Nefi a la Cluj

Am descoperit berea nefiltrată anul trecut, când am fost la Timişoara. Şi m-am îndrăgostit de ea. Îi tot auzeam pe cei de acolo că “îşi dau o nefi” şi mi-era o ciudă de nedescris pe ei, pentru că la Cluj sunt foarte puţine localurile unde se găseşte bere nefiltrată. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la Timişoara a fost “să-mi dau” o Timişoreana nefiltrată. A fost dragoste la prima gură.

De atunci, am devenit un fan al acestei beri şi oriunde merg întreb dacă au bere nefiltrată. Şi puţini au, spre tristeţea mea. Are berea asta ceva ce te face să te întorci la ea: aspectul tulbure de bere “dintr-o bucată”, mirosul pregnant, uşor înţepător, şi gustul inconfundabil, pe care nicio bere clasică nu ţi-l poate oferi. Sunt senzaţii care nu se pot descrie prin cuvinte, trebuie s-o guşti, iar ea îşi va face treaba: te va cuprinde în mrejele sale.

Vestea că viitoarea mini-fabrică Ursus va produce un sortiment de nefiltrată care se va găsi doar la Cluj nu a putut decât să mă bucure. La fel de bucuros am fost când am fost invitaţi ieri, alături de alţi bloggeri clujeni, să degustăm trei sortimente de nefiltrată şi să spunem care ne-a plăcut cel mai mult, ca mai apoi cei de la Ursus să introducă sortimentul ales de noi în meniul viitoarei berării. Apreciez implicarea brandului Ursus în comunitate şi le mulţumim pentru invitaţie!

N-am fost la fel de bucuros la finalul evenimentului. În primul rând, mă aşteptam să aud povestea acestei beri din gura unui om care ştie să spună o poveste, nu să recite mecanic o poezie, cum a făcut doamna care ne-a ţinut prezentarea. Nu-i contest experienţa, dar preferam un evanghelist al brandului Ursus, în general, şi al berii nefiltrate, în particular. Pentru că asta trebuie să facă brandurile şi oamenii din spatele lor – SĂ CUCEREASCĂ. Iar eu n-am fost cucerit deloc, şi nici cei cu care am stat la masă.

N-o să mă leg de alte aspecte, cum a fost servirea mostrelor în pahare de plastic, ca la festivalurile de bere, au făcut-o alţii. O să trec la bere, pentru că ea mi-a produs cea mai mare dezamăgire. Nici unul dintre cele trei sortimente nu se apropia de ceea ce ştiu eu despre berea nefiltrată. Şi v-am spus că sunt consumator înrăit. Pornind de la aspect, care era doar puţin mai tulbure decât o bere normală, trecând prin miros, care nu se distingea prin nimic şi terminând cu gustul fad, cu mici tente “nefiltrate”, nici unul dintre cele trei sortimente nu m-a convins că am în faţă o bere nefiltrată adevărată. Cum e, de exemplu, Timişoreana, care e divină, că n-o să mă apuc s-o compar cu Paulaner. Ar fi prea mult.

E părerea mea, bazată strict pe experienţa pe care am acumulat-o în ultimul an de consumator. Şi, credeţi-mă, beau foarte des bere. Poate am eu pretenţii prea mari, dar dacă cei de la Ursus nu mai “umblă” puţin la berea asta, cu părere de rău, da’ rămân la ale mele.

22 Comentarii
  1. Humidor17 Aprilie 2011

    Interesant ca zici ca nu se gaseste, din cate stiu eu, bere nefiltrata gasesti la toate hypermarketurile si macar un sortiment in fiecare berarie care se respecta, cel putin in Bucuresti.

  2. CristinaTM17 Aprilie 2011

    Sper sa tina cont de parerile voastre si s-o imbanatateasca. Intre timp, la Timisoara, mai avem un sortiment delicios de Nefi. Ii spune Terapia si e facuta de Clinica de bere. Poate ar trebui sa trimiti o echipa de la Ursus sa fure niste meserie.

