Cum să vizitezi mai multe locuri din Italia într-o singură călătorie

Chiar dacă suntem de părere că lumea asta e prea mare și frumoasă ca să mergi de două ori în același loc, Italia e un caz special. Pentru că Alina are italită cronică și dacă trece prea mult timp fără să viziteze Italia, intră în sevraj. Bine, amândoi suntem fani Italia, dar Alina e caz patologic.

Și pentru că e prea puțin timp și prea multe locuri de văzut, sistemul pe care l-am dezvoltat în timp e următorul: stabilirea unei baze, apoi vizitat prin împrejurimi. Toate călătoriile de mai jos le-am făcut cu trenul, italienii având un sistem de căi ferate foarte bine pus la punct, cu mai multe companii de stat sau private. Călătoria cu trenul e o plăcere în Italia, nici nu are rost să comparăm cu ce e la noi.

Am început cu baza la Milano, care e un oraș deosebit, dar îl cam termini în două zile dacă nu ești setat să-ți golești cardurile prin magazine, de unde planificam să vizităm Veneția și Florența. Dar după aventura din Veneția nu ne-a mai ars de Florența.

Apoi, în 2016 ne-am stabilit baza în Bari, un oraș cochet, cu un centru vechi superb, dar și pe ăsta îl termini de vizitat în maxim două zile. De aici am mers în Polignano a Mare, un orășel superb, cu un aer boem, străduțe mici și înguste și panorame superbe.

Tot din Bari am mers în Arbelobello, oraș aflat în patrimoniul Unesco, faimos pentru casele de ștrumfi numite trulli. Frumos, dar ultra mercantilizat și plin de kitsch, pierzându-și din autenticitate. Voiam să bifăm și Monopoli, dar n-am mai apucat, poate altădată.

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

Anul trecut am vizitat Florența câteva zile. Ce să mai și zici despre Florența ce nu s-a zis deja? Trebuie să descoperiți singuri minunile acestui oraș-simbol, dacă nu ați făcut-o încă.

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

Din Florența ne-am mutat baza în Viareggio, o stațiune din nordul Toscanei, cu ieșire la Mediterană. E ca o stațiune de pe litoralul românesc, numa’ că mai faină. Dacă mergi pentru plajă, e perfectă pentru câteva zile: curățenie, nu bubuie muzica la tot pasul, hoteluri cochete sau apartamente/case prin Airbnb, plaje largi și amenajate cu gust, nisip fin, o mulțime de restaurante pe faleză, unde se mănâncă foarte bine și decent ca prețuri.

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

Din Viareggio am mers în Lucca, unul din cele mai frumoase orășele pe care le-am vizitat în Italia (recomandăm insistent!), și în Pisa, să bifăm și noi turnul vieții.

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

Ne-am rezervat altă zi pentru Cinque Terre, un alt loc care nu mai are nevoie de nicio introducere. E fix ca în articolele/pozele/descrierile pe care le găsiți pe internet. Clar de văzut într-o viață!

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

La final de călătorie, am avut o jumătate de zi să vizităm Bologna, care a fost o surpriză foarte plăcută și probabil vom reveni.

Nu știm ce urmează, dar sigur urmează ceva :))

2 Comentarii
  1. Diana11 Februarie 2018

    Un itinerariu bine pus la punct, ajutator pentru cei care sunt iubitori de calatorii. Plus ca, fotografiile sunt o adevarata incantare.
    Chiar daca nu am calatorit niciodata cu trenul, te cred pe cuvant ca o calatorie cu trenul e o placere in Italia si clar, nu as compara cu ce e la noi:))

  2. Constantin12 Februarie 2018

    Si eu sufaar de “italita cronica”, de vreo 4 ani imi fac concediile in Italia si am de gand sa merg in continuare….Exact ca voi procedez si eu: stabilesc o baza de plecare si vizitez tot de prin regiune. Cu trenul e comod si ieftin, mai ales ca nu am masina personala. Cred ca anul acesta o sa am “baza” im Genova, de abia astept sa o vizitez, de vreo 2 ani am zis ca ajung si acolo, anul asta nu o mai iert.. :)

Păreri?