Capitala festivalurilor și mentalitatea de provincie

Când news feed-ul de facebook ți-e plin doar de un eveniment din orașul tău, înseamnă că se întâmplă ceva bine. Și Clujul e un obișnuit al news feed-urilor românilor, prin evenimentele de aici, care au transformat în ultimii ani orașul într-un pol cultural puternic. M-am plasat în afara evenimentului ce tocmai s-a încheiat, pentru a putea fi cât mai obiectiv în rândurile de mai jos.

Untold Festival

Mărturisesc din start că am fost printre cei care au avut niște dubii în privința acestui festival. Nu că nu eram conștient de importanța lui pentru oraș, că nu-s idiot. Orice eveniment de anvergură care se desfășoară în oraș, fie că e vorba de un festival de muzică sau film, ar trebui recunoscut la adevărata lui valoare de către clujeni. Dacă nu susținut, măcar recunoscut: “da, e bine că se întâmplă asta în orașul meu și nu trebuie să privesc cu invidie la evenimentele din alte orașe.”

Rezervele mele s-au fundamentat pe niște argumente, zic eu pertinente:

– lipsa unei transparențe totale în cheltuirea banului public: nu poți organiza un eveniment de o asemenea anvergură, finanțat și din bani publici, chiar și “doar” 10%, și să existe cel mai mic dubiu în privința modului în care i-ai accesat și cheltuit; sunt convins că dacă TOTUL era transparent și comunicat corect și coerent, nu se agita nimeni și exista o susținere și mai mare din partea comunității și presei locale

– provincialisme în comunicare: să te poziționezi încă de la început ca “cel mai mare festival din România”, când mai erau luni bune până la urcarea primului DJ pe scenă, e o dovadă de provincialism pur. Vorba Oltei: titlul de “cel mai mare” ți-l dă publicul, nu comunicatele de presă. Da, acum, prin prisma audienței, poți spune că ești cel mai mare, deși nu văd de ce ai face asta. Lasă-i pe alții să spună că ești cel mai mare, tu învață din greșeli, pentru o a doua ediție și mai bună

– relația începută cu stângul cu blogosfera locală: a existat o conferință de presă în martie, când au fost aduși bloggeri cu avionul de la București, iar blogosfera locală a fost ignorată, fapt ce a declanșat indignare printre bloggerii clujeni. Nu că am merita noi nu știu ce tratament special, că nu suntem vedete, dar măcar o invitație la conferința de presă se putea trimite, ca un prim pas pentru stabilirea unei legături. Nu am nimic cu bloggerii din alte orașe cu care au ales să comunice, dar consider că e o greșeală să nu dai o atenție deosebită comunității de bloggeri locali, care te-ar fi susținut gratuit, promovând astfel orașul. Mulți au rămas cu un gust amar, dovadă că festivalul a avut o acoperire mai mare pe bloguri din afara Clujului. Poate anul viitor va fi mai bine.

Trecând peste astea, nu poți să nu realizezi succesul pe care l-a avut evenimentul. Zecile de mii de oameni care au invadat orașul, rețelele de socializare pline, show-ul total de muzică, lumini și efecte speciale, Cluj Arena plin până la refuz în toate cele patru zile, anunțarea deja a celei de-a doua ediții, sunt dovezi clare ale unui eveniment reușit. Îi felicit pe cei care l-au organizat atât de bine, chiar dacă au fost la prima ediție, la fel cum i-am felicitat și pe cei de la Electric Castle!

Electric Castle vs. Untold Festival

Din punctul meu de vedere, acel “vs.” nu ar trebui să existe. Sunt două evenimente diferite, fiecare cu publicul lui, dar și cu public comun, care se completează pentru poziționarea Clujului ca oraș al celor mai importante festivaluri de muzică din România: unul e nișat, altul e mai comercial. E dovadă de provincialism să începi un “război”, chiar dacă te simți nedreptățit în unele aspecte sau simți că există concurență. Concurența e bună în orice domeniu.

Capitala festivalurilor

Cu festivalul ce tocmai s-a încheiat, se completează “the big four” pentru Cluj: TIFF, Comedy Cluj, Electric Castle și Untold. Pe lângă astea, sunt zeci de alte festivaluri și evenimente, care poziționează Clujul într-unul dintre cele mai importante hub-uri culturale din România.

Și, totuși, parcă nu e suficient. Simt că se organizează evenimente doar pentru anumite publicuri, iar altele sunt ignorate total. Da, e normal să faci evenimente pentru publicul tânăr sau pentru un public mai elevat, că implicarea e mai mare. Dar să nu uităm că orașul ăsta are 300 de mii de locuitori, care poate nu se regăsesc cu toții în oferta actuală. Poate ar trebui gândite niște evenimente nișate, pentru microcomunități.