  3. zicu17 Aprilie 2011

    @Humidor: La Cluj sunt foarte putine berarii, in adevaratul sens al cuvantului.

  4. Humidor17 Aprilie 2011

    Si cand te gandesti ca Ursus a fost intre primele beri romanesti bune dupa revolutie. Prima bere Ursus am baut-o chiar la Cluj, intr-o delegatie, la o terasa :)

  5. Cristian Gog17 Aprilie 2011

    Spreram sa isi revina astia de la Ursus si nefiltrata de Cluj sa nu fie niciuna din cele 3 degustate de noi

  6. […] apeluri, dar numai de alea de urgență. Înțelegeți? Dacă nu, vă invit la Cristian Gog și Zicu pe bloage, că ăștia doi îs băutori de nefi și au și explicat ce nu le-a convenit. Io știu […]

  7. Petrica18 Aprilie 2011

    Ai dat-o in bara din 2 motive:
    1. Berea nefiltrata la Timisoara e ‘Terapia’. Aia e nefiltrata absoluta la ei.
    2. Esti dobi sau platit sa zici ca “Apreciez implicarea brandului Ursus în comunitate “.

    Toata treaba cu Ursus e un marketing penal dupa ce au vazut ca si-o iau in freza cu inchisul fabricii. Atunci au inceput campaniile online marca Ursus.
    Si totdin acest motiv ai baut bere din pahare de plastic, la fel si ca vi s-a spus poezia de la PR lady, tocmai pentru ca nu exista un interes real, ci doar marketing.

    Sper ca ai prins idea…

  8. Gzhazh18 Aprilie 2011

    Ursus din pacate nu mai stiu ce inseamna bere buna. Ori nu au degustatori profesionisti or pur si simplu nu le pasa.

    Bautor de Timisoreana btw.

  9. Robintel18 Aprilie 2011

    Paullaner se scrie cu un singur L. :P

  10. zicu18 Aprilie 2011

    @Petrica: 1. Inca n-am baut Terapia, deci nu pot sa-mi exprim parerea.
    2. Daca tie ti se pare ca sunt platit, in urma acestui articol, nu stiu ce sa zic despre tine.
    3. Dobi? Multumesc la fel!
    4. Nu trebuie sa-mi explici cum sta treaba cu marketing-ul, lucrez de patru ani in domeniu.
    5. Daca nu-ti convin cele de mai sus si nu-ti poti exprima opinia fara sa jignesti si sa crezi ca detii adevarul absolut, te invit calduros sa canti la alta masa.
    @Robintel: Bine ca esti tu vigilent, fix asta e cel mai important din tot articolul :))

  11. Tudor18 Aprilie 2011

    La fel cum exista sare cu gust de afumatura, o fi existand si “tulburator de bere”.

  12. Dan Ciulea18 Aprilie 2011

    ma, daca imi permiti, astia de la Ursus au zis ca o sa faca o nefiltrata, nepasteurizata … nu au zis nimic ca o sa fie si weissbier … io am impresia ca tu te asteptai la asa ceva (ii drept ca si eu asociez nefiltrata cu weissbieru’ … numa ca is doua chestiuni diferite) … da, si io sper ca o sa scoata un sortiment care o sa aiba in componenta grau (ca ala ii da culoarea aia “murdara”) ;-)

  13. zicu18 Aprilie 2011

    @Dan Ciulea: Dane, poti sa afirmi, cu mana pe inima, ca ai regasit gustul de nefiltrata autentica in ce ai degustat sambata? Daca da, inseamna ca am eu o parere gresita despre berea asta.

