Interviu cu Mircea Bravo – creatorul de farse virale de la Cluj

În ziua de azi, toată lumea vrea să facă video, char dacă au carismă sau nu. Mulți și-au creat un nume în vlogging, au sute de mii de abonați, și se amăgesc că vizualizările multe înseamnă automat conținut de calitate. Și continuă să se maimuțărească în fața camerei, pentru că “asta cere publicul”. Așa gândește și Măruță.

Tânărul de azi nu s-a mulțumit să-și pună o cameră de filmat în față, ci a ieșit în stradă, să interacționeze cu oamenii. E genul de conținut video “out of the box” care se viralizează. Mircea Bravo e un entertainer. E suficient să-l cauți pe Google și să-ți dai seama că munca din ultimii ani i-a adus celebritatea.

Deloc surprinzător, Mircea e un #omfain, ceea ce se poate vedea din interviul de mai jos.

Cine era Mircea Bravo înainte să devină cunoscut pe internet și cine e acum?

Mircea Bravo acum câțiva ani era un băiat care mergea la facultate pentru că așa face toată lumea, care știa că trebuie să aibă o meserie serioasă, pentru că doar așa o să-l salute lumea frumos pe stradă, care știa că nu are voie să vorbească cu necunoscuți pe stradă și care știa că nu ai voie să fii vesel în timpul zilei fără motiv, pentru că lumea o să creadă că ești nebun. Ce mă diferenția de restul lumii e faptul că îmi veneau obsesiv întrebările: “De ce? De ce 60% din viață presupune muncă la birou? De ce nu ai voie să vorbești cu fete pe care nu le cunoști pe stradă? De ce trebuie să mă maturizez?”. Răspunsurile erau de obicei: “Așa face toată lumea!”, “Unde ai mai auzit așa ceva?”, dar fără nicio argumentare rațională.

Mircea Bravo este acum o persoană care știe că are voie să facă orice, atât timp cât vine dintr-o sursă de emoții pozitive. Am voie să ies pe stradă cu pantalonii rupți în fund, am voie să fac un compliment la o fată pe care nu o cunosc, am voie să mă exteriorizez pe stradă sărind în sus de bucurie sau dansând în momentul în care simt chestia asta. Mircea Bravo este acum o persoană liberă. Liberă de normele sociale, liberă de opiniile celor care nu sunt de acord cu mine, liberă de dorința de a părea altcineva decât cine sunt.

Cum ți-ai dat seama că ți se potrivește acest gen de conținut? Adică, ai avut o strategie sau a fost ceva spontan?

Barometrul în alegerea conținutului care mi se potrivește a fost gradul de entuziasm pe care mi-l provoca un anumit scenariu: “Ce tare ar fi să intru în mașina poliției. Ai de capul meu!” Și am făcut-o și am fost fericit. Bineînțeles, trebuie să mă mulez și pe preferințele publicului. Este extraordinar să ai o meserie care te face fericit în fiecare zi, atât pe tine, cât și pe alți 100.000 de oameni.

De câțiva ani, video-ul e evanghelizat ca tipul de conținut care va domina internetul. Suntem in 2015, conținutul video e rege afară și au început să se miște lucrurile și la noi, prin numărul tot mai mare al vloggerilor. Cum vezi piața conținutului video din România?

În România conținutul video se adresează persoanelor până în 25 de ani, pentru că până acum 1-2 ani doar aceștia stăteau pe internet. Pentru ceilalți, era prea “complicat”. Nemulțumiți de conținutul de la televizor, dar aflând de potențialul infinit al internetului, tot mai multe persoane 35+ intră pe internet. Dar, din păcate nu există conținut video pentru aceștia. Cred că în următorii 2-3 ani vor apărea mai mulți creatori de content pentru aceste categorii de vârstă, ceea ce va atrage și atenția companiilor de publicitate care acum sunt orientate în proporție de 95% spre TV.

Te consideri vlogger sau nu?

Singura legătură între mine și vloggeri e mediul prin care ne transmitem mesajul. E ca și cum ai compara pe Andreea Esca și o emisiune de pescuit, doar pentru că ambele apar la televizor. Sincer, nu cred că aș putea face vlog. Sunt mândru cu ceea ce fac. Sunt un actor într-un mediu necontrolat, expus în fiecare secundă, obligat să fiu spontan sub presiune. Îmi place la nebunie. Și cred că această adrenalină care îmi curge în sânge la aproape fiecare filmare mă diferențiază de cei care se filmează la ei acasă sau într-un platou.

Urmărești vloggeri români sau străini?

