Food a la Cluj: Stradale by Chef Foa se distrează cu gusturile

Prima interacțiune pe care am avut-o cu Chef Foa (cu mâncarea lui, mai exact, că nu am avut încă plăcerea să-l cunoaștem) a fost la prima ediție de Street Food Festival la Cluj. Ne-am luat atunci niște mâncare asiatică atât de fadă, că nu au meritat caloriile. Ne-am “supărat” pe el și l-am cam ocolit până anul trecut, când a venit la Street Food X-Mas Edition cu un stand de sandwich-uri și Răzvan, care e milos din fire (observați ce elegant am sugerat că e pofticios?) a zis că-i mai dă o șansă. Și bine a făcut, sandwich-ul pulled pork slow coocked a fost foarte-foarte bun.

Scorul: Pofticioși vs. Chef Foa – 1-1

Săptămâna asta, Chef Foa a venit cu totul peste noi cu Stradale, pe care îl găsiți pe strada Someșului 14, la baza clădirii de birouri de la adresă (nu știu exact cum îi spune, intrați în curte și găsiți ușor prin signalistică).

Atenție, e deschis doar între orele 08:30 și 17:00, de luni până vineri, și veți găsi preparate pentru micul dejun și prânz (au și sloganul “The lunch society”): supe, salate, Curries & Stews, garnituri, Fried & Fries, Robata & Tandoor, Deserturi, Naan Bread. Puteți vedea aici meniul lor zilnic și opțiunile de meniu la preț special.

Aș vrea să vorbim în primul rând despre decor și ambianță, chiar dacă am scris de nenumărate ori în articolele food a la Cluj că nu mâncăm decor. De data asta trebuie punctat :) Cum să vă explic, m-am simțit că într-un city break într-un oraș european, locul este extrem de spațios (când nu vrei musai o locație FIX în buricul târgului, ai loc să te desfășori), colorat, vibrant, aerisit. O să spuneți că sunt nebună, dar când majoritatea localurilor din Cluj arată parcă trase la indigo și apare așa ceva în peisaj, nu ai cum să nu te îndrăgostești.

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

Servirea e împărțită în două zone: una cu sandwich-uri, cafea, desert și una cu mâncare gătită, ca să nu se creeze îmbulzeală inutilă. Se vede că business-ul are vechime și experiență (a început la București), totul merge ca uns, oamenii sunt pregătiți, amabili și simpatici.

Restaurantul este cu autoservire, un “împinge tava” mai sofisticat, prin preparate și ambianță.

Mirosea exact ca la mama acasă, dacă mama ar face un sos de ierburi așa bun ca băieții ăștia. Am stat puțin până să ne așezăm la coadă, pentru că erau prea multe opțiuni care arătau și miroseau bine. Și noi am făcut o greșeală de începători: am mers flămânzi :) Am ajuns pe la 14.00, 14 și ceva, deci trecuse deja rush hour-ul angajaților din clădirile de business, care, în mod cert, reprezintă și targetul principal al business-ului, deci am putut să pozăm locul din toate unghiurile.

Vesela. Minunată! De ce mă ambalez așa pentru veselă? Pentru că îmi plac oamenii care duc conceptul business-ului până la capăt, iar vesela aleasă se potrivește perfect cu ideea de comfort food. Mai pe românește, mâncarea aia bună pe care o face bunica. Și e o dovadă că nu trebuie să ai nu știu ce veselă sofisticată, dacă mâncarea e bună.  Evident, toate dish-urile au un twist modern, dar când mănânci din strachinile alea jur că ai din nou cinci ani și bunica îți face griș în lapte. Loved it!

Și acum despre mâncare.

Eu mi-am luat o porție de păstăi cu usturoi  (12 lei) și un antricot de vită (26 lei). Carnea, medium rare, se topea în gură și în timp ce mestecai și mai dădeai peste o bucățică de sare grunjoasă simțeai că ăla e gustul fericirii. Păstăile au completat foarte bine antricotul și m-am bucurat să văd în jur că au ales și alții această garnitură. Oare chiar ne obișnuim, ca nație, să comandăm și altceva în afară de cartofi prăjiți? Bravo nouă!

Nu, nu ne obișnuim. A venit Răzvan cu comanda lui și a făcut o românească: și-a luat cartofi prăjiți (6 lei) pentru că a văzut că este mujdei de usturoi și n-a rezistat tentației să-i înece :)) Nu l-am judecat, pentru că sosul (nu a fost un mujdei clasic, ci un sos special) a fost ce trebuie și hai să nu fim fițoși: cartofii prăjiți + usturoi = love. În plus, s-a revanșat apărând vesel cu două bucăți de mușchi de porc (18 lei): unul cu crustă de condimente și altul cu miere și muștar. În plus, un sos de ierburi divin! La secțiunea Grill veți găsi o serie de sosuri făcute de ei, însă recomandarea mea (și a staff-ului) e să nu înecați carnea în sosuri, că nu îi veți mai simți aromele. Cum să vă spun, excelent!

M-am deconectat atât de tare încât eu, care nu sunt o băutoare de vin (prefer un whisky bun), am luat și un vin mic (Corcova 500 ml- 11 lei), fiindcă m-am gândit că va merge perfect cu vita mea, dar și cu brownie-ul (12 lei). Nu intenționam să iau desert, dar când l-am văzut cum arată… well, a sărit singur pe nota de plată :) Nici prea dulce, nici prea sărat, un gust perfect echilibrat, a completat o masă excelentă.

Am luat un prânz delicios, cum rar mi s-a mai întâmplat în ultima perioadă la Cluj și mă bucur tare că am revenit cu laude în această rubrică. Acum, că Chef Foa a invadat Clujul, așteptăm replica lui Adi Hădean, care, din sursele mele, pregătește și el ceva în oraș ;)

Per total, a fost unul din cele mai gustoase și plăcute prânzuri pe care le-am luat în ultima vreme și mă bucur tare mult că avem un astfel de loc în oraș. Vi-l recomand cu tot dragul, doar să mergeți flămânzi :)

Ca o concluzie: au venit bucureștenii să ne arate că nu trebuie să mâncăm decor, când mâncarea e foarte bună.

Chapeau!

4 Comentarii
 1. Voicu23 Martie 2018

  Oare isi deschide Adi Hadean un tonomat cu chipsuri?

  • Florica23 Martie 2018

   Baiii rautate! :))) Daca ii ies bune si le face el, why not?:))

 2. Constantin24 Martie 2018

  “au venit bucureștenii să ne arate că nu trebuie să mâncăm decor, când mâncarea e foarte bună.” Ce mandru ma simt ca bucurestean….Altfel: “observați ce elegant am sugerat că e pofticios?” Meriti un premiu pentru chestia asta…

  • florica26 Martie 2018

   Ce e corect e corect si trebuie scris :)
   Mersiii chiar mi-am facut inca o cafea, deci premiul e rezolvat ;)

Păreri?