Orele de limba română şi blogging-ul

“Pe mâine, să pregătiţi o compunere despre primăvară”, le spuse învăţătoarea copiilor, printre care se afla şi micuţul viitor blogger. Anunţul ăsta a avut un efect de acid verbal pe căpşorul lui de viitor blogger, pentru că nu-i plac compunerile. Deloc! Preferă oricând să rezolve o problemă la matematică sau să deseneze ceva, decât să se chinuie să potrivească nişte cuvinte ca să iasă ceea ce se cheamă o compunere. Sau preferă să se joace pe-afară, ca orice copil, chiar dacă va fi un viitor blogger. Numai mă-sa ştie câte bătăi de cap are cu el, când vine vorba de făcut compuneri. Da’-l ajută, ce-a face? De aia s-au inventat mamele, chiar dacă sunt mame de viitori bloggeri.

“Vă rog să realizaţi un text de cel puţin trei pagini despre o operă citită în vacanţa de vară”, le spuse profesoara de limba română elevilor, printre care se afla şi viitorul blogger. Auzi, citit şi analizat, când vara îţi oferă atâtea oportunităţi! Mai ales pentru un elev care nici acum nu îndrăgeşte limba română. Cum să faci analize literare, când există ştrand şi bunici la ţară? Dă-le dracu’, cerem de la un coleg, ne inspirăm şi a ieşi ceva. “Când mă vor ajuta pe mine în viaţă compunerile şi analizele lor literare?”, se întrebă viitorul blogger şi se aruncă în bazin.

“Pentru că anul ăsta daţi BAC-ul, deci e un an foarte important, o să vă rog să nu lipsiţi de la orele de limba română. De asemenea, vreau să începem să ne pregătim din timp, să nu îngrăşăm porcul în ajun. Vreau să exersăm cât mai mult, să ne formăm mâna. Astfel, în fiecare săptămână vă voi da o temă de dezbatere, pe care voi o veţi detalia într-un text”, le spuse profesoara de română adolescenţilor, printre care se afla şi viitorul blogger. Ce BAC? Ce texte? Ce LIMBA ROMÂNĂ? Acum, când sunt atâtea tentaţii în jur, gen ţigări, alcool şi femei? Oricum, de mic nu i-a plăcut limba română şi, în consecinţă, va da la o facultate tehnică, pentru că niciodată n-a înţeles cu ce-l vor ajuta în viaţă compunerile, textele, analizele muiştilor de profesori de limba română. “Decât pregătit pentru BAC la română, mai bine o beţie sănătoasă şi văd io cum a fi. Învăţ pe de rost, copiez, îl iau cumva”, îşi spuse viitorul blogger.

L-a luat cumva, a ajuns cumva şi la facultate, cu tot cu aversiunea lui pentru limba română. Apoi, a descoperit blogging-ul şi s-a transformat într-un mare om de litere.

Nu mă refer aici la proşti sau agramaţi, ci la toţi cei care au fugit de limba română ca dracu’ de tămâie şi acum iubesc blogging-ul. Ironic, nu?

 

18 Comentarii
 1. Makavelis15 Martie 2011

  ma simt

 2. Bogdan Anghelina15 Martie 2011

  La texte mă descurc chiar și la orele de română la școală. Orele de “Limba și literatura română” m-au ajutat în blogging dar și scrisul pe blog m-a ajutat la școală…

 3. zicu15 Martie 2011

  @Makavelis: Stai linistit, si eu sunt in aceeasi barca :|

 4. florica15 Martie 2011

  Eu am fost olimpica nationala la Cultura Civica. There, i said it! Chiar nu gaseam contextul potrivit sa va anunt :))

 5. Sebastian15 Martie 2011

  Explicatia e simpla.
  In cazul unei compuneri, trebuia sa scrii de mana. Pe blog, scrii la calculator.
  Nu stiu de voi, dar pe mine ma doare mana de numa numa atunci cand am mult de scris. Ca sa nu mai vorbim de corecturi si alte chestii.
  Dar da, este ironic.

 6. marius15 Martie 2011

  daca nu dai nici un nume, nu te cred :D

 7. strumfa15 Martie 2011

  :)) chiar că….

 8. Dan Ciulea15 Martie 2011

  io va anunt tata: maistru la liceu, mama: profa de mate, sora lu’ mama: profa de mate … ii cat se poate de clar ca mie mi’o placut … da filosofia…am fost olimpic … Multumesc!

 9. koshbo15 Martie 2011

  un viitor blogger :)) http://bit.ly/hxWSVl

 10. zicu15 Martie 2011

  @koshbo: Promite, promite :))

 11. Florea Cristian15 Martie 2011

  Si eu ma simt, dar eu m-am trezit inainte de bac. Imi place blogging-ul si de vreun an de zile parca-mi place si romana, cu toate argumentarile si compunerile ei :D

 12. Vlad15 Martie 2011

  @Florica: ai dat si tu o bere in sinstea olimpiadei? :D

 13. Vlad15 Martie 2011

  Cinstea*

 14. Winnetou15 Martie 2011

  Mă, eu credeam că celor care nu le-au plăcut limba română, nu s-au apucat de blogging. Se pare că mă înșelam. Eu unul mâncam română pe pită, goleam biblioteci, chesti d-astea grele. :-). La bune. D-asta m-am și apucat de blogging.

 15. Winnetou15 Martie 2011

  celor care nu le-a plăcut libma romana*
  Ni, cum dau cu batan-n balta( oboseala asta…)

 16. Marian16 Martie 2011

  Dacă zic că mie mi-a plăcut româna, o să fiu singurul geek de aici? :D Dar asta nu mă împiedică să mănânc litere când scriu..

 17. cotos28 Ianuarie 2013

  Ma simt si nu prea..Eu am o problema cu virgula :)) Dar ma ajuta nevasta sa depasesc problema :P

Păreri?