Republica medievală România

Ne încăpățânăm să credem că trăim într-o țară dezvoltată. Corupția e o MICĂ scăpare, doar alții sunt responsabili, noi nu contribuim la ea. Hoția e ceva banal, “a furat, dar a făcut și lucruri bune” ar trebui să fie slogan național. Noi nu discriminăn, doar alții o fac: “N-am nimic cu homosexualii, DAR…” Nu, după n-am nimic cu homosexualii nu ar trebui să existe un “DAR”, dacă te ții tolerant.

“Cine, bă, noi, românii, înapoiați? Fugi, bă, de-aici! Păi noi am fost cândva grânarul Europei, perla Estului și am putea fi din nou, doar că nu suntem lăsați!”

Refuzăm să credem că ne-a depășit timpul, că am fost mereu de partea greșită a istoriei, că am făcut și continuăm să facem alegeri proaste. Undeva în străfundul nostru credem că suntem bine, de fapt. “Sunt alții în situații MULT mai proaste decât noi”. Tot timpul ALȚII. Ne agățăm de “speranța moare ultima” și ne amăgim că “cumva, tot o să fie bine, că n-are cum să fie altcumva.”

Ne încăpățânăm să credem că nu trăim într-o țară din evul mediu și de aia când ni se demonstrează, ne oripilăm. “Cum, domne’, să modificăm în constituție conceptul de familie? Ce țară e asta? România mea nu e intolerantă!” Asta e problema, că fiecare vede România LUI și ne scapă imaginea de ansamblu. Noi suntem mai buni ca românii ăia care au semnat pentru schimbarea Constituției, deși ăia sunt oglinda neamului: habotnici, încuiați, intoleranți. “Nu, frate, refuz să cred că România e CHIAR ATÂT de înapoiată!” Ei bine, este, să vedem ce spun studiile.

Dintr-un studiu IRES din 2015, reiese că raportarea românilor la femeie e următoarea:

Femeia trebuie: să îndeplinească, în principal, caracteristici care ţin de familie: să fie o mamă bună, o soţie bună, să aibă grijă de familie, să fie harnică şi abia apoi să aibă caracteristici legate de viaţa socială: să fie sociabilă, educată. Într-o mai mică măsură femeia trebuie să aibă pasiuni, să fie independentă, religioasă, frumoasă sau supusă. 

Cu alte cuvinte: “La cratiță, fă! Lasă prostiile, gen educația, că poate îți rup coloana!” Așa gândesc mulți cetățeni din țara asta, despre care noi, arienii internetului, credem că “n-are cum să fie atât de înapoiată!”.

Apropo de rupt coloana, dintr-un raport al agenției pentru drepturi fundamentale a Uniunii Europene, privind violența împotriva femeilor, reiese că 30% dintre românce au fost afectate de violență fizică și sexuală la un moment dat în viață, după vârsta de 15 ani. Mai mult, 24% dintre românce spun că au fost supuse la violență fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani. “Ooo, dar stai! Păi cum așa ceva? Noi, minunații, dăm în femei ca-n hoții de cai? Nu se poate așa ceva, credeam că țara asta e mai dezvoltată, avem internet rapid, telefoane deștepte și facebook, e IMPOSIBIL să ne tratăm așa femeile!” E foarte posibil, naivule, foarte posibil. Mă distrează ăștia care descoperă la 30 de ani că trăiesc într-o țară bananieră. Ce-ați crezut, fraților, până acum, că suntem Elveția Estului?

Să vedem cum stăm la violența împotriva copiilor. Dintr-un studiu “Salvați copiii” reiese că în 6 din 10 familii din România, copiii sunt educați cu bătaia. ȘASE din ZECE! Nu-i așa că e ironic să ne oripilăm că românii sunt intoleranți, când bravii noștri conaționali își transformă copiii în saci de box? Și vă rog scutiți-mă cu faza aia “o palmă din când în când nu are nimic”, că tot îți bați copilul, doar te amăgești că “îl atingi un pic”.

Să ne băgăm și la studii despre abandon școlar? Despre alcoolism? Nu, că bănuiți cum stăm.

Deci, de fiecare dată când vă mirați că trăiți într-un stat medieval și simțiți nevoia să răbufniți pe facebook, dați-vă un reality check.

România reală va avea tot timpul resurse să vă înșele așteptările.

4 Comentarii
 1. Maria10 Mai 2017

  După ce am lucrat intr-un call-center si am vorbit la telefon cu sute de persoane am fost soacra de realitatea din tara noastra. Ai mare dreptate.

 2. mm12 Mai 2017

  Eu am fost agresat si hartuit de femeie. Ce trebuie sa fac?

  • Tokarev_TT14 Mai 2017

   Operaţie de schimbare a sexului.

 3. gigi12 Mai 2017

  eu inteleg toleranta, si nu as confunda totusi cu incurajarea anumitor comportamente. exemplu concret. ajuns in Viena pentru prima data ever, ne plimbam de nebuni. intr-o piateta in zona centrala, scena, baloane, foarte multi tineri( as in categorie de varsta de la 12 la 16 ani) , muzica tare, blal bla. printre ei niste personaje ciudate un tip imbracat in piele cu basca de piele, cu decolteu pana la buric, o “doamna” asistenta cu peruca blonda si fusta mini de i se vedea poponeata si alte personaje la fel. ei bine era ceva manifestare gay. repet tineri din categoria 12-16 ani. acuma intrebarea e oare tinerii aia ii considerau cool? erau deja definitivati din punct de vedere sexual? era o alengere de-a lor? oare ii influentau in vre-un fel pt alegerile viitoare? cumva nu m-am simtit in largul meu cand ma gandeam la chestiile astea. ma intreb deseori de ce suntem atat de agresivi la normalitate? nu mai e cool sa fii normal? nu mai e suficient?

Păreri?