Mentalitatea de provincie a clujeanului de rând

Până acum câțiva ani, problema era că nu sunt evenimente mari în oraș. După ce au explodat, clujenii au strâmbat din nas: că de ce asta și nu altceva, că de ce la București se aduc nume mari și la noi nu, că de ce se blochează orașul etc.

Clujenii sunt, poate, cel mai dificil public din România: e foarte greu să-i mulțumești și să-i scoți din casă la un eveniment. Au o mândrie locală stupidă, fără să se implice activ în viața comunității. Sunt letargici și jemanfișiști. Au ieșit cu miile din case la Untold, dar dacă mâine îi chemi în stradă pentru ceva important pentru oraș, nu vin. Pe clujeanul din Mănăștur îl doare-n fund de cel din Mărăști, nu există sentimentul de apartenență la o comunitate. Nouă să ne fie bine, chiar dacă poate orașului nu îi e.

Când am vizitat Atena, orașul se pregătea pentru un concert mare. Nu mai știu  exact cine urma să concerteze, dar îmi amintesc că orașul era blocat și oamenii de rând nu aveau nicio treabă. Viața se desfășura normal, fără indignări și scandaluri, atenienii fiind mândri că un artist mare le vizitează orașul. Nu țin minte să fi văzut indignări că orașul e blocat la niciun concert mare de la București.

Clujenii sunt mai speciali. Își doresc evenimente importante, dar dacă e posibil să nu-i deranjeze DELOC. Își doresc ca orașul lor să prospere, dar ei să nu “sufere” din cauza aglomerației pe care o fac turiștii. Își doresc concerte mari, dar să nu-i deranjeze zgomotul, străzile blocate sau parcurile închise. Se cred mai cu moț decât restul românilor, dar când e să susțină un eveniment important pentru oraș, e mai important confortul lor.

Concluzie

Au trecut niște ani buni până când Clujul a ajuns unde e acum. Haideți să n-o dăm de gard, pentru că gândim și ne comportăm ca niște provinciali, fie că suntem organizatori de evenimente sau oameni simpli. Mai ales că ne batem pentru titlul de capitală culturală europeană 2021.

Sursă foto

24 Comentarii
 1. Mihai3 August 2015

  Am o singură întrebare. De fapt sunt două. A luat legătura vreun blogger clujean cu organizatorii ÎNAINTE de festival şi ei au spus ca vor să aducă cu avionul bloggeri bucureşteni şi că nu îi interesează bloggerii locali? De unde ştiţi că au fost atâţi de mulţi localnici la festival? Pentru că vizează un anumit tip de muzică, publicul ţintă e altul, aşa cum s-a scris şi în articol. Partea asta cu “cel mai mare din România” e wishful thinking. Au făcut şi ei ca Apple şi le-a ieşit. Cred că la anul vin şi eu, mulţi dintre cunoscuţii mei s-au dus şi s-au distrat.

  • Zicu3 August 2015

   1. Nu era treaba noastră să luăm legătura, ci a organizatorilor să ne contacteze, pentru a beneficia de serviciile noastre.
   2. Încă nu s-a anunțat oficial câți clujeni au fost, m-am luat după ce am văzut efectiv în oraș, prieteni, cunoștințe, social media. În plus, dacă e un eveniment așa mare la tine în oraș, nu te duci? La 300 de mii de locuitori, se poate spune că au fost mii de clujeni, pentru că publicul țintă a fost unul comercial, prin prisma artiștilor.

 2. Paul3 August 2015

  “Nu țin minte să fi văzut indignări că orașul e blocat la niciun concert mare de la București.”

  Eu imi aduc aminte, in liceu, acum vreo 10 ani, cum era un mini concert in fata Casei Popurului, cum imediat sareau toti cu gura, toata lumea era ofuscata ca trebuie sa ocoleasca zona timp de 1-2-3 zile.
  Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Cand a venit Robbie, nu am auzit pe nimeni sa se planga de trafic/oras blocat, in conditiile in care lucrez cu oameni care sunt toata ziua pe strada. Cred ca pur si simplu ne-am obisnuit cu ideea

 3. Bluehand3 August 2015

  bucurestenii s-au obisnuit. In ideea ca daca o strada e blocata nu stai in coada, faci dreapta stanga iesi de acolo, din cauza traficului aiurea ne-am obisnuit sa ocolim fara sa mia punem atate intrebari…

