Mamele și gătitul de sărbători

Mamele nu simt că e sărbătoare dacă nu trag la jug cel puțin 24 de ore în bucătărie. Parcă nu te poți bucura de Paște sau de Crăciun dacă nu ești ruptă de oboseală. E tradiția strămoșească: trebuie să trecem prin Iadul bucătăriei ca să ne putem bucura de bucatele din Rai. E ca și cum trebuie să treacă și ele prin patimile lui Iisus sau trebuie să pregătească bufetul de la nașterea lui. E misiunea lor asumată de a se jertfi pentru burțile noastre.

“Mamă, nu mai fă atâta mâncare, că nu putem mânca și iar o să ne plângem că e prea multă mâncare și ne îngrășăm!”

I-o spui în fiecare an și în fiecare an vine cu același răspuns PR-istic:

“Dar nu fac multă, câte puțin din toate.”

Sub această replică atent șlefuită în timp se ascunde, de fapt, dezastrul. “Câte puțin din toate” înseamnă, practic, de toate, care nu e nicidecum puțin. E ca și cum i-ai spune shaormarului să-ți pună “câte puțin din toate”, când de fapt îi ceri una cu de toate, dar mai domnesc.

Pentru o mamă, “câteva ouă” înseamnă un cofraj.

“Puțină friptură” înseamnă hrana pentru o popotă.

“Câteva sarmale” înseamnă oala aia în care încăpeai când erai mic.

“Niște salată de bef” înseamnă TOATĂ salata de bef.

“Câteva prăjituri” înseamnă cel puțin trei.

Și după ce termină, ruptă de oboseală, și vă puneți la masă, te lovește:

“Hai, mai mâncați, doar nu m-am obosit degeaba!”

Pentru că misiunea principală a mamelor pe această planetă e să ne îndoape. Nu contează cât de gras ești, pentru mama ta ești subnutrit și trebuie să te hrănească, că “ui’ la tine cum arăți, abia stau hainele pe tine!” Și tu nu știi cum să-ți mai sugi burta.

Și după ce ați băgat în voi ca sparții, să nu supărați femeia, când plecați acasă vă pune și pachet.

Cele mai mari sacoșe de rafie create de mâna omului se scot din străfundurile cămării, ca să cuprindă toată mâncarea care ar hrăni o lună un trib african. Nici nu știai că există sacoșe de rafie care ar putea înghiți continuumul spațiu-timp. Un fel de găuri negre, dar din rafie.

“Da’ nu ne pune atâta, că nu putem mânca!”

“Ba vă pun, că ui’ la voi ce slabi sunteți, nu știu ce prostii mâncați acasă și nu m-am obosit degeaba!!!”

De Paștele ăsta, însă, am dat șah-mat:

NE-AM PUS SINGURI PACHETUL CÂND ERA IEȘITĂ DIN CASĂ!

14 Comentarii
 1. Ady11 Aprilie 2018

  Maică-mea nu prea mai poate sta mult în picioare din motive de sănătate, noi ajungem tot mai târziu acasă din motive de Crăciun picat în diverse zile ale săptămânii și joburi la care n-avem zi scurtă (dacă aș avea un leu de câte ori am răspuns la întrebarea “da’ voi mamă, n-aveți zi scurtă vineri/pe 24 decembrie/altă zi?!” cred că mi-aș permite excursia aia la…, nu contează unde).( E drept, în general suntem trimiși acasă mai devreme în ajun de… , dar e o decizie de moment, și “mai devreme” poate însemna și 12, dar și 3 sau 4 pm.) și bombăneli de tipul “am și eu 2 zile de concediu, nu vreau să stau în bucătărie până mor, vreau să mă și odihnesc, să stăm de vorbă, d-astea” în ultimii ani la noi acasă s-au mai potolit lucrurile. Ba chiar anul ăsta a fost un singur fel de prăjitură (pe lângă fursecurile pe carele duc eu gata făcute, de mine, nu cumpărate-de mai bine de 10 ani încoace ) și mi-a picat fața (și-am tras un pic dans marinăresc în gând de bucurie) când am văzut coșul cu maxim 20 de ouă roșii (doar roșii).

 2. Constantin11 Aprilie 2018

  M-a tarat prietena, cu forta, pe cantar…evident m-am ingrasat, doar am mancat la mama de Pasti. Urmarea: de doua zile fac foamea acasa….

  • Zicu12 Aprilie 2018

   Păi de ce faci foamea, n-ai primit pachet? :))

 3. Mia11 Aprilie 2018

  Serus Florica,mã crezi cã asta e şi vb mea.Cand copii imi zic nu mai face atata mâncare.

 4. C.12 Aprilie 2018

  Cred că ați dat numai șah. Mat-ul l-a dat ea: “A, v-ați făcut pachet? Bun, bravo, nu mai stau și de asta. Să văd ce-ati pus! Cum, doar 10 sarmale și trei linguri de salata? Și toată pasca asta cine o mănâncă? Tata-tau? Nu vezi cat a pus pe el cat a mâncat de Paști?!?”

  • Zicu12 Aprilie 2018

   Nope, că am tulit-o rapid spre casă înainte să poată face inventarul :D

 5. Bubu12 Aprilie 2018

  De Craciun, pachetele vor fi gata inainte sa ajungeti acolo :D. Trust me.

 6. Radu12 Aprilie 2018

  Si la parintii mei (Bucovina) a fost cam tot asa multi ani, la toate sarbatorile. Anul asta de Paste am mers la ei, le-am dat in grija cei doi copii din dotare si nu prea au avut timp de facut mancare. A, si inainte de a merge la ei, i-am chemat la noi (Iasi) cateva zile asa ca au avut timp intre vizite doar 3 zile cat sa faca curat si de facut vreo 2 feluri de mancare. Rezultatul acestei strategii: am plecat de la ai mei cu doar jumate de sacosa de carfur plina cu mancare, anii trecuti plecam cu 2 sacose pline.

  • Zicu12 Aprilie 2018

   Bun, trebuie neapărat să facem un copil :))

 7. Constantin12 Aprilie 2018

  @Zicu. Ba da, dar jumate l-am mancat pe drum, iar cealalta jumatate a disparut misterios, nu stiu pe unde l-a ascuns “boanghina’ asta de spanioloaica…bai si erau cozonacii acolo! :)

 8. m12 Aprilie 2018

  Not applicabile ! Daca maica-mea a văzut că nu sunt prea pretențios, nici n-a mai făcut multa mâncare, de mulți ani. Bine, stam și în același oraș, mă vede mai des.

 9. Florin12 Aprilie 2018

  “Câteva prăjituri” înseamnă cel puțin trei…………de fiecare. :))

 10. brontozaurel16 Aprilie 2018

  Eu am fugit in Austria ca sa evit Pastele in general si Pastele in familie in particular. Cred ca a fost singura data in viata mea cand am fost cu adevarat fericita de Paste (nu ca as fi sarbatorit Pastele acolo).

  Ma rog, “am fugit” = pur si simplu am avut noroc ca o trupa care imi place enorm avea un mini-turneu in Austria atunci si imi doream sa-i revad. Dar ma gandesc serios ca anul viitor sa caut o ocazie similara.

Păreri?