Se poate face stand up comedy fără obscenități?

E întrebarea pe care mi-o pun de când merg la show-uri de stand up comedy românești. Stand up comedy fin, inteligent, subtil, cam cum a făcut Teo în prima seară de FISC. Genul de umor care nu are nevoie de organe genitale. Se poate? Cred că da. Dar fenomenul e, din punctul meu de vedere, încă în stadiul de maturizare la noi, chiar dacă Doru Octavian Dumitru făcea stand up comedy de pe vremea în care nu se știa ce e aia la noi. Și stand up-erii americani, etaloanele în domeniu, mai înjură în numerele lor, dar folosesc înjurăturile doar ca pe un mijloc, nu ca pe un scop în sine. Obscenitățile au rolul și farmecul lor, dar nu cred că un show de stand up ar trebui construit DOAR pe obscenități. Și nu, nu cred că “asta vrea publicul”. Publicul râde mecanic la obscenități, pentru că asta primește. Dacă ar primi altceva, ar râde natural. Cu obscenități poate oricine, fără e mai greu.

Aseară, am fost în juriu la finala competiției naționale de Open Mic. Am jurizat 4 tinere speranțe ale stand up-ului românesc. Am auzit foarte multe obscenități, din păcate, dar și foarte multe glume bune. Semn că există potențial. Dacă se mai taie din umorul grobian, viitorul sună bine.

Filmare furată de la Groparu.

Deseară, râdem din nou, cu Nicu, Sergiu și Andrei! Abia aștept să-l revăd pe Nicu, să-l văd pentru prima dată pe Sergiu și să-l revăd pe Andrei, care am înțeles că a evoluat foarte mult, de când s-a mutat la București! Ceea ce vă doresc și vouă!

1380264_419521964836249_1671293619_n

Mai puteți câștiga niște invitații duble aici, bilete puteți cumpăra de aici sau de la fața locului, Casa de Cultură a Studenților, ora 20:00!

Ne vedem!

10 Comentarii
 1. Alexandra8 Noiembrie 2013

  Din cauza asta nu prea mai merg la seri de stand-up. Nu că aş avea vreo problemă cu înjurăturile şi obscenităţile, pentru că, hei, fac parte oricum din cotidian. Atât că nu mai văd rostul să dau şi nişte bani pentru a le auzi.

 2. Andilău8 Noiembrie 2013

  Dacă vrei părerea unui începător în ale stand-up comediei. Eu am făcut stand-up pentru a doua oară în viață miercuri în The Londoner Pub la invitația FISC-ului (drept consolare că am ieșit pe 5).

  Pot să zic că materialul meu conține 50% obscenități (bine, și aici e lungă discuția, pentru că depinde de scopuri și mijloace – să folosești organe doar de dragul de-a le folosi nu e OK; dacă o faci într-un mod inteligent, merge). Restul sunt glume bazate pe jocuri de cuvinte, asocieri amuzante, rafinate, care necesită un pic de gândire. Ce am observat? Lumea râde mai mult la obscenități. De ce? Din fascinația ereditară pentru subiecte tabu, sexualitate, experiențe personale în care orice persoană se regăsește.

  Teo își permite să facă ce face acum pentru că îl știe lumea și l-a adoptat. Însă a trecut și el prin faze cu obscenități. Apoi depinde și de context. În sală mare, la festival, într-adevăr că trebuie să fii mai elegant. În baruri și cluburi poți să fii mai slobod la gură, lumea consumă și alcool și se prinde mai greu la glume pretențioase.

 3. fb8 Noiembrie 2013

  cauta pe iutub Eddie Izzard :)

 4. zicu8 Noiembrie 2013

  @fb: Il stiu :)

 5. alex8 Noiembrie 2013

  Si noua ni se parut la fel. Multe injuraturi, cam misogini etc. Insa tipul din Otopeni a cam evitat, a fost finut si am ras bine la el :)

 6. Serghei9 Noiembrie 2013

  :))))))))))))))))))))))))))))) Noroc cu juriul fin cunoscator de stand up comedy de la Festival! Mi-a placut tipu; din cluj ca zicea bancuri la mana a doua: “prietena mea e asa de grasa incat mai bine o sari decat sa o ocolesti” Trist. Tipul din Otopeni care a zis ca face stand up de la 16 ani deci de vreo 5 ani (incepator?!) mediocru spre trist. nu am auzit niciodata de el si chiar o sa-i urmaresc cariera promitatoare fiind si castigatorul concursului. Mie cel mai mult mi-au placut moldovenii, ala cu fes merita locul intai se vede ca face de mai mult timp iar celalalt fara fes ar trebui sa scrie reclame pentru aia de la mercador. “Cu obscenități poate oricine” de asta este o explozie de comedianti in romania, tocmai pentru ca poate oricine. “fin, inteligent, subtil, cam cum a făcut Teo în prima seară de FISC” ia uite ce zice Teo aici : http://www.youtube.com/watch?v=dlFdMwr2X84 Concluzia: Trist! Cunoscatorilor ce sunteti!

 7. Mlle. Critique9 Noiembrie 2013

  Este prima oara cand am mers la un Stand Up Comedy romanesc live. Impresia pe care mi-au lasat-o show-urile? Am ramas cu un gust amar. Si ai mare dreptate cu: “Publicul râde mecanic la obscenități, pentru că asta primește”. Eu nu cred ca acesti comedieni pot scoate pe gura doar injuraturi si obscenitati. Au potential, dar nu il valorifica, din pacate. Subscriu si la ce spune domnisoara Alexandra.

 8. zicu9 Noiembrie 2013

  @Serghei: Sa inteleg ca ai grave probleme in a accepta pareri diferite de ale tale. Dar sunt obisnuit, e plin online-ul de oameni ca tine. Moving along…

 9. Serghei10 Noiembrie 2013

  @zicu Cred ca esti putin limitat. In primul rand ai scris aceasta postare tocmai pentru ca “nu accepti” sau mai degraba nu agreezi umorul vulgar al “comedienilor” care au participat la seara cu pricina, la fel cum si eu am reactionat la scriierea ta, o accept dar cred ca este superficiala si destul de slab sustinuta/documentata. Ti-am pus linkul ala cu Teo tocmai pentru ca il recoamdai ca si exceptie de la comedia vulgara cand tocmai el a ajuns cunoscut si printr-un clip intitulat sugestiv “pula mea” in care spune ceva de genul, “daca e amuzant ia ca atare”, nu mai cauta tu sa faci filozofia umorului. Si americani injura f mult, e inutil sa faci comparatie cat timp nu ai analizat macar 5 comedianti de la noi, 5 de la ei si ai facut o statistica cu, de cate ori injura intr-un numar, ce injuraturi folosesc si care era contextul in care au facut-o. Ca sa inchei ca deja am pierdut destul timp aici, stand-upul e cea mai nesigura, mai volatila si mai subiectiva forma de comedie dar si una din cele mai greu de livrat. De asta sunt foarte putini oameni care fac asta si mult mai putini care fac publicul sa rada (la sfarsit la asta se rezuma, la ras) insa foarte multi care isi dau cu parerea, cum facem noi acum. Numai bine va doresc!

 10. bihoprel11 Noiembrie 2013

  Se poate face totul ! fara obscenitati si chiar fara… cruditati :) !

Păreri?