Sindromul patronului român: “știu eu mai bine”

Citeam la Alex despre un patron care a știut el mai bine ca agenția și are vânzări zero.

Am întâlnit, de-a lungul timpului, diverse tipologii de antreprenori și o bună parte sufereau de sindromul “știu eu mai bine”. E genul acela de om care, dacă și-a deschis o afacere, se crede un demiurg printre muritori și nu există pământean care să se priceapă mai bine decât el la literalmente ORICE.

Iată cele trei mari tipologii pe care le-am identificat.

“Știu mai bine din start, dar apelez la o agenție/specialiști ca să le arăt cât de bine mă pricep.”

Ăsta se comportă de parcă a apelat la specialiști doar ca să-i umilească cu cât de bine știe el: “prezentați-mi propunerile, dar să știți din start că eu știu mai bine decât voi.” E genul de român care se pricepe la marketing, branding, advertising și prelucrare prin așchiere. Orice i-ai prezenta nu e suficient de bun pentru standardele lui și ține să sublinieze asta: “se putea mai bine, credeți-mă, mă pricep”. Și dacă îi prezinți o idee câștigătoare de Cannes, el știe mai bine. E arogant, pentru că el a avut bani să-și facă un business, iar tu ești doar un coate goale pe care l-a chemat să-l distreze. Satisfacția e când îl lași de capul lui și se duce la vale, ca în povestea lui Alex.

“Ascult specialiștii, dar apoi știu eu mai bine.”

Ăsta se trezește specialist peste noapte. E perfid, susține că nu are cum să le știe pe toate și de aia apelează la specialiști, le dă mână liberă, ăia se pun pe treabă, iar când vin să-i prezinte ideile devine brusc expert în marketing, branding, advertising și prelucrare prin așchiere.

“Păi ați spus că vă lăsați pe mâna noastră, că aveți încredere în noi, că suntem specialiști…”

“Da, dar mi-am amintit că am citit într-o carte de marketing că nu e chiar așa cum susțineți!”

“Știți, noi cu asta ne ocupăm…”

“O să convoc firma să analizăm, noi nu luăm o decizie fără părerea portarului. Voi face și un consiliu de familie, părerea soției e foarte importantă!”

“Dar portarul și soția știu marketing?”

“Nu, dar ce importanță are? Orice părere e importantă!”

Și îl lași să se scufunde.

“Nu știu mai bine, dar pretind că știu mai bine.”

Ăsta e adorabil: se vede din spațiu nu doar că habar n-are cu ce tacâmuri se mănâncă antreprenoriatului, ci că e și extrem de slab pregătit pentru viață în general. Hai s-o scurtăm: este un prost cu bani care și-a deschis o firmă. A auzit el că sunt oameni din ăștia care fac sigle, care scriu pe fiesbuc, care cu marchetingul, cu alea și a zis să vadă care-i treaba.

“Ce faceți voi? Sigle și scrieți pă facebook? Păi asta pot și eu!”

Pe ăsta e cel mai amuzant să-l observi cum o dă de gard.

5 Comentarii
 1. Radu4 Septembrie 2018

  Ai dreptate in cele 3 tipologii, toate se rezuma la ” de ce sa cheltui bani cu voi ca o sa fac eu totul” si vorba ta, ” o da in gard”. Problema este ca tipurile astea de patroni nici nu o sa isi dea seama ca au dat-o in gard datorita lor, altcineva e de vina, zodiacul, statul paralel etc. Ca sa isi dea seama ca au gresit ar trebui sa cunoasca oleaca din domeniul tau, ceea ce de fapt nu stiu, deci… rezultatul e clar si previzibil. Cel mai simplu de tratat cu acesti oameni e sa le iei bani pe fiecare intalnire/consultatie si gata, ca de un contract pe cateva luni/an nici nu poate fi vorba.

 2. SD4 Septembrie 2018

  Uite aici site de 2018. http://www.termoelectrica.ro/ Cum sa te duci la astia si sa le explici ca au un site model ’93. Tot ce ii lipseste e un mileu pe hompage si
  link-urile alea din footer sunt chintesenta usability-ului.

  • m4 Septembrie 2018

   Pe masura sursei de energie pe care o folosesc :)
   Da, mici ceausesti toți. Macar pe banii lor, nu ca respectivul.

 3. Antreprenor patit5 Septembrie 2018

  De acord. Astept si postul cu tipurile de agentii. Daca vrei pot sa il scriu eu, ca am dat la bani la tot felul de “specialisti” pe care mai bine ii beam sau ii ardeam direct:)

  • Zicu6 Septembrie 2018

   E plină piața de agenții și “agenții”, posibil să fi avut ghinion și să fi dat peste a doua categorie. Dacă vrei, scrie-l și, dacă e ok, îl public :)

Păreri?