Un alt specimen al faunei urbane: soția și mama supreme

N-o să înțeleg niciodată cum, după căsătorie, o femeie încetează să mai fie femeie și se transformă în martira numită nevastă: are freză de nevastă, poartă haine de nevastă, se comportă ca o nevastă, vorbește despre soțul ei ca o nevastă. Diminuează căsătoria respectul de sine? La unele da. “Adică, fată, m-am căsătorit, mă înțelegi? Nu mai sunt ca înainte! Acum am toate greutățile lumii pe umeri și nu știu cum o să răzbesc! Dar tu, muritoareo, n-ai cum să mă înțelegi… Las’, că o să vezi și tu cum e!”

N-o să înțeleg niciodată de ce foarte multe femei au o percepție extrem de conservatoare despre căsnicie. “Sunt CĂSĂTORITĂ, nu mai pot face asta!” Așa ajung să fie purtătoare de verighetă, nu femei căsătorite.

N-o să înțeleg niciodată de ce se așteaptă de la noi, pământenii, să ne închinăm la ea. “Sunt femeie căsătorită, ce Dumnezeu? Puțin respect!”

N-o să înțeleg niciodată cum căsătoria transformă o femeie într-o ființă superioară. “Îmi pare rău, nu mai putem ieși cu voi. Eu și SOȚUL MEU am intrat în alte cercuri.”

N-o să înțeleg niciodată cum căsătoria diminuează viața socială. “Nu ies, stau acasă cu SOȚUL MEU.”

N-o să înțeleg niciodată cum “o hârtie schimbă totul.” Știu, o să văd eu.

N-o să înțeleg niciodată cum unele soții au în continuare percepția că trebuie să se supună bărbatului. Și nu vorbesc despre cele de la țară. Sunt foarte multe exemple și la oraș.

N-o să înțeleg niciodată cum căsătoria poate transforma o curvă într-o sfântă.

N-o să înțeleg niciodată de ce trebuie să ni se scoată ochii pentru că o femeie a găsit pe cineva să facă sex și cu ea. “N-ai cum să mă înțelegi, eu sunt însărcinată!” “Doar știi, sunt însărcinată!” “Nu se vede? Sunt însărcinată!” “Asta numești tu probleme? Eu sunt însărcinată!” “O să vezi și tu cum e să fii însărcinată!”

N-o să înțeleg niciodată de ce o femeie crede că e singura de pe planetă care a fost, este și va fi vreodată însărcinată. “Nimeni nu a fost atât de însărcinată cum sunt eu! Nimănui nu i-a fost atât de greu!” Știu, sunt bărbat și nu am cum să înțeleg.

N-o să înțeleg niciodată de ce o femeie crede că e singura de pe planetă care a născut, naște și va naște vreodată. “Lasă despre sarcina ta, să vezi cum a fost la mine!”

N-o să înțeleg niciodată cum, după naștere, o femeie încetează să mai fie femeie și se transformă în martira numită mamă: are freză de mamă, se îmbracă precum o mamă, se comportă precum o mamă. “SUNT MAMĂ ȘI ĂSTA E SCOPUL MEU SUPREM PE PĂMÂNT!” Și gata, se abandonează total. Da, copilul trece pe primul plan, dar dacă uiți de tine, ce exemplu îî dai?

N-o să înțeleg niciodată de ce foarte multe femei au o percepție extrem de conservatoare despre meseria de părinte. Văd foarte puține mame moderne. “Sunt MAMĂ, e sub nivelul meu chestia asta!”

N-o să înțeleg niciodată de ce soție și mamă nu mai sunt sinonime cu femeie. Dar sigur problema e la mine: nu înțeleg multe.

Alte specimene: hipsterul bătrânpițipoanca bătrânătatăl blazatvecinul util societățiibiciclistul evanghelistbărbatul care s-a jertfit pe altarul căsnicieisuper calificatul, gustătorul de supermarket.

8 Comentarii
 1. Ciprian Andronache12 Noiembrie 2013

  Și nu putem vorbi de acea depresie mereu invocată. Acest specim despre care vorbești este acelaș care înainte de transformare era cel ce cuprindea : complexate, curve, nespălate și nerealizate profesional and social! Este mai ușor să spui că ești mamă decât să faci ceva, orice ( și nu mă refer doar la acțiuni sociale ). Sunt și în rândul bărbaților destui care îmi spun : ce știi tu, tu însoară-te întâi și după vorbești! De parcă eu la 33 d-ani sunt virgin, nu am avut nicio relație și n-am habar despre compromisuri, eșecuri, suferințe, plăceri, etc. Cauza acestor specimene și fenomene din ce în ce mai prezente este lipsa educației, a culturii și a aprecierii de sine. Trist articol dar adevărat!

 2. cotos13 Noiembrie 2013

  Zicule, baiatule, sper ca nu ai generalizat. Daca da, iti fac cunostinta la proxima vizita in Baia Mare cu nevasta mea, care iese din tipare :)

 3. zicu13 Noiembrie 2013

  @cotos: Nu am generalizat, de aia gasesti in text formulari de genul “unele”, “foarte multe” etc.

 4. Anca13 Noiembrie 2013

  N-ai cum sa intelegi,nici eu nu am intels…pana acum 5 luni:).Asa ca ai dreptate doar partial:)
  Hai sa-ti zic una cu care ma confrunt eu: ” Cum??? Ai ales sa stai doar un an acasa cu copilul…saracutul copil…eu am optat pt 2 si imi prelungesc la 3 ani …Ce??? Si intre timp mai si lucrezi de acasa???”
  Pe de alta parte, freza de mamica, imbracamintea de mamica- vin la pachet cu piticu…Nu mai ai timp sa stai sa iti tapezi parul si sa probezi 3 tinute, sa vezi daca bluza potriveste cu pantalonii, inainte sa iesi din casa. Echiparea ta trebuie sa dureze maxim 5 minute:)A…si papuci trebuie sa iti permita plimbari de minim o ora…
  Eram in tabara ta inainte, dar zau ca trebuie trait fenomenul pentru a-l intelege:).

 5. Arhi14 Noiembrie 2013

  lasa ca intelegi tu

 6. Dan C14 Noiembrie 2013

  O sa vezi tu.

 7. Alin14 Noiembrie 2013

  Sincer, eu nu te inteleg pe tine. Tu nu pricepi ca romanii sunt o natie aparte ? Suntem NEEVOLUATI, ramasi la stadiul de maimuta. Eu alta explicatie nu gasesc…

 8. Maria17 Noiembrie 2013

  Nu putem ști tăte. Mai rămân și neștiute.

 9. […] EA am scris aici. V-aș mai sfătui doar atât: dacă vreodată se ivește ocazia de a intra în discuții […]

Păreri?