Nu există drog mai tare ca România

Tot timpul mă gândesc cum ar suna țara asta fantasmagorică povestită unui om simplu dintr-o țară dezvoltată. Cum ar reacționa un austriac, un neamț, un suedez de rând când ar auzi năzdrăvăniile care se întâmplă aici. Că oficialii statelor civilizate mai află, fără să vrea, ce prostii facem, dar cetățenii europeni fără budă în fundul curții ar avea, probabil, aceeași reacție ca olteanul când a văzut prima dată o girafă: “animalul ăsta nu există!”

Imaginează-ți că stai la o bere cu un occidental și îi povestești lucruri.

Încearcă, în primul rând, să-i explici conceptul de budă în fundul curții și cum jumătate din noi încă o folosim.

Vezi dacă te crede când îi spui că la 29 de ani de când ne jucăm de-a capitalismul și democrația avem mai puțin de 750 km de autostradă.

Încearcă să-i explici unui occidental, fără să te bufnească râsul, că un primar cu probleme penale a semnat o inițiativă care militează împotriva penalilor în funcții publice.

Încearcă să-l faci să înțeleagă pe un occidental că un om a murit pentru că statul e incompetent. Și mulți alții mor sau se îmbolnăvesc prin spitale din același motiv.

Explică-i unui occidental că un infractor condamnat definitiv conduce țara ta.

Mai spune-i că acest infractor ține țara în loc de doi ani, pentru că preferă să o distrugă decât să meargă la închisoare.

Povestește-i că ai un prim ministru analfabet, un guvern de proști incompetenți, un partid cu majoritate parlamentară plin de hoți, pentru că 60% s-au pișat pe el de vot.

Spune-i că de doi ani ăștia vor să măcelărească justiția, ca să scape ei de pârnaie și să poată fura în voie, și lumea e în stradă. Ce s-ar fi întâmplat în țările lor după doi ani de proteste? S-ar fi ajuns la doi ani de proteste?

Explică-i unui occidental că mafioții care îți conduc țara sunt atât de proști și disperați, încât la protestul de acum o săptămână au folosit forța împotriva propriilor cetățeni, gazând 100 de mii de protestatari, bărbați, femei, copii, bătrâni, și bătându-i cu sete pe mulți dintre ei.

Spune-i că după o săptămână nu doar că nu s-a lăsat cu un val de demisii, dar nu a fost și, probabil, nu va fi nimeni tras la răspundere.

Se va uita la tine și, cu cea mai amuzato-serioasă față posibilă, te va întreba: “bă, voi ce plm fumați acolo?”

3 Comentarii
  1. Burebista17 August 2018

    Eu m-am mutat de doi ani în Germania, deci eu nu doar îmi imaginez ce spui tu în articol. Nemții oricum au o imagine bine întipărita despre România, adică știu ca e corupție. Nu își pot imagina însă cât de mare este. Chestiile astea pe care le-ai enumerat chiar nu le-am povestit până acum în discuțiile mele. E suprarealist totul, așa că am lăsat-o moale cu poveștile astea.

  2. Cudi18 August 2018

    Distopie curată.

  3. Mălin18 August 2018

    Eu nu-mi imaginez pentru că adeseori mi se întâmplă să le povestesc celor de pe aici despre România și să fie foarte surprinși, stupefiați chiar, de ceea ce le spun.

Păreri?