Tipuri de români pentru care nu te-a pregătit nimeni

Părinții te cresc cum știu ei mai bine: îți insuflă niște valori, îți spun să fii un om bun și să te ferești, pe cât poți, de rău. Școala te modelează cât de bine poate sistemul de învățământ românesc. După educația părinților și niște școală, poți crede că ești pregătit să înfrunți viața. Și chiar dacă ești un Chuck Norris al vieții, există oameni pentru care nu te-a pregătit nimeni. Pentru că sunt specii relativ noi.

Românul care n-are nici educație, nici școală, dar se pișă pe tine, că e bogat. Bogați fără școală au mai fost de-a lungul istoriei. Rockefeller a renunțat la școală la 16 ani și, dacă ținem cont de inflație, a fost cel mai bogat om din istorie. Dar bogații neșcoliți din țările civilizate sunt mult diferiți de ai noștri. Când întâlnești un jeg din ăsta, care nu mai știe cum să-ți arate cât ți-e de superior, parcă te blochezi. Pentru că nu te-a pregătit nimeni pentru unu’ care e dispus să te îngroape în umilință, doar pentru că are niște bani.

Părinții nu te-au pregătit pentru românul de pe internet. E românul ăla care se dezbracă de principii, valori și rațiune și plonjează în cocina digitală, aruncând cu ură, injurii, acuze, idei nefondate, dezbateri neargumentate. Nimeni n-a crezut că va veni o vreme în care va trebui să-i învățăm pe unii să accepte și să respecte părerile altora. Se presupune că asta înveți acasă. Nimeni n-a crezut că idiotul satului va fi purtător de adevăr absolut. Nimeni nu te-a pregătit pentru asta.

Nimeni nu te-a pregătit pentru românul care nu vrea să se schimbe. Tuturor ne-au spus părinții după revoluție “lasă, că generațiile care o să vină vor schimba țara asta!” Și iată că, după 25 de ani, nu s-a schimbat nimic. Suntem conduși de aceiași imbecili fără educație, suntem furați de bogați fără școală, iar noi suntem o masă amorfă și manipulabilă, pentru că muncim, nu gândim. Măcar de am munci cum trebuie.

N-ai fost pregătit pentru o lume în care românii renunță la români cum dau de greu. Sportul e cel mai bun exemplu despre cum gândește nația asta. De la “Hai România!” la “Muie România” e doar o înfrângere. E nevoie de o singură înfrângere ca să ne dezicem de cei pe care îi aclamam ieri. Valabil pentru orice domeniu. “Ce tare e șeful, ne-a dat liber!”/”Muie șefului, că o freacă toată ziua în birou, iar noi facem rapoarte!”. “Vecine, dă și mie bormașina împrumut.”/”Muie, vecine, că mi-ai cerut bormașina înapoi după o lună!”

Toate școlile pe care le-ai făcut nu te-au pregătit pentru un câmp al muncii dominat de atâția incompetenți cu funcții. E foarte frumos la școală: ți se spune că vei intra într-un mediu unde vei fi apreciat, respectat și promovat în funcție de munca pe care o depui. Și ieși din școală plin de vise și idealuri și te lovești de cohorte de incompetenți pe funcții mari, care te fac să te gândești unde și cu ce ai greșit în viață. Și mai sunt și incredibil de aroganți, de te fac să te simți ultimul om. Fie alegi să te lupți cu ei, fie îți bagi picioarele și o iei pe cont propriu sau pleci din țară.

Nu te-a pregătit nimeni pentru toți ăștia și mulți alții, dar te adaptezi, că altfel o iei dracului razna în bâlciul ăsta de țară. Și numa’ așa te trezești la știrile de la ora 5: “e un băiat bun, educat, cu școli, ne ajută cu plasele când venim de la piață, nu știu ce a fost în capul lui.”

4 Comentarii
 1. eFoarteBine19 August 2015

  Dintre toate libertatile, cea a exprimarii este cea mai costisitoare. Prostii prospera si se evidentiaza, iar oamenii cu ceva in cap se retrag in discretie si bun simt. Si apoi ai impresia ca Romania e doar prostimea care iese in fata ca paduchele. Mda…

 2. injineru19 August 2015

  bai, stiu cum e, dar cred ca solutia e miserupismul. Evita-i pe toti din categoriile mentionate (daca poti) daca nu, plm, asteapta-l dupa scoala si fute-i o mama de bataie:))
  eu am plecat din tara si, chiar daca e mai bine, nu e perfect. Oriunde vei merge vei da de oameni, iar oamenii sunt diferiti.
  deci, ori pui la cur tot si nu-ti pasa, ori lupti. Plus ca atata timp cat tu esti constient ca esti mai bun ca el, lasa-l bre si fa-ti tie sa-ti fie bine:)
  hai noroc, sa-ti mearga bine:P

 3. Leviatan20 August 2015

  Nu, miserupismul nu e o soluție. Pentru că există o vorbă inspirată de istorie: „Pentru ca oamenii răi să poată face rău e destul ca cei buni să nu facă nimic”
  O soluție ar fi educarea generațiilor care vin, în adevăratul sens al cuvântului. Cu cei 7 ani primiți de acasă și nu de pe facebook.
  O alta ar fi instaurarea unei meritocrații în care specimenele jegoase și cu IQ sub-unitar să nu mai aibă acces.
  În felul acesta, specimenele vor concluziona că, pentru a avea putere, trebuie să se educe. Și problema se va rezolva treptat.
  Și țin să te contrazic într-un punct. Generația de azi e pregătită să discute cu prostul satului, cu internetul pe smarphone, pentru că au dat peste el încă din fragedă pruncie. Problema e ca prostul satului, cu internetul pe smartphone

 4. Stelian27 August 2015

  De multa vreme nu am mai simtit atatea stari la citirea unui articol. Adevarat, dureros, comic, ordinea nu stiu sa ti-o spun.

Păreri?