Da, urmăresc mai mulți vloggeri români care îmi sunt și prieteni buni. Chiar consider că au conținut de calitate și au fost capabili să creeze brand din numele lor. În ce privește cei străini, îi urmăresc doar din punct de vedere tehnic (cât de des postează, câte vizualizări fac, câți bani încasează), fără a le urmări conținutul propriu-zis.

Se poate spune că ești un Rémi Gaillard de România? Concret, te inspiră celebrul pranker francez?

 Am fost inspirat de Remi la câteva farse. Într-un anumit moment, mi-am dat seama că singurul mod de a avea milioane de vizualizări era să fac farse non-verbale asemenea lui. După vreo două farse gen “Remi” mi-am dat seama că nu despre asta era vorba. Scopul cu care am pornit în această carieră nu era să am milioane de vizualizări, ci să mă pot exprima așa cum sunt eu: un retardat autentic.

Există o tendință a românilor de a pune o etichetă la fiecare: “ăsta-i ca Vitaly”, “ăsta-i ca Dezbrăcatu'”,”ăsta-i ca Remi Gaillard”, refuzând să accepte autenticitate care există în fiecare din noi. Ăsta sunt eu, Mircea Bravo, și pe cât posibil încerc să fiu autentic.

Mulți cred că e foarte ușor să te filmezi și să postezi rezultatul pe internet. Cam câtă muncă e în spatele unui video, de la idee, editare până la postare?

Încerc să mă îndrept spre video-uri mai complexe, care să presupună mai multe interacțiuni. Pentru o filmare de genul acesta, prima dată hotărâm o locație unde există personaje colorate sau unde s-ar putea naște un comic de situație. După aceea facem un brainstorming unde notăm câteva direcții în care am vrea să meargă video-ul. După aceea mergem la fața locului “and make the magic happen”. La fața locului poate dura de la o oră până la câteva zile. Și apoi este partea de montaj, unde ar fi o medie de 4 ore per video, totul pentru ca cei care mă iubesc să poată primi un video cât mai tare.

Urmezi un scenariu sau totul vine natural?

La început voiam să fie totul natural, mă bazam doar pe inspirația de moment. Apoi, mi-am dat seama că dacă vreau să fiu mai bun și să ofer video-uri tot mai tari celor care mă urmăresc, trebuie să am și un scenariu.

Cum alegi locurile în care filmezi? Dar oamenii? Ai ajuns să îi “citești” pe cei care sunt predispuși la farse?

În general, încerc să caut “personaje colorate”: polițiști, bunăciuni, portari, curve, ciobani. Sunt capabil să anticipez în mare care ar fi reacția oamenilor în anumite situații.

Cercetezi un loc înainte de a filma, pentru a descoperi unde se poate ascunde mai bine camera?

Nu. Problema asta încă nu am avut-o. Am un GoPro care se poate ascunde ușor și poate filma oriunde.

Cred că toată lumea vrea să afle cine e complicele tău, omul care filmează.

Colegul meu care mă filmează se numesșe Cristian Ilisuan. Este producătorul de ştiri al televiziunii naționale Look Tv. Are o experiență de 8 ani în televiziune. Împreună gândim scenariile, logistica și realizarea propriu-zisă a video-urilor. Ne luăm munca foarte serios, chiar dacă pentru unii vom rămâne “ăia care tot fac prostiile alea.” Noi, cu “prostiile noastre”, considerăm că am binedispus mai multă lume decât au făcut-o emisiuni cu bugete de sute de mii de euro, și asta doar pentru că pasiunea este cea care ne ghidează, nu interesul financiar.

Ce presupune munca ta din punct de vedere logistic?

Logistica noastră este un handy-cam pe care l-am pierdut la Paris, un aparat Nikon de filmat, un GoPro și un reportofon cu care înregistrăm sunetul. Și, bineînțeles, un calculator cât de cât, pe care să montăm.

Îți trebuie niște doze serioase de nebunie și curaj să faci farse oamenilor pe stradă. Ai renunțat vreodată la o idee pentru că ai considerat-o prea deplasată și lumea va reacționa urât?

Nu. Nu mi-e frică de reacțiile oamenilor. În schimb, am renunțat la mai multe idei extreme, pentru că mi-am dat seama că deja sunt un formator de opinie în rândul tinerilor și ei poate nu ar înțelege substratul anumitor video-uri. P.S.: am cel mai inteligent public.

Există reacții pe care le tai la editare pentru că sunt prea urâte? Care au fost cele mai urâte reacții de care ai avut parte?

Scopul montajului e de a alege cele mai amuzante interacțiuni, astfel că cele pe care nu le consider îndeajuns, le tai. În general, am avut reacții urâte doar în momentul în care le-am căutat expres. Am fost împins sau ținut de 5 oameni, dar doar atât. Nimic cu cuțit sau pistol.

