Niște sfaturi pentru cei care au început școala

Nu sunt eu cel mai bătrân și înțelept, da’ o listă de sfaturi tot pot încropi, la cele 31 de primăveri.

Citiți. Mult. Tot. Citiți cărți de toate genurile, reviste, ziare, mesaje de pe ziduri, etichetele produselor. Citiți pe transportul în comun, citiți pe budă. Nu vă săturați de citit. Fiți ca niște bureți. Niciodată nu poți spune că ai citit suficient. Și nimic nu te dezvoltă în viață ca cititul. Te deschide la minte și la suflet. Citiți, pentru numele lui Dumnezeu/Allah/Buddha/Mahomed, CITIȚI!

Scrieți. Deschideți-vă bloguri. Scrieți ce vreți, dar scrieți. Scrieți, ca să nu ajungeți să scrieți așa.

Trăim într-o țară plină de proști, care se uită la Măruță, beau bere, sparg semințe, își bat nevestele și votează cu PSD-ul. Sună clișeist, v-o spun și părinții, dar ÎNVĂȚAȚI, ca să nu ajungeți să ștergeți la cur alți proști cu bani. Iar dacă ați învățat pe rupte și România nu vă oferă nimic, cărați-vă din jegul ăsta de țară!

Nu vă faceți cultura generală de pe facebook. Da, e tare să o arzi pe facebook, să pari mai cool decât ești. Dar după câțiva ani de pierdut vremea, veți realiza că facebook e tot acolo, iar mintea voastră a rămas în urmă. Facebook îndobitocește. Sunt atâtea surse de informare adevărate pe internet, încât e păcat să treacă viața pe lângă voi în timp ce dați like-uri.

Nu vă construiți viața în funcție de ceilalți. Ce dacă are iPhone 6 și tu n-ai? E un rahat de telefon. Sunt sigur că telefonul tău îți satisface nevoile, dar poate nu e la fel de cool. Hainele sunt doar niște cârpe. Dacă ești exclus dintr-un grup pentru că nu ai un anumit telefon și nu ești îmbrăcat “la modă”, înseamnă că nu te meritau. Fă-ți grupul tău. Fiți unici, într-o lume care tinde spre uniformizare. Fiți modești.

Prieteniile pe care le legați acum vor ține o viață întreagă. Alegeți-vă prietenii cu grijă. Nu, nu toți cei cu care vă îmbătați vă sunt prieteni. Veți afla asta când veți avea nevoie de ei.

Încercați să faceți bine necondiționat. Nu să fiți naivi, nu să fiți proști de buni, nu să sperați că vi se întoarce, dar să faceți bine.

E atâta răutate în jurul nostru, încât oamenii care fac bine sunt considerați niște eroi.

Fiți niște eroi.

6 Comentarii
 1. Lorand R. Minyo16 Septembrie 2014

  Mi-a trezit o raza de speranta, de aceea si comentez.

  Si mi-a adus aminte de https://www.youtube.com/watch?v=VqHSbMR_udo

 2. Mihai16 Septembrie 2014

  Casa, ce mai face CASA? :)

 3. Luci Florescu16 Septembrie 2014

  Suna motivational. :)

 4. colega de banca18 Septembrie 2014

  Mai Zicule te-ai mai maturizat de acum 24 de ani :)

  • Zicu18 Septembrie 2014

   Pai ce, era sa raman nematurizat? :))

 5. […] Ileana Andrei 1 şi 2, TVdece, Mara 1 şi 2, Tudor Galos, Erika Mărginean, Ovidiu, Biziday, Daniela Matei, Groparu1 şi 2, Emil […]

 6. […] Niște sfaturi pentru cei care au început școala […]

Păreri?