Hipsterul bătrân

E trecut de 50 de ani. Asta ca să nu zic că are 45-50 de ani, să nu-i fac bătrâni pe cei de 45 de ani. Să zicem 50-55 de ani. Deși… în fine, înțelegeți voi. Toată viața a fost un domn: s-a îmbrăcat ca un domn, a mâncat ca un domn, a băut ca un domn, s-a afișat prin locuri și pe la evenimente domnești. Nu e neapărat foarte bogat, dar nici nu moare de foame. E pur și simplu un domn. Îi place viața stilată, se răsfață cu trabucuri domnești și coniace de calitate sau vinuri bune, pe care știe să le deguste ca un profesionist. E elegant. Atât ca vestimentație, dar mai ales în comportament. Ce mai, un domn!

Și-a trăit viața ca un domn până la (45)50 de ani, moment în care s-a întâmplat ceva care l-a bulversat total: a descoperit hipsterismul. Tinerii cu eșarfe, pălăriuțe, gadget-uri și îmbrăcăminte haotică i-au fost indiferenți la început, apoi au început să-i atragă atenția, sfârșind prin a-l fascina.

Și ăsta e momentul în care domnul nostru încetează să mai fie domn și devine un hipster bătrân.

Dintr-o dată, colecția de costume, de care era atât de mândru și în care se regăseau piese rare, nu mai e bună. Și-a schimbat total garderoba. Ochelarii lui de domn, pe care îi are de zeci de ani, sunt “demodați”. Și-a făcut din ăia mari, cu ramă neagră și groasă. Dacă până mai ieri, unul dintre tabieturile lui preferate era să cumpere ziare și să le citească la cafea, acum și-a luat iPad, că “cine mai citește ziare în ziua de azi?” Înainte se mulțumea cu un telefon care își îndeplinea cu succes funcția pentru care a fost creat și atât: să vorbească la el. Acum are smartphone. De când se știe, se întâlnea cu prietenii la aceeași cafenea obscură. Era vai de capul ei și nici cafeaua nu era prea bună, dar era “locul lor”. Acum nu-și poate bea cafeaua decât în locuri “cu ștaif”. Mergea la teatru, la operă, acum e abonat la cluburi. Singurul lucru pe care nu l-a schimbat sunt pălăriile, identice cu cele purtate de tinerii colegi de breaslă.

Și îl vezi afișându-se pe la evenimente sau prin locuri simandicoase, încercând să pară un domn, nerealizând că s-a transformat într-un hipster: cu eșărfuță, cu pălăriuță, cu sacou într-o culoare țipătoare, un tricou spălăcit, pantaloni în carouri și teniși albi. Și povestește despre ultima piesă Skrillex, el, care era fan înrăit Leonard Cohen. Și nu înțelege de ce lumea nu-l mai vede ca pe un domn, ci ca pe un hipster bătrân. Și încearcă să-i corupă și pe prietenii lui să se transforme în hipsteri. Unii se vor transforma, alții își vor continua viața ca până acum: ca niște domni.

“Te-ai întâlnit recent cu Simion?”

“Da…”

“Ai văzut cum era îmbrăcat?”

“Nu știu ce l-o apucat, zici că o bolunzit la bătrânețe!”

Seara, când își fumează trabucul, își bea coniacul și rămâne singur cu gândurile sale, hipsterul bătrân oftează: “Băi, ce domn eram odată…”

1 Comentariu
 1. je1 Februarie 2013

  Stiu oameni ca cel descris de tine, care la o varsta inaintata o iau un pic razna si o dau in “actual fashion” si, din domnul pe care il respectai, pe care il stiai odata, acum e un clovn in varsta imbracat tipator si care abia invata sa tasteze pe vreo tableta.

 2. […] din cap. Măcar de s-ar întâmpla la tinerețe. Primul exemplar pe care l-am supus atenției e hipsterul bătrân. Azi ne concentrăm pe omoloaga lui de sex feminin: pițipoanca […]

 3. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca […]

 4. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca bătrână, tatăl […]

 5. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca bătrână, tatăl blazat, vecinul util […]

 6. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca bătrână, tatăl blazat, vecinul util societății, biciclistul […]

 7. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca bătrână, tatăl blazat, vecinul util societății, biciclistul evanghelist, […]

 8. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca bătrână, tatăl blazat, vecinul util societății, biciclistul […]

 9. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca bătrână, tatăl blazat, vecinul util societății, biciclistul […]

 10. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca bătrână, tatăl blazat, vecinul util societății, biciclistul […]

 11. […] specimene: hipsterul bătrân, pițipoanca bătrână, tatăl blazat, vecinul util societății, biciclistul […]

Păreri?