Suntem prea grăbiţi ca să admirăm Bucureştiul

De cele mai multe ori, noi, cei din “provincie”, mergem la Bucureşti cu treabă. Avem de rezolvat ceva, avem o întâlnire cu cineva, o viză de obţinut, nişte acte de obţinut şi ştampilat, un contract de semnat, un business de încheiat, o măslină de îngurgitat şi ne întoarcem la casele noastre. Mai mergem şi la câte un concert, să simţim şi noi pe pielea noastă cum e, că ducem lipsă. Cât să ne tot uităm la DVD-uri? Şi uite aşa, vedem Capitala pe fugă. Vedem un trafic infernal, puhoi de oameni, blocuri gri înghesuite, gălăgie, oameni cu un caracter îndoielnic, şi ne spunem: “Nu ştiu cum trăiesc ăştia aici, n-aş putea niciodată!”

Alergând dintr-un loc în altul, de la o instituţie la alta sau de la o companie la alta, în goana după ştampile şi semnături, că doar vrem să terminăm cât mai repede treaba şi să ne întoarcem acasă, unde-i linişte, n-avem timp pur şi simplu să ne oprim şi să ne admirăm Capitala. Şi, credeţi-mă, este ce admira! Sunt sigur că nici bucureştenii nu au timp să o facă. Şi e păcat. Dacă toţi cei care vizitează Bucureştiul, împreună cu bucureştenii, s-ar opri pentru un moment şi ar observa ceva frumos în jurul lor, şi ar povesti şi altora, probabil Capitala noastră ar avea o imagine mult mai bună.

“Cum, mă, oraşul ăla jegos, plin de mitici, e frumos?” Da, dacă te opreşti să-l observi, e un oraş frumos. Un oraş al cărui frumuseţi au fost îngropate de griul comunist. Un oraş care-şi plânge vremurile de glorie, când era supranumit “Micul Paris”. Un oraş sufocat de oameni care au uitat de părţile frumoase şi-l înjură constant.

Dragi nebucureşteni, dragi bucureşteni, vă provoc să vă admiraţi Capitala!

Opriţi-vă câteva momente în faţa Cercului Militar Naţional.

Priviţi lecţiile de istorie naţională de pe cele două basoreliefuri impresionante, din jurul Academiei Militare.

Urcaţi dealul Mitropoliei, spuneţi o rugăciune sau nu, şi admiraţi Palatul Patriarhiei.

Apoi, trageţi-vă sufletul la Hanul lui Manuc.

Sau faceţi o plimbare până în Parcul Mogoşoaia şi vizitaţi palatul lui Constantin Brâncoveanu.

Admiraţi Teatrul Naţional, Ateneul Român, Muzeul Ţăranului Român, plimbaţi-vă pe străzile din centrul vechi şi lăsaţi-vă pătrunşi de parfumul altor vremuri. Şi multe, multe altele. Sau pur şi simplu opriţi-vă în orice loc şi găsiţi-i latura frumoasă. Vă garantez că vă veţi vedea cu alţi ochi Capitala!

#prinBucureștiul meu a fost un eveniment marca blogdeturism.ro, organizat de Corina Georgescu și sprijinit de Paralela 45, Hotel Răzvan, Laser Maxx și Groupon România.

8 Comentarii
 1. cineva28 Septembrie 2011

  Suntem prea grabiti ca sa vedem si orasul de langa noi.

 2. daniela28 Septembrie 2011

  Intr-adevar este o capitala frumoasa dar aglomeratia si “griul” lasa de dorit

 3. viviana29 Septembrie 2011

  daca poti sa crezi, anul asta am fost pentru prima data turist in bucuresti pentru 2 zile si mare dreptate mai ai!…a fost un city-break reusit ca in orice alt oras european…conditia e sa stii sa-ti depasesti prejudecatile!

 4. Mr. Cabo29 Septembrie 2011

  “lăsaţi-vă pătrunşi de parfumul altor vremuri” – adica miros de canale, D&G si iarba in acelasi loc ? Yey! :D

  Sunt locuri frumoase si in Bucuresti. Din pacate sunt raspandite si imprastiate fara pic de conexiune intre ele ca sa pot sa zici ca ai facut un tur al orasului si ai vazut ce e mai important.

 5. razvanbb29 Septembrie 2011

  Lasa ca si cand mergem in alta parte ochiul nostru vede un ecran sau un vizor al aparatului foto. :)

  Am facut un filmulet pe tema asta: http://razvanbb.ro/2010/05/cine-mai-urmare%C8%99te-spectacolul.html

 6. thaopets29 Septembrie 2011

  dar si cand ma duc e plin de gunoaie si de cersetori la tot pasul de manele date la maxim ostentativ si de ghiorlani in calduri cate striga”ce buna esti papusa”

 7. […] mai scris: Sebi | Florica&Zicu | Gaben | Andrei Crivăţ | Îndrăgitul Eftimie | Tudor | Raluxa | Sorin […]

 8. […] CrivatElena MarcuSara NistorSorin GrumazescuAndrei CismaruOvidiu EftimieGabenVisuratDenisucaFlorica & ZicuInteresanta a fost si sugestia gusterului :Vă recomand să faceţi o plimbare #prinbucurestiulmeu […]

 9. Cris27 Iulie 2014

  Mai sunt “de admirat” si Muzeul de Istorie, Palatul CEC de langa el, Muzeul de Arta din Piata Revolutiei, palatul Cantacuzino (devenit muzeul George Enescu), Carul cu Bere, Muzeul Grigore Antipa (recent renovat si arata super), palatul Kretzulescu.

  Daca vreti o plimbare (care se poate combina cu shopping), puteti s-o luati din Piata Romana spre Piata Universitatii si apoi Unirii, unde gasiti “centrul vechi” Lipscani. Aici se gaseste si Muzeul de Istorie, si Biserica Stravrapoleos. Catedrala Spiridon e de asemenea frumoasa si cea mai mare biserica din Bucuresti (in Unirii).
  Se poate vizita si Palatul Parlamentului, si bineinteles mai sunt si parcurile din Bucuresti care sunt destul de mari (cu exceptia Cismigiului, care totusi e f. dragut si cel mai vechi din Bucuresti)

  In fine sper ca ajuta sugestiile mele, stiu cum e sa nu stii unde sa te duci in Bucuresti, mi-a luat ceva pana le-am invatat :)

 10. Cris27 Iulie 2014

  Am uitat de Palatul Cotroceni – putini stiu de el. Cand am vizitat, erau doar 4 britanici si 2 romani acolo, pe cand la Palatul Parlamentului era coada la bilete

Păreri?