Omul care a transformat apa în bere

Mânați de împrejurări sau din pură inspirație, unii oameni iau decizii care schimbă lumea. De multe ori, fără să știe că au schimbat-o sau fără să vadă rodul deciziilor lor. Dar și-au asigurat locul binemeritat în cărțile de istorie.

De exemplu, decizia lui Henry Ford de a dubla salariile muncitorilor și a-și asigura, astfel, o mână de lucru eficientă, a avut efecte majore asupra dezvoltarii industriei auto.

Decizia celor de la Apple de a-l rechema la cârma companiei pe fondatorul ei, Steve Jobs, a revoluționat piața tehnologiei, iar azi brandul e cel mai valoros din lume.

Pe la 1700, apa potabilă nu era pe toate gardurile, ca azi. Pentru rezolvarea acestei probleme, a fost nevoie de o decizie. Iar cel care a fost suficient de inspirat să o ia a fost Prințul Eugeniu de Savoia, care, la 1718, construiește prima fabrică de bere din România. Astfel, apa transformată în bere la fierbtătoria din Timișoara a devenit potabilă, iar decizia de atunci a Prințului Eugeniu a pus bazele unui brand care se confundă cu orașul care îi este casă.

După 300 de ani, timișorenii sărbătoresc decizia care a schimbat destinul orașului. Timp de 10 zile, trecutul se va întâlni cu prezentul la Serbările Timișoreana, iar noi vom fi acolo în weekend, să închinăm un pahar în cinstea Prințului, după cum spune și poezia:

“Să ridicăm această bere în cinstea Principelui Eugeniu de Savoia care, în 1718, după ce i-a alungat pe turci din cetatea Timișoarei, a luat cea mai  înțeleaptă decizie: să facă prima fabrică de bere din România!”

6 Comentarii
 1. eftimie30 Mai 2013

  Bine Zicule, e bine de ştiut că am cu cine face trăznăi pe-acolo

 2. cotos30 Mai 2013

  :) Foarte tare. Omul a salvat viata multor barbati din Romania. Ce ne-am face noi fara berea Timisoreana? Distractie la serbari.

 3. Tudor Galos30 Mai 2013

  Acum, pentru pasionații de istorie, este important să știm puțin câteva detalii despre salvatorul Timișoarei, Eugeniu de Savoia. La un anumit moment Timișoara a fost Pașalâc. Prințul Eugeniu de Savoia a decis cucerirea Timișoarei pentru Imperiul Habsburgic. Ocazie cu care a asediat orașul și l-a făcut praf și pulbere. Când armata turcă a capitulat orașul era cam așa, Sarajevo după ce s-au retras sârbii bosniaci.

  Asta așa, ca să știe și marketing-ul SAB Miller cine este părintele berii Timișoreana :)

 4. zicu30 Mai 2013

  @Tudor Galos: Tinand cont ca vorbim despre niste fapte istorice consemnate, nu cred ca e nimeni strain de aceste informatii.

 5. catalin30 Mai 2013

  @Tudor Galos. Berea lor tot buna e, crezi ca-I pasa cuiva de principele Savoia?

 6. nebuloasa30 Mai 2013

  Tudor, timisorenii stiu destul de bine istoria Timisoarei. Cand o sa mai vii in vizita prin urbe, o sa-ti arat si care e singura marturie a faptului ca turcii au trecut vreodata pe aceste meleaguri :)

 7. […] se vede, dar am profitat de ocazie, căci eram toţi strânşi acolo, şi am rostit împreună cu Zicu celebra zicere “Să ridicăm această bere în cinstea Principelui Eugeniu de Savoia care, în […]

Păreri?