Românii în război cu România

Și ziceți, frați de tranșee, cum e în război? Cum e să te trezești în fiecare dimineață și să te întrebi: oare pe ce front voi lupta azi cu statul român? Statul care ar trebui să ne facă viața mai bună, nu să ne facă să gustăm zilnic din cupa calvarului. Statul care ar trebui să-și protejeze cetățenii, nu să-i pună în pericol. Statul care stă, românii care pleacă.

Suntem într-un război de gherilă de fiecare dată când ieșim din casă. Oare îmi va pica în cap o bucată de fațadă ignorată ani de zile de autoritățile locale? Oare voi da cu mașina într-un crater, pe care nu s-a obosit nimeni să-l cârpească peste față, și voi face un accident grav? Oare voi cădea într-o gură de canal lăsată de izbeliște de niște muncitori pricepuți, angajați ai unei firme care a primit cadou un contract cu statul? Oare voi reuși să supraviețuiesc unui drum de câteva sute de kilometri prin țara fără autostrăzi?

Suntem într-un război psihologic de fiecare dată când avem de-a face cu autoritățile. Pe de o parte noi, soldații, care ieșim din tranșee ca să mergem la ghișee, pe de alta ei, funcționarii, generalii care se plimbă pe șina din dosarul vieții. Și simți cum se scurge viața din tine stând la cozi, ca să ajungi în vața unui general, care îți ia banii cu scârbă și te trimite la carceră.

Suntem într-un război economic. Bătălia pentru buzunarele noastre e crâncenă, se folosesc tactici perverse ca să ne vărsăm avuția în marele malaxor de bani care e statul român. Statul e tipul ăla de care trebuie să te ferești în autobuz, să nu rămâi fără portmoneu.

Suntem într-un război biologic. Valuri de puroi se revarsă din sistemul medical peste bolnavii României. Suntem bolnavi de românită cronică.

Suntem într-un război de uzură, dar mai există unii dintre noi care înregistrează mici victorii.

Continuarea, mai jos:

Alba-Neagra, 13 Martie

Cum e să te trezești în fiecare dimineață și să te întrebi: oare pe ce front voi lupta azi cu statul român? Statul care ar trebui să ne facă viața mai bună, nu să ne facă să gustăm zilnic din cupa calvarului. Statul care ar trebui să-și protejeze cetățenii, nu să-i pună în pericol. Statul care stă, românii care pleacă.

Posted by Alba Neagra on Thursday, March 14, 2019

Păreri?