Când mai crezi că țara asta are vreo șansă, intră într-un magazin de țesături

Am fost azi, după multă vreme, într-un magazin de țesături. Doamna de la casă, cu părul permanent și un halat care a prins revoluția, ne-a întâmpinat:

– Bine ați venit în anul 1990, am primit marfă nouă!

Am intrat sfioși, cu respectul pe care îl acorzi unui muzeu. Pentru că asta păreau materialele și perdelele expuse: piese de muzeu. Era cea mai mare expoziție de materiale pentru rochii de nănașă, verzi, portocalii, violet, tot ce dorește suflețelul tău de gospodină de cartier, și perdele care demonstrează că există călătoria în timp. Pui o perdea din aia în casă și gata, e din nou Iliescu președinte!

O doamnă căuta material pentru o rochie, surpriză!, de nuntă. A ales un roșu aprins, cu dantelă, cum cere tradiția. E bine, totuși, că a avut minimul de bun simț să nu se îmbrace în alb. O alta alegea perdele. Vânzătoarea a anunțat-o maiestuos:

– Vi le scot și pe alea bune, de Pașcani.

Semn că Pașcaniul e în continuare liderul național în perdele comuniste.

A analizat doamna câteva perdele și s-a oprit la unul. Frumos, alb, cu motive gospodărești și valuri în partea de jos, de ar face invidios orice membru de partid. Era încântată ca în ziua de salariu, își și imaginea cum va arăta opera de artă în sufragerie.

– Mă duc să scot bani, să mi-o țineți, să nu cumva s-o ia altcineva!

De parcă armate de oameni ar da brusc năvală în magazin și ar striga în cor: “dacă nu cumpărăm acum cele mai urâte perdele pe care le aveți, facem jihad!”

Era atât de mult kitsch într-un spațiu atât de mic, încât am simțit la un moment dat că mă ia cu leșin. M-a readus în simțiri vânzătoarea:

– Cu ce vă putem ajuta?

– Vrem niște cearșafuri cu elastic în partea de jos (iată și motivul pentru care ne aflam acolo, că sigur vă întrebați deja: “bă, da’ ce naiba căutați într-un magazin de țesături?”; once you go cearșafuri cu elastic în partea de jos, you never go back!; le găsim greu, că avem o dimensiune ciudată la saltea, deci “pă comandă” e singura soluție), să luăm materialul de aici și să ni le faceți dumneavoastră.

– Noi nu facem.

– Păi cum, că ne-a trimis aici o prietenă căreia i-ați făcut.

– Ah, da, colega de pe tura de mâine face pe cont propriu, dar trebuie să veniți mâine să discutați cu ea.

Ah, cât de românesc sună asta: noi nu oferim astfel de servicii, dar există o colegă care vă rezolvă.

Ce voiam să zic, de fapt: nu ai cum să înșeli oamenii cu perdelele. Un om care intră pentru prima dată în casa ta va ști cam cum ești după perdele. Sunt cele mai fine barometre ale bunului gust, ale simțului estetic. Dacă ești o doamnă rafinată, cu pretenții de gusturi fine, dar în perdelele tale a fost îmbălsămat Tutankhamon, îmi cer scuze. Dacă sunteți o familie hip și cool, dar perdelele sunt de la bunica, scuzați deranjul. Dacă ești cu #rezist pe piept, dar perdelele tale îmi amintesc de Iliescu, m-ai pierdut.

Dacă nu schimbăm perdelele, nu vom schimba nici țara.

19 Comentarii
 1. Ady12 Martie 2018

  Cearșafuri din alea sunt mereu în ofertă la lidl și kaufland. Sau acolo m-au lovit pe mine în retină.
  Dar trebuie neapărat să ajung într-un magazin d-ăsta de țesături. Caut lenjerie de pat. Să dea naiba dacă mai găsești în comerțul modern lenjerii complete de pat mare, din bumbac simplu și normal, nesatinat, necreponat, nenimic cu fețele de pernă pt perne funckin (scuzați franceza) pătrate. La un preț uman.