Care e clipul tău preferat?

Am mai multe clipuri preferate. Toate mi le amintesc în detaliu. Unul dintre ele e cel în care răpesc o fată (complice cu mine) și mai multe persoane mă imobilizează. Aici se vede cât de devotat sunt filmării pe care o fac, pentru că nu renunț la rolul pe care îl joc nici în momentul în care doi bărbați îmi bagă mâna în gât și mă imobilizează. Asta mă diferențiază de actorii de teatru sau film.

De asemenea, video-ul care mi-e chiar acum la suflet e: “Weekend la Paris”. L-am făcut parcă cu o plăcere mai mare ca oricare altul.

Ai luat, la un moment dat, o pauză, după care ai revenit și ai devenit rapid unul dintre cei mai virali români. Cum ai reușit? Ai citit cartea “cum să devii celebru pe internet în 5 pași simpli”? :))

Nu :)) Pur și simplu am luat hotărârea că asta îmi place și asta o să fac, indiferent de cate obstacole vor apărea. Și au fost foarte multe, credeți-mă.

Ești cunoscut deja ca “nebunu’ care face farse la oameni pe stradă”, te-ai gândit că în curând o să fugă toată lumea când te vede și n-o să mai ai ce filma? Ai un back-up plan?

În ce privește formatul de cameră ascunsă, da, într-adevăr, e foarte greu. Toată lumea mă recunoaște, mai ales polițiștii. Și acum 3 luni mi-am dat seama de problema aceasta. Trebuie să găsesc o rezolvare să fac în continuare ceea ce îmi place și ceea ce le place celor care mă urmăresc. Și atunci mi-am dat seama cum pot transforma această dificultate într-un avantaj. Am început să filmez cu camera la vedere. 99% dintre cei cu care am interacționat cu camera la vedere s-au bucurat și au acceptat să fie filmați. Am transformat farsele într-un stand-up comedy cu public de pe stradă. Este un format care în continuare mă face fericit și care a fost primit foarte bine de cei care mă urmăresc.

Cât te vezi făcând asta?

O voi face atât timp cât mă va face fericit. În paralel, vreau să dezvolt compania și spre alte produse. De exemplu, spre conceptul de viral marketing, încă destul de slab dezvoltat la noi. Cred că în scurt timp, tot mai multe companii se vor deschide spre astfel de soluții. Faptul că destule firme serioase au colaborat deja cu un „nebun” ca mine mă face să cred că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă.

Românul e destul de reticent la miștouri, mai ales daca sunt făcute de oameni pe care nu îi cunoaște. Probabil, de aia ești și singurul din România care face asta cu succes. Ai tu ceva special sau sunt clujenii mai rezistenți la miștouri?

Într-adevăr, clujenii sunt mai deschiși. Cu toate astea, consider că ține mai mult de cel care inițiază interacțiunea. În ce privește ce mă face mai special, e fața de retardat cu care m-a binecuvântat Dumnezeu. E foarte greu să te superi sau să lovești pe unul care are o asemenea față.

Ce sfaturi ai da cuiva care vrea să se apuce de conținut video?

Sfatul meu e să încerce să fie cât mai originali posibil, chiar dacă la început o să fie mai greu. Dar din originalitate se naște geniul și spre asta trebuie să tinzi când ești creator de conținut: să ai un video genial. De asemenea, să știe că în momentul în care face ceva nou, lumea e foarte reticentă. Și e foarte important să continue când apar obstacolele. Mulți care acum 6 luni mă făceau în toate felurile, acum sunt cei mai mari fani.

Mersi, Mircea, și ține sus treaba bună!

6 Comentarii
 1. Robert26 August 2015

  Tata la trolli!

 2. Raul26 August 2015

  Tine-o tot asa, Mircea! Astept portia de ras luni !

 3. Adi27 August 2015

  Esti super tare, tine-o tot asa!!!

  • claudiu29 August 2015

   Angie, e usor sa stai in fata calculatorului si sa arunci cu rahat in stanga si dreapt cum face vasile. Mircea face niste chestii super tari si pentru asta jos palaria in fata lui. Cat despre parerile lui Vasile, nu mai are rost sa zic nimic :)

 4. dorin2627 August 2015

  Esti genial ba Mircea!!inca de la primele videouri mi-ai facut zilele mai frumoase mai cu gura pana la urechi!!succes in continuare si continua mereu sa faci ceva nou asa iti vei mari succesul!!!schimba protagonisti,pentru ca lumea a inceput sa te recunoasca,sau deghizeazate:)))PS:esti genial omule,romania are nevoie de tineri geniali ca tine!!

Păreri?