 4. Goldy3 August 2015

  Le-a iesit bine, restul nu-i mai intereseaza… a fost plin de romanisme clasice perioada dinaintea festivalului… nici nu s-a pus problema sa ma duc desi vroiam initial, nu poti sa-mi zici ca vine Wu Tang Clan… exact in aceeasi zi cand vine KRS-One la un alt festival… doua nume de top in ale Hip Hop-ului si dupa sa dai vina pe cei de la Wu Tang ca nu raspunde la telefon, pai ma gandesc ca inainte de un eveniment faci un contract cu ei ca sa poti sa anunti mare si tare ca vor veni… sau faci un romanism de genul asta si dupa dai vina pe altii (cu siguranta ca a fost foarte bine gandita faza, altfel s-ar lasa cu niste procese). PS: Stiu ca pentru 90% din cei care au fost la Untold le era tot una, dar in final conteaza atitudinea organizatorilor.

 5. RAIDER3 August 2015

  Clujul e blocat tot timpul si circulatia e de cacat la fel, tot timpul. Clujeanul e satul.
  Nu tin minte sa se fi plans cineva ca n Cluj nu se organizeaza avioane. Ca si nativ clujean, te asigur ca n am auzit CLUJENI care sa miorlaie pentru asa ceva. Si nici n o sa aud, clujeanul isi iubeste orasul, asa cum e. Da, pe aia scăpați de acasa si veniti la facultate in Cluj…apoi rămași aici, da.
  Benefic pentru comunitate? Discutabil, da’ sa n o dam in alea cu infracționalitatea si consumul de droguri …ca speriem oamenii (cifrele inca nu s oficiale).
  D.p.d.v al social media, ma abtin.

 6. Ionessco3 August 2015

  In concluzia mea, locuitorii saraci ai acestui oras nu sunt reprezentativi nici macar pt scara lor de bloc. Cand va creste nivelul de trai, vor exista mai multe voci relevante din randul clujenilor, pana atunci, singura parere valida este cea a celor care si-au permis sa mearga SI AU mers la festival. Totusi, te costa 1000 de lei pe 4 zile, cu intrare si consumatie.

 7. Lucian Zsiga3 August 2015

  “Și, totuși, parcă nu e suficient. Simt că se organizează evenimente doar pentru anumite publicuri, iar altele sunt ignorate total.” cum ar fi? avem tiff, jazz in the park, coolturban, toamna muzicala clujeana, comedy cluj, delahoya, mioritmic, timaf, downhill napoca, zilele clujului, zilele maghiare, zilele mestesugarilor, festival international de chitara, festivalul mozart, napoca rally, maraton apuseni, festival international de muzica de camera, photo romania festival, festival de dans contemporan… dar ai dreptate… parca lipseste ceva…

 8. RAIDER3 August 2015

  Nu neaparat. Daca te simti vizat, bisnisu`tau. Cert e ca noi, astia care ne cunoastem orasul, asa cum l-am vazut cand eram mici, nu suntem impotriva dezvoltarii lui. Si ne bucuram cand vedem cate o bucatica de Cluj, pusa in valoare de ceva anume.
  Da`asta nu e dezvoltare sau punere in valoare a unui element apartinator Clujului. Asta a fost club in aer liber.

  • Ruben3 August 2015

   Asta a fost club in aer liber.

   Îi zice Capitală Europeană a Tineretului, nu Capitală Europeană a Pensionarilor (no offence pentru pensionari).

 9. RAIDER3 August 2015

  Mno, cand o sa ajungi la varsta mea (doh, a pensionarii …), o sa inveti o chestie: nu mai aplica tipare imbecile.

  Sibiu a fost Capitala Europeana a Tineretului. Si n-a fost cacatul asta in el.

  End of story.

  • Zicu3 August 2015

   Sibiu a fost capitală culturală europeană. E o mică-MARE diferență.

  • Ruben3 August 2015

   nu mai aplica tipare imbecile.

   Doar atrăgeam atenția — de clujean ce nu sunt — asupra faptului că în 2015 Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului. Așa că nu cred că ar fi fost potrivit să se organizeze un festival de muzică populară, de exemplu.

