur daca este frig sau cald afara (de cele mai multe ori cand este mai mult frig decat cald). Daca este sa extrapolam, vesta arata ca cineva este oscilant sau nu a avut bani de toata haina si a renuntat la maneci. :)

 5. mihai11 Mai 2015

  “Tzane cald la spate” :)

 6. ady11 Mai 2015

  In ceea ce priveste hainele pentru femei eu, una, nu inteleg rostul pulovaraselor/paltonaselor (si altor haine din materiale groase/ calduroase) cu maneca scurta sau 3/4 .
  Mai ales rostul paltoanelor cu maneca 3/4 nu-l inteleg. Daca circuli doar cu masina personala sau in zile mai caldute, sunt prea groase. Daca circuli cu mijloace de transport in comun/ pe jos, iti lasa mainile supuse intemperiilor naturii.
  Are cineva idee care-i rostul lor?

  • Florica12 Mai 2015

   Idei nu prea, intrebari cam da! :) http://tvdece.ro/o-problema-de-fashion/

  • ady12 Mai 2015

   Ma simt mai bine. Incepusem sa cred ca numai eu am problema asta.
   Raspunsul la intrebarea cu cizmele e “bocanci”. Eu am picioare groase, nu pot purta nici macar cizme normale. :)

  • lou23 Ianuarie 2018

   Da dom’le! Ideea e sa porti haina aia cu manusi3/4! din piele! sa vada ratanii fashion-ul ‘nec plus ultra’!!

Păreri?