  14. Dan Ciulea18 Aprilie 2011

    @zicu’le nu am zis ca e o bere nefiltrata germana, dar, apreciez efortu’ facut de ursus, si apreciez berea … tot odata, cu mana pe inima iti spun, ca si daca ramane berea asta, io tot is bucuros… e foarte posibil sa nu iti placa gustu’ de nepasteurizat …
    Si da, si eu as vrea sa ne faca bere din aia tulbure ;-) … DAR, sunt multumit si de asta ;-)

  15. Trabucuri18 Aprilie 2011

    Sti ca nu sunt bautor de bere ,dar pot sa iti spun cu mana pe inima ca:
    Timisoreana= nefiltrata
    Terapia= weissbier
    Cunoscatori vor sti sa faca diferenta.

    Ps: Petrica , tu esti de prin partea locului sau asa ai auzit tu ca se intampla pe la noi?!

  16. tac'su18 Aprilie 2011

    abia astept sa torn prin gaura de sub nas un medicament de la Clinica de bere cu tati ficiorii mei si fetele mele in “Micul Birt” din Timisoara :)

  17. Andrei18 Aprilie 2011

    aduc astia de la Auchan , Paulaner (dunkel & weiss) cam scumpa un pic dar e cea mai nefi dintre nefi

  18. marius18 Aprilie 2011

    si acum ca m-at bagat in ceata, unde pot vedea si eu diferenta intre nefiltrata si weissbier? Ca si explicatii

  19. Petrica18 Aprilie 2011

    1. Fair enough. :)
    2. Ha?
    4. Dupa continutul post-ului n-as fi zis ca “lucrezi de patru ani in domeniu.”
    5. Era doar o parere, nu dadusem chiar cu parul. :)

    @Trabucuri: Am ratacit cateva zile prin Timisoara si asa am aflat de Terapia. Oricum, experienta per total avuta in Timisoara si interactionand cu oamenii de pe acolo… extrem de dezolanta. Bucurestiul (bucurestenii) sunt de X ori mai OK. Cunosc si persoane super OK din Timisoara, dar la capitolul servire/servicii & stuff mai e muult de lucru.
    Pacat de oras, ca pare fain.

  20. zicu18 Aprilie 2011

    @marius: Nu o poti vedea niciunde, o poti doar gusta.

  21. Valy18 Aprilie 2011

    Ma dau si eu putin off topic (sa imi fie cu iertare). Nea’ Petrica: cateva zile? Am stat in Timisoara vreo 10 ani, sunt practic timisorean. De 2 ani sunt in Bucuresti si tot ce pot spune e ca e plin de falsitate, plin de gunoaie umane numai pe interes. Nu poti sa ai prieteni in adevaratul sens al cuvantului. Cat despre servire/servicii & stuff: la Timisoara cand intri intr-un magazin se zice buna ziua, primesti raspuns, ceri ce ai nevoie, spui multumesc, primesti raspuns, spui la revedere, primesti raspuns. La Bucuresti de 2 ani nu am primit un raspuns la multumesc sau la “la revedere”… In fine nu e despre Bucuresti si Timisoara, deci sa trecem la subiectul articolului: nefi am baut la Timisoara. am incercat ceva mizerii in Bucuresti de prin hypermarketurile astea …m-a spart la stomac si atat, nu se compara.

    Hai, noroc!

  22. Trabucuri19 Aprilie 2011

    @petrica Om bun ce are berea cu oamenii, orasul, s.a.m.d. ”am aflat” sau ai baut?
    Dar e ok, esti pe drumul cel bun, keep on walking.

  23. marius19 Aprilie 2011

    @zicu
    eu ma gandeam ca ma poate cineva lamuri, ca eu credeam ca e una si aceiasi treaba. eu ce am baut pana acum avea titulatura de weissbier si voi imi spuneti ca nefiltrata e alta.

  24. […] de Cluj, berea care se va găsi doar la noi în oraş, mi s-a părut puţin mai bună decât ce am degustat, dar tot nu am găsit acel ceva care să mă dea pe spate. În schimb, m-a dat pe spate berea […]

  25. […] de Cluj, berea care se va găsi doar la noi în oraş, mi s-a părut puţin mai bună decât ce am degustat, dar tot nu am găsit acel ceva care să mă dea pe spate. În schimb, m-a dat pe spate berea […]

Păreri?