Tipuri de oameni la o nuntă românească

S-a scris destul de mult despre nunți pe acest blog. Nu pentru că nu am avea alte subiecte sau pentru că “scrieți cam mult despre nunți, vă pregătiți?”, ci pur și simplu pentru că nunta e oglinda supremă a societății românești. Niciunde altundeva nu vezi românismul în stare pură, niciun alt eveniment nu îți dă sentimentul de “băi, cum e țara asta…”, niciunde nu te vei simți mai român.

Unul dintre motivele pentru care nunțile românești sunt atât de fascinante îl constituie tipologiile omniprezente. Astfel, avem:

Unchiul beat care încearcă să pipăie nuntașele – fie le invită la dans, fie se prinde într-o horă, timp în care încearcă să scape mâna, “din greșeală”, pe o țâță sau o bucă.

Bunica ce plânge non-stop de emoție și le zice tuturor, de mai multe ori, că se bucură că și-o văzut nepoata mireasă înainte să moară.

Verișorul venit din Italia cu BMW închiriat, care face fițe la mâncare, că nu e suficient de sofisticată, cum mănâncă el “la italieni”, vrea doar băuturi scumpe, făcând o gaură mare în bugetul mirilor, și vorbește româna stâlcit, pe sistem Răducioiu.

Gașca de prieteni care, chiar dacă s-a specificat de la început că nu se practică, TREBUIE să fure mireasa. E scopul lor suprem în viață.

Mătușile/verișoarele care au căzut în butoiul cu kitsch, dar consideră că sunt cele mai bine îmbrăcate și frezate de la nuntă.

Nuntașul care dă tonul la claxonat în coloana de mașini și e extrem de mândru de el.

Nuntașul afon care insistă să cânte.

Nuntașul care nu știe să danseze, dar se crede Mihai Petre.

Nuntașa obeză care refuză să accepte că e obeză și s-a încăpățânat să vină cu rochia de acum 10 ani.

DJ-ul care se crede Armin van Buuren.

Nuntașul care nu știe cât să pună în plic și întreabă pe toată lumea cât pune.

Eternii nuntași nemulțumiți de meniu –  “s-o zgârcit, puteau da mai multă mâncare!”, “ce erau ciudățeniile alea? nu puteau da și ei o sarma, ca toată lumea?”

Nuntașii dezamăgiți că friptura nu a intrat pe “Marșul Radetzky“.

Nuntașii bătrâni, dezamăgiți că mirii nu respectă obiceiurile: “nu i-a ajuta Dumnezo!”

Nuntașii convinși că “la nunta lor a fost mult mai fain”.

Dacă vă mai vin, nu ezitați să completați în comentarii.

12 Comentarii
 1. oana2 Aprilie 2013

  Daca la mine la nunta nu s-au bifat jumatate dintre tipologiile astea ar trebui sa imi fac probleme? :))

 2. MissBodescu2 Aprilie 2013

  nuntasii care asteapta ca in anul urmator “sa joace la botez”.

 3. cotos2 Aprilie 2013

  :)) Dar nuntasi multumiti nu exista??? Acum din experienta proprie, pot sa iti spun ca aproape din fiecare am avut la nunta :)

 4. zicu2 Aprilie 2013

  @oana: Nu, ar trebui sa te simti bine :)
  @cotos: Nuntasul roman s-a nascut nemultumit.

 5. Dorin2 Aprilie 2013

  Ai fost la o nunta unde se striga darul? E horor! La o astfel de nunta, un nene desemnat de miri e cel ce “striga”. Negresit incepe cu masa rudelor apropiate (socrii, nasi, frati ai mirilor) unde darul e semnificativ mai mare. Mizand pe elementul psihologic, omul continua cu mesele celelalte, iscand printre majoritatea celor ce urmeaza sa dea darul o adevarata isterie. Acestia mai intotdeauna mai pun in plic un 50 de lei pana la 50 de euro (depinde de posibilitati) de frica “sa nu se faca de rusine”! E horor si superdistractiv in acelasi timp, un adevarat Kusturica. :)

 6. mihai2 Aprilie 2013

  Ce fericit sunt ca am scapat de toate astea. Si chiar imi mai vin si altele in minte. M-am insurat numai cu prietenii apropiati langa mine. A fost extraordinar. Ne-am simtit bine cu adevarat.

 7. Sonia2 Aprilie 2013

  Nuntașa care își aduce cu ea plodul foarte minor. Pe care îl lasă să se zbenguie toată noaptea printre picioarele invitaților și cablurile de la boxe (că doar e copil) și cu care are grijă să apără (în brațe) la dansul mirilor ca să vadă toată lumea ce progenitură reușită are în dotare. Nu cred că e ceva care să mă enerveze mai mult decât asta la o nuntă.

 8. Maria3 Aprilie 2013

  Nuntasul betiv care fac sow spre deliciul tinerior si jena mirilor !

 9. ilinca3 Aprilie 2013

  cuplurile de nuntasi care sunt in stadiul in care isi planuiesc viitoarea nunta si care se uita cu maxima atentie la flori, la aranjamente, la muzicanti, la fotografi, la tort si vor sa afle cat o costat tot.

  Cred ca sunt singurii care chiar vad toate detaliile unei nunti :D

 10. jone4 Aprilie 2013

  Si copii care alearga printre picioarele nuntasilor!

 11. anabela10 Aprilie 2013

  soacrele care se imbraca in alb spre uimirea tuturor!!

 12. anabela10 Aprilie 2013

  pe motiv ca inca sunt tinere si arata bine

 13. […] place să cred că sunt un fin observator al naturii umane. Îmi place să identific tipologii. Îmi place să găsesc oameni-stereotip și să râd de ei. Da, și eu aparțin unei tipologii și […]

 14. […] 13. Nu vor exista aceste tipologii deosebite. […]

Păreri?