PR de baltă

Am vrut să scriu un articol ironic, voi să râdeţi şi să comentaţi, să râdem împreună despre cât de proaste sunt piarizdele. Apoi, m-am întristat brusc.

Bună, sunt Alina şi sunt PR-istă.

Îl practic în fiecare zi, şi nu de la 09.00 la 18.00, ci tot timpul. Telefonul meu e deschis la orice oră, sunt PR 24/7, nu doar când am chef sau vreau să obţin ceva. Când sunt acasă, când spăl haine, când mă duc cu prietenii la o cafea. Nu voi lovi niciodată pe nimeni cu cartea mea de vizită şi nici nu mă voi prezenta cu nume şi prenume, boldând compania pe care o reprezint. Nu o să îmi rog colegii din presă să facă ceva pentru mine sau pentru compania care mă plăteşte. Faptul că am lucrat cu o bună parte din cei cărora acum le trimit comunicate de presă e un plus extraordinar pentru mine. Mă împiedică să am obrazul gros şi să încerc să îi prostesc pe faţă.

Faptul că scriu pe acest blog mi-a deschis interacţiunea cu online-ul, cu bloggerii. Poate nu ar fi rău ca şi voi, dragele mele colege, să mai ieşiţi cu ei la un suc, să vă permiteţi luxul de a vă desprinde de programul vostru încărcat şi efectiv să staţi de vorbă cu oamenii ăştia. Veţi fi surprinse. Vă garantez.

Nu sunt cea mai bună PR-istă din lume, nu sunt cea mai deşteaptă, dar am ceva ce vouă vă lipseşte cu desăvârşire. Am “naivitatea” de a trata pe toată lumea cu profesionalism, indiferent cine e acel cineva. Tratez pe toată lumea cu aceeaşi bunăvoinţă şi nu mă cred o divinitate pe pământ, încerc să învăţ de la fiecare persoană cu care interacţionez şi nu mi-e frică să greşesc. Nu voi scoate niciodată decolteul la înaintare şi nu voi discuta din manualele de PR cu clienţii, partenerii, jurnaliştii sau bloggerii. Ştiu că nu voi obţine altceva decât nişte pofte carnale în unii masculi şi o etichetă pe care nu mi-o doresc.

Dragi colege, am un umil sfat pentru voi. Interacţiunea PR-blogger nu se aseamănă deloc cu cea client-vânzător la piaţă. Nu mai trimiteţi mailuri goale, fără nicio urmă de text. Faptul că vă semnaţi în body mail nu impresionează niciun blogger atât de mult încât să deschidă toate ataşamentele pe care le-aţi adăugat.

Ştiţi regula conform căreia atunci când trimitem un comunicat de presă, nu trecem la subject “Comunicat de presă”, având în vedere că un jurnalist sau un blogger primeşte mai multe comunicate într-o zi? Hai să o aplicăm şi aici şi să încercăm să explicăm frumos, cu cuvintele noastre, ce dorim de la acel blogger şi ce oferim.

Fetele, hai să nu mai fim Piarizde! Eu îmi iubesc meseria, voi?

9 Comentarii
 1. […] This post was mentioned on Twitter by Florica si Zicu, Timaru Mihai, Groparu Nemernic, Nebuloasa Blonda, Richard Marius Ilie and others. Richard Marius Ilie said: hai RT: @tvdece: Hai să nu mai fim Piarizde! http://bit.ly/ahBKLx […]

 2. mihai11 Noiembrie 2010

  ce e ala pr-ist?

 3. Alexandru Husaru11 Noiembrie 2010

  Cunosc și eu o mână de piarizde…

 4. Dan Ciulea11 Noiembrie 2010

  daca im permiti sa iti relatez o gresala draga Florica :D … “Bună, sunt Alina şi sunt PR-istă”

 5. Florica11 Noiembrie 2010

  @Dan: Bine ma Dane:)))

 6. siginutz11 Noiembrie 2010

  La noi inca se dau examene practice la asta, nu avem profesionisti cu adevarat. Cam toti pica la aceste examene. Si mai is si platiti pt asta. Dar… si eu am terminat SI comnunicare si PR… am diploma, ce bine-mi sade! Alinutza, tu esti facuta pt asa ceva, te prinde. Ca sa fii PRist tre sa ai o personalitate anume, nu merge la oricine. Diploma e buna de pus la colectie.

 7. siginutz11 Noiembrie 2010

  (ma gandesc sa o pun in rama, alaturi de cea de la LMA care totusi a fost buna la ceva, si de cea de Master – cand voi gasi utilitatea sa imi dau dizertatia). Scoala in Romania… o faci in practica.. pacat ca mi-a trebuit vreo 5 ani sa realizez. Si sa ajung sa fac ce-mi place… cu diploma de bac :D

 8. Florica11 Noiembrie 2010

  @siginutz: Perfect de acord cu ce ai scris, doar ca eu cred ca diploma de LMA chiar te poate ajuta. De exemplu, stiu pe cine sa caut daca am nevoie de un interpret de spaniola :d

 9. Vlad11 Noiembrie 2010

  buuunaaa alinaaa!

 10. siginutz11 Noiembrie 2010

  da, asta ziceam si eu. LMA-ul pe care l-am facut eu, cand era 4 ani, ca acu.. e jale. Din cauza studentilor, nu a profilor. Acolo chiar erau cursuri practice, n-ai ce face. La CRP… pfff.. as fi putut face 3 faculte ca CRP-ul in acelasi timp…cursuri luate de pe wikipedia.. in fine :)

 11. […] în PR care n-au nicio treabă cu online-ul. Despre PR-ul de balta a mai scris Alina un post foarte adevărat. Unde să nu mai adăugăm că sunt incapabili să gestioneze feed back-ul […]

Păreri?