Food a la Cluj: aparent, e posibil să ratezi niște bruschete

Sâmbătă am avut ceva treabă prin oraș și ne-am amintit că tot am vrut să încercăm o trattorie din Cipariu. Nu vreau să fac spoilere încă de la început, dar o să fac: dacă vreți să mâncați italiano vero, din punctul meu de vedere, Da Pino este etalon în Cluj, pentru ei garantez. În rest, fiecare face cum și ce poate. Așa și Trattoria Pineta, situat pe strada Constantin Brâncuși 1, atât se poate. Și eu merg cu FOARTE multă indulgență în orice local cu specific italian, fiind bucătăria mea preferată, dar unora pur și simplu nu le iese.

Am ajuns pe terasa lor în jur de 15:00 și am reușit să primim bruschetele de la aperitiv în jur de 16:00. Doar ca să ne bage cineva în seamă a durat vreo 15 minute. Asta ca să înțelegeți că ar fi bine să nu mergeți foarte flămânzi, ca noi, dacă nu vreți o prelungire de urechi. Doar doi ospătari deserveau interiorul și terasa, într-o sâmbătă cu vreme bună, când era logic că lumea va ieși să mănânce în oraș. De fapt, era doar unul, ca domnișoara era și la bar, și la debarasat mese. Tipic patronului român: de ce să angajez mai mulți oameni, când oricum merge și-așa?

Ținând cont că înăutru era o masă festivă, pe terasă alta și se mai ocupau și de delivery, oamenii ăia ar fi reușit să fie prompți doar dacă se dedublau. Dar, hei, ne-am propus să scriem pentru food a la cluj și am așteptat eroic. Bine, mint, ne era așa foame, că am fi mâncat și de pe jos!

Inițial, am vrut să comandăm la aperitiv carpaccio de vită, dar ni s-a spus că nu îl fac vara. “Oook, ce ne puteți face, totuși? “Iată, vă facem niște bruschete cu prosciutto crudo și rucola!” “Perfect, să ne faceți, că ne e foame, haha, hihi” Între timp, eu mi-am comandat o limonadă (cineva trebuie să și conducă) și Răzvan un prosecco. Limonada a fost ok (e greu să ratezi o limonadă), iar prosecco a fost prea puțin acidulat și cam dulceag pentru gusturile noastre, gen nu suntem siguri că a fost prosecco. Dar am trecut și peste asta.

Și, în aplauzele noastre (da, eram aproape să aplaudăm pâinea de foame), au venit bruschetele. Fără să ne dăm seama, ochii ni s-au dus peste cap cu o viteză amețitoare: am primit niște triunghiuri triste de pită prăjită cu prosciutto, care doar au trecut pe lângă sticla de ulei de măsline și s-au impregnat vag, ce să mai sperăm la cremă de oțet balsamic. Au venit pe un “pat” de rucola și cu niște roșii cherry tăiate în jumate pe marginea farfuriei. Dar cel mai trist e că nu s-au întâlnit DELOC cu usturoiul. Cum, frate, să nu nimerești cel mai simplu preparat italian? Pită prăjită frecată cu usturoi, stropită cu ulei de măsline, roșii tocate deasupra și, dacă vrei, prosciutto sau alte cele. ATÂT! De foame n-au fost rele, dar dacă nu-ți ies nici bruschetele… în fine, speram că pastele să fie mai ok. Chiar speram, că eram de o oră acolo și am mâncat doar niște bruschete care au eșuat în viață.

Ghiciți ce? N-au fost! :)) Eu mi-am luat niște paste carbonara (ăsta e testul meu pentru orice birt italian; dacă le iese carbonara, mă reîntorc și mai testez din meniu) și Răzvan tagliatelle cu speck și nuci. Ale lui Răzvan au fost în cel mai bun caz decente: prea multă smântână de gătit în sos, gustul nucilor nu a fost potențat deloc, poate mai mergea niște parmezan, dar prinde chelnerul dacă poți (repet, nu e vina lui, ci a patronului, făcea ce putea). Pastele mele mai aveau nevoie de niște piper. Sau, nu știu, poate de altă rețetă? :)) N-au fost rele, dar nici de revenit. O mâncare așa, să o papi când ți-e foame și ești prin zonă, dar nicidecum un loc de trecut pe lista mea.

Revin însă cu recomandarea pentru Da Pino, care e la distanță mare de alte localuri cu specific italian din Cluj.

Din păcate, Trattoria Pineta este celebrul caz “am dat noi banii, ca să nu-i dați voi”.

PS: mâine dimineață (foarte) devreme plecăm într-o mică vacanță, deci ne recitim cel târziu luni.

5 Comentarii
 1. Nobu18 Iunie 2018

  Groaznic suna cuvantul “pita”. Ziceti fratilor si voi “paine”.

  • Florica18 Iunie 2018

   Mi scuzi, mergem pe pane atunci, sa ramanem in Italia :)

  • m19 Iunie 2018

   @nobu
   Groaznic suna pâine. Zi și tu pită.
   Ei, cum e?

  • m19 Iunie 2018

   Azi mâine o să zică unii sa spunem ora două in loc de ora doi
   Sau decât în loc de doar.

 2. Instafit Daddy20 Iunie 2018

  Nu tot romanul s-a nascut italian.

Păreri?