Șansa României în cinematografia mondială

Știu, știu, noi de fapt contăm în cinematografia mondială, cannes, urși de aur, figuri. Contăm cât să zgândăre orgoliul național și să aibă vise umede niște “iubitori de frumos”.

Iată că a mai trecut o ediție a premiilor Oscar și iar n-am luat nimic. Stai, ce, dar am fost măcar nominalizați? Nu, că noi suntem cu festivalurile europene, cu arta, cu ciorba, cu astea.

Dacă vrem să contăm cu adevărat în treaba asta cu filmele, trebuie să depășim momentul “noi nu facem filme pentru toată lumea, trebuie să ai o anumită cultură ca să înțelegi un film românesc de festival” și să schimbăm registrul scenariilor. E ok și cu comunismul, cu cadre lungi, cu apartamente de bloc, dar poate facem și niște filme pentru public, nu pentru festivaluri. Să fie pline sălile la filmele românești, să facă super mulți bani și să producem filme tot mai bune, gen primul blockbuster românesc, știți? Și nici nu trebuie să muncim pentru asta, că ne ajută țara. E printre puținele situații în care țara chiar ne ajută cu ceva.

A trecut un an de la știrea cu românii care au ieșit pe conga dintr-un restaurant, fără să plătească. Știe cineva dacă e în lucru un film pe subiectul ăsta? Cum au plănuit, cum s-a întâmplat, personaje pestrițe, tot. Frate, dacă ăsta nu e subiect de film nu știu ce e.

De ce nu un film despre polițistul condamnat definitiv la închisoare, care mergea în fiecare zi la lucru la poliție și nu s-a prins nimeni timp de doi ani? Ar putea fi un remake senzațional după “Polițist, adjectiv”, tot cu Dragoș Bucur. Să joace Dragoș Bucur în toate, dacă asta ne aduce succesul.

Sau un film despre angajații primăriei Bascov, care au trimis SMS-uri de 100 de mii de lei din bani publici, ca ansamblul lor popular să câștige un concurs la Măruță. Băi, ejneb00n? Oscar scrie pe noi!

Și câte altele. Nu trece zi în care să nu apară cel puțin un subiect bun de film în România, trebuie doar să citești știrile.

Tot mapamondul ar decreta la unison “România e noua regină a scenariilor originale”, neștiind că asta e viața noastră de fapt.

Abia atunci i-am trolla cu adevărat.

1 Comentariu
  1. Constantin5 Martie 2018

    La faza cu conga nu merge, ca respectivii erau minoritari si nu e “corect politic” sa ii arati ca nu si-au platit consumatia…nah…nu se naste un Emir Kusturica in fiecare zi…

Păreri?