  • Zicu12 Martie 2018

   La Lidl nu aveau pe dimensiunile noastre, la Kaufland n-am încercat, vedem cum ies astea. Și da, ai dreptate cu lenjeria, e ca blugii: nu mai găsești de oameni normali.

 2. Nicu12 Martie 2018

  Incercati si la Jysk. Si eu am o marime mai neobisnuita, dar am reusit sa gasesc pe mai multe culori tot ce trebuia la ei.

  • Zicu12 Martie 2018

   Mersi de sugestie, rămâne pe viitor, că acum “ne rezolvă” doamna de la țesături :))

  • Val Vesa12 Martie 2018

   Nuuuu, nu mergeti la Jysk nici daca e ultimul magazin din lume. In ultima vreme s-au porcit de tot.

 3. Ciprian12 Martie 2018

  Eu nu inteleg pana la urma care a fost problema. Din descriere pare ca vanzatoarea a vorbit frumos si a dat corect toate informatiile care i-au fost cerute. Nu zic ca nu exista vanzatoare fara chef, dar nu mi se pare ca aici a fost cazul (din textul de mai sus, evident, ca n-am fost acolo).

  Si nu prea inteleg de ce as judeca oamenii dupa gusturile pe care le au la perdele. In definitiv, sunt perdelele pe care si le pun in locul in care locuiesc ei, nu le pun in casa mea. Faptul ca ii place un model care mie nu imi place, si e incantata “ca in ziua de salariu”, nu-mi da dreptul sa fac misto de ea.

  Nu suntem toti rafinati si cu gusturi fine. Poate tine de genele fiecaruia, poate tine de sansele de familia in care ai fost crescut, poate tine de alte lucruri. Dar cred ca e loc sub soare pentru toti.

  • Zicu12 Martie 2018

   Nu a fost nicio problemă, doar că ai luat articolul prea în serios :)

  • Ciprian13 Martie 2018

   poate, dar concluzia pare destul de serioasa: “Dacă nu schimbăm perdelele, nu vom schimba nici țara.”

   indraznesc sa reformulez un pic, sa nu fie cu suparare: daca vom incerca sa-l intelegem pe cel care gandeste altfel decat noi, poate si el ne va ajuta sa ne schimbam tara.

  • Zicu13 Martie 2018

   Da’ nu e nicio supărare, aici nu suntem pe facebook, toată lumea își poate exprima opinia fără teama suspendării :))

 4. Gina13 Martie 2018

  Exista o explicatie pentru cei care prefera perdelele pe stilul vechi. Prin cele noi nu circula aerul, cele vechi au gaurele si aerul trece cu lejerirate.

 5. Un domn13 Martie 2018

  Nico Claus?

 6. Constantin13 Martie 2018

  Ce bataie era sa imi iau de la mama cand am spus ca nu vreau perdele in apartamentul in care abia ma mutasem…si avem peste 30 de ani…

  • Zicu13 Martie 2018

   Haha, da, mamele au o relație specială cu perdelele: “da’ nu vă puteați lua și voi niște perdele mai frumoase?”

  • Peter13 Martie 2018

   Subscriu la Constantin . 1 ora mi-a luat sa le explic ca nu vreau perdele, ma certam singur

  • Ady13 Martie 2018

   A mea mârâie de fiecare dată când vine în vizită. I-am zis că dacă vine și le dă jos și apoi le pune la loc la fiecare curățenie, le pun. (Am 1,5 m). Sunt împachetate frumos în dulap. Nu chiar de Pașcani, totuși. :)

 7. Geta13 Martie 2018

  Tot vreo ora. Soacra. Covor in sufragerie.
  In alta ordine de idei, pe ce tura o gasesc pe tanti si la care Nicoclaus? :))
  Cel pe care l-am luat de la Lidl arata jalnic dupa 2-3 luni.

  • Zicu13 Martie 2018

   A lucrat azi, deci probabil joi.

  • deea14 Martie 2018

   O sa aiba tanti de lucru de nu o sa-si mai vada capul, cred ca ma duc si eu pe la ea :D. Mi-am luat cearsafuri cu elastic de la jysk, lidl si ikea, sunt carpe absolute toate, s-au gaurit dupa doua spalari….

Păreri?