Femeile și spălatul pe cap

Pentru femei, spălatul pe cap este echivalentul trimiterii unei rachete în spațiu. Pune o femeie să gătească și va găti. Pune-o să se spele pe cap și va crede că a descoperit leacul pentru cancer. Spălatul pe cap la femei e o acțiune sisifică, profundă, ancestrală, transcedentală. E zestrea genetică pe care au primit-o de la mamele lor și o vor da mai departe fiicelor lor. O femeie care se spală pe cap e un om mai bun. Un supraom. Un metaom. Mult superior insignifiantului de bărbat, care iese de la duș în 5 minute.

Spălatul pe cap la femei începe, de fiecare dată, cu un strigăt de luptă: “offf, trebuie să mă spăl pe cap!” E momentul în care știi că totul s-a terminat. E modul ei de a te anunța de sacrificiile pe care trebuie să le facă o femeie: să nască și să se spele pe cap. Se va lamenta câteva ore, apoi îți va spune, cu superioritate: “mă duc să mă spăl pe cap!” Ca o amazoană plecată la război.

Și nu se spală pe cap oricum și oricând. Femeia urmează niște reguli stricte, un ritual ce se pierde în negura internetului. “Nu te poți spăla pe cap de 2-3 ori pe săptămână!” Orice prost știe că îți strici părul! Specialiștii în spălat pe cap recomandă o singură spălare pe săptămână, ca să fie bine, să nu fie rău. Părul trebuie să secrete grăsime, care e sănătoasă! “Nimic nu știi, ție ți-e ușor, că ai părul scurt!” Totuși, chiar dacă părul care secretă grăsime sănătoasă e de dorit, va hotărî să se spele pe cap fix cu o jumătate de oră înainte de a ieși din casă, să-ți amintească ce greu e să fii femeie. Și să-ți reamintească ce bine e să fii într-o relație, când ai putea fi burlac și să ieși din casă în cinci minute.

Apoi, e problema produselor. Se știe că nu e suficient doar un șampon. Amatoarele se spală doar cu șampon. E nevoie de cel puțin patruzecișișaptedemii de produse pentru un păr ca în reclame. “Ce? Tu îți iei gadget-uri, eu îmi iau produse pentru păr! Atât am și eu!”, îți spune, reamintindu-ți ce greu e să fii femeie și uitând de pantofi și poșete. Și ferească sfântu’ să atentezi la produsele ei! “NU AȘA SE FOLOSEȘTE!!! TREBUIE PUS DOAR CÂT UN BOB DE MAZĂRE ȘI ȚINUT 15 MINUTE, ALTFEL NU FUNCȚIONEAZĂ! L-AI FOLOSIT DEGEABA ȘI NU MAI AM MULT!!!”

Și să nu uităm de uscatul părului. Ah, uscatul părului! E o acțiune cel puțin la fel de plină de profunzime ca spălatul pe cap. După ce stă vreo juma’ de oră cu prosopul în cap, în stil turban, pufăind prin casă și amânând inevitabilul, te anunță din nou, de parcă a descoperit cum se poate călători în spațiu prin găurile negre: “mă duc să mă usc pe păr!” Știi că o juma’ de oră n-o mai vezi, pentru că, evident, e greu să fii femeie.

Și după două ore de muncă asiduă, după toate ritualurile, tehnicile și produsele din lume, vine și rezultatul: “OFFF, IAR NU-MI STĂ CUM TREBUIE!!!”

9 Comentarii
 1. Mihaela Curea28