Patronul român și specificul restaurantelor

Majoritatea oamenilor care își deschid restaurante în România suferă de sindromul #cudetoate. Și nici măcar nu-și deschid șaormării, cum cere tradiția strămoșească, ci localuri din alea, cum le zice, cu specific.

Pur și simplu nu se pot abține să nu bage în meniu preparate care n-au nicio treabă cu specificul restaurantului: “îi spunem restaurant italian, dar vom avea meniu internațional.” Sau le e teamă să nu piardă clienți, că orice om de bun simț își dorește să mănânce pizza la un restaurant chinezesc. E fix locul în care mă aștept să găsesc pizza, chiar să risc să o comand și să fie cea mai bună pizza din viața mea. Ăia care fac pizza toată ziua sunt niște amatori.

Apropo de pizza, de ce nu am deschide o pizzerie care să aibă și “preparate tradiționale românești, ca la mama acasă”? Că doar mamele noastre, după ce puneau prosciutto și parmezanul la maturat, făceau și niște sarmale, să nu ne pierdem tradițiile. Toată viața mi-am dorit să mănânc o ciorbă de burtă la o pizzerie. Toată. Viața.

“Vom deschide un restaurant cu specific românesc, dar vom avea și paste din alea carbonara, nu macaroane. Și vom avea și burgeri.” Când a auzit că năvălesc romanii, primele cuvinte ale lui Decebal au fost: “ține-mi, te rog, burgerul ăsta, că au venit macaronarii.”

Nu-i așa că abia așteptați să mâncați niște sushi la o șaormărie? Așa mă gândeam și eu. Sunt convins că domnul care te întreabă academic “cu ce să fie?” face un sushi de se ascund ăia prin Japonia, care au făcut școală pentru asta. “Păi tot un fel de șaorma e sushi-ul ăla, domne’, numa’ că nu cu lipie, ci cu algă din aia. Și noi nu punem orez, că nu suntem #săraci, băgăm cartofi prăjiți. Cum, n-ați încercat sushi cu cartofi prăjiți?”

Vrei să bagi de toate în meniu? Zi-i bistro și nu te mai încurci în denumiri. Sau spune-i cum vrei, numa’ nu-i da specific doar de dragul de a-i da.

Oamenii normali se duc la restaurantul italian să mănânce italian, nu sarmale. Pentru sarmale se duc la cel mai bun local pe sarmale.

5 Comentarii
 1. Romica31 Ianuarie 2018

  Dar oare sarmalele nu pot fi numite pachetele de iarna, dupa modelul chinezesc?

 2. veronica31 Ianuarie 2018

  in Pitesti a o pizzerie care are si ciorbe si paste carbonara si gratar. “La butoaie” ii zice, daca vrei sa treci sa te convingi :D

  • dny1 Februarie 2018

   si gratar cu mici , nu vad de unde ai tras concluzia ca ar fi pizzerie

 3. liviu31 Ianuarie 2018

  Am fost la ski in bukovel. Intre 3 pensiuni era un butic unde se puteau comanda sushi si burgeri :))) Hapt in creierul muntilor in Ucraina, fuck logic.

Păreri?