   Uite, mai multe detalii: http://ro.cluj2015.eu/cluj-napoca2015.html

 10. radu3 August 2015

  si eu pot sa le dau dreptate oamenilor care se plangeau de traficul in zona si zgomotul produs, e de porc ca oamenii sa suporte o galagie 4 zile intr-un oras de 5 stele, putea sa ii localizeze undeva langa padure, Faget, Hoia. O fi Clujul capitala europeana dar in primul rand are o datorie pentru locuitori sa le creeze confort. Pur si simplu am ramas prost ( ca si in titlurile senzationale) cand am citit cativa bloggeri cum gaseau solutii: te culci la 3 noaptea 4 zile si nu mori, serios ba? imi spui la ce ora sa ma culc in orasul meu? dupa ce lucrez toata saptamana si platesc impozite?

  • Andrei3 August 2015

   Oamenii trebuie sa mai faca si COMPROMISURI. Daca cineva locuieste singur intr-o casa in varful muntelui clar ca se asteapta sa aiba liniste, dar mie mi se pare absurd ca in momentul in care locuiesti in oras, la bloc sa ai pretentia sa ai liniste la comanda, cand vrei tu…nu cred ca e asa tragedie ca 4 zile pe an sa stai treaz 3-4 ore pe zi mai mult decat de obicei.

  • Shortydabravest5 August 2015

   Dar ceri 80.000 de euro pe un apartament de langa stadion, asa-i? Taci si suporta!

 11. Ion4 August 2015

  As aprecia daca ai definii notiunea de “provincialism”. Eventual daca poti preciza si un antonim ar fi exceptional.

  • Zicu4 August 2015

   Gândire închistată, limitată, retrogradă. Antonim: bucureștenism.

 12. biris4 August 2015

  Noh Zicule ai dat cu mucii-n fasole cu “mentalitatea de provincie a clujeanului”. Generalizezi intreaga societate clujeana, din punctul de vedere al tau, subiectiv.

  Mai punem si reply-ul de dupa articol “Nu era treaba noastră să luăm legătura, ci a organizatorilor să ne contacteze, pentru a beneficia de serviciile noastre” sa completam tabloul.

  O vaicareala. O reactie la reactie. Ii blogu tau si dreptul tau s-o faci. Dar generalizezi de parca ai detine supremul adevar si opiniile contrare nu sunt admise.

  • Zicu4 August 2015

   Generalizarea e bazată pe observații, într-adevăr, subiective, în cei 13 ani petrecuți la Cluj, timp suficient să-mi fac o părere despre cum funcționează clujenii. Poate e greșită, dar e părerea mea, la fel cum tu ai altă părere și o respect. Totuși, mă gândesc că dacă articolul s-a viralizat, mai sunt oameni care gândesc la fel, că altfel nu dădea nimeni share.
   Și articolul ăsta e o părere, nu o sentință, iar comentariile de mai sus sunt dovada că orice opinii, fie și contrare, sunt admise.

 13. Formatia Bucuresti4 August 2015

  Ca blogger clujean, am aflat despre meeting-ul colegilor mei (eu nu am reușit să ajung) doar de pe un grup de pe Facebook, unde se postează tentative ale acestui gen de întâlniri (mea culpa dacă au fost lansate și alte invitații de care eu nu știu, nu vreau să arăt cu degetul incriminator către nimeni). Consider, așa cum s-a enunțat și mai sus, că trebuia o altfel de colaborare cu blogosfera locală, mai ales având în vedere incidentul (așa îl numesc eu) din martie, cu bloggerii din capitală favorizați în detrimentul colegilor mei activi din Cluj și din împrejurimi.
  Cât despre populația clujeană, totuși, nu trebuie să generalizăm, pentru că profilul clujeanului de rând descris mai sus vizează în principal pensionarii care locuiesc în apropierea scenei festivalului. Din câte am citit în presa locală, ei au fost majoritatea care s-a plâns de condițiile organizatorice.

  Alex`andra

 14. dan29 August 2015

  provincialii astia, adica mai pe romaneste spus taranii astia prosti de care vorbesti tu, au reusit sa aibe festivalul numarul 1 si 2 din romanica, fiindca intergalacticii bucuresteni nu s in stare sa produca asa ceva. adica ce sa inteleg: ca i rupem la evenimente da tot tarani prosti suntem. frumos.

 15. dan29 August 2015

  “clujenii se cred mai speciali”-mai “cu bun simt” .dupa cum probabil sti suntem mai albi la fata, ca si constatare…300.000…?oare de unde scoateti cifrele astea.355 000 si nu am inteles la ce ar fi edificator numarul de votanti la un festival cand clujul e un oras al flotantilor.poate tranzitul orasului ar fi mai edificator. tranzitul dupa auchan si studiile lor de piata spune ca 700 000-800 000 in functie de perioada anului.asta ar fi o cifra care ne ar interesa pt un festival. este o mica sau foarte mare diferenta.

Păreri?