Singur acasă

Puține sunt filmele care reușesc să surprindă spiritul Crăciunului. Crăciunul adevărat, pur, nepervertit de consumerism, al cărui esență e familia. Filmul pe care l-am văzut ieri la cinema, la invitația fetelor de la Xmas PR (mulțumesc încă o dată!), e unul dintre ele.

“Singur acasă” nu e orice film despre Crăciun. “Singur acasă” e CRĂCIUNUL. Nu-mi amintesc să mă fi marcat la fel un film cu tematica acestei sărbători. Îl voi purta în suflet mult timp de acum încolo și abia aștept momentul în care îl voi revedea împreună cu copiii mei. “Singur acasă” e despre bucuria sărbătorii în familie, despre disperarea uitării unui copil acasă și despre fericirea sinceră a regăsirii. Un film ce îți provoacă un mix de sentimente, un adevărat carusel emoțional.

“Singur acasă” e povestea unei familii numeroase, departe de a fi perfectă. Dar care familie e? Puteți spune, cu mâna pe inimă, că familia voastră e perfectă? Dinamica relațiilor e foarte bine surprinsă și construită, în așa fel încât să creeze impresia de haos ordonat. Fiecare membru al familiei își are rolul bine definit în acest haos, cu toții convergând spre personajul principal, Kevin, mezinul familiei, jucat magistral de un Macaulay Culkin căruia îi prevăd un viitor strălucit în cinematografie.

Pe scurt și fără să fac spoilere, deoarece chiar îmi doresc să vedeți acest film, familia se pregătește să plece în vacanță și, din cauză că sunt foarte mulți și din haosul organizat despre care vorbeam mai sus, îl uită pe Kevin acasă. Legătura maternă e foarte bine surprinsă în momentul în care, pe avion, mama simte că ceva nu e în regulă, că parcă a uitat ceva acasă. Iar momentul în care își dă seama ce a uitat e de-a dreptul memorabil.

Și iată-l pe Kevin, un puști de 8 ani, singur într-o casă imensă. E, practic, visul din copilărie al fiecăruia dintre noi. Până la urmă, cred că filmul e (și) o metaforă a copilăriei perfecte: copilul care are tot ce își dorește și care e “pedepsit” de destin să rămână singur acasă.

Cred că vă imaginați ce urmează: Kevin se comportă ca orice copil normal, rămas singur acasă – își face de cap. Privindu-i bucuria inocentă, mă gândeam: eu de ce nu am avut norocul să fiu uitat acasă în copilărie?

Totul e perfect în această veritabilă lume de basm, până intră în scenă doi hoți, interpretați de inegalabilul Joe Pesci și Daniel Stern. Aceștia au pus ochii pe casa familiei lui Kevin și vor să dea marea lovitură, neștiind că acesta e acasă. Urmează o luptă, extrem de amuzantă, a capcanelor pe care  Kevin le întinde celor doi, luptă din care aflăm cum un copil de 8 ani, nevoit să își apere casa părintească, poate umili prin inteligență niște bărbați în toată firea.

Dar nu vă spun mai multe, mergeți să-l vedeți! Vă promit că nu veți regreta! Vă las cu trailer-ul:

Mie nu-mi rămâne decât să sper că va exista o continuare. E genul de film căruia i s-ar face o mare nedreptate dacă nu va avea și un sequel.

Crăciun fericit!

6 Comentarii
 1. Dragos Mone24 Decembrie 2013

  Mie imi place mult filmul. Am prieteni care pot confirma ca ma amuz copios de fiecare data cand il vad.

 2. igrecdoicapa25 Decembrie 2013

  suna interesant. o sa le spun prietenilor de film si o sa mergem. a aparut cumva si in 3d?

 3. hoinaru25 Decembrie 2013

  Am fost si eu in cinema si l-am vazut si chiar vorbeam cu niste prieteni. Oare ce-ar putea sa mai faca la partea a 2-a? Daca o sa existe si o continuare, evident.

 4. Cristina25 Decembrie 2013

  Home Alone 2 : https://www.youtube.com/watch?v=vIRoNlPZeqk
  Dar postul asta e trolling nu?
  E imposibil sa nu fi vazut cele 2 Home Alone..
  E ca si cum nu ai fi vazut American Pie!
  Si da, Home Alone e asociat cu Craciunul si pentru mine, si pentru majoritatea dintre noi cred.

 5. Pupatoru de moaste27 Decembrie 2013

  Am vazut Hohoho 2, si vorbeam cu niste vecini care e diferenta intre noi si americani.

  A spart un copil o vaza, a inceput ma-sa sa-l bage, sa-l scoata, sa-l injure, etc, CA LA ROMANI, stii ? i am zis ca in Home Alone, pe care il copiaza aia, nu vezi asa ceva, si nicaieri oriunde in filme americane, for that matter. Acolo nu il injura pe copil daca strica ceva, ci totul e bine si frumos…

  Ei, asta-i diferenta dintre noi si americani…

 6. Jderu8 Ianuarie 2014

  @Cristina Da, cred ca e trolling, n-are cum altfel.

 7. […] cum anticipam anul trecut, producătorii filmului de succes “Singur acasă” nu ne-au dezamăgit și au revenit cu […]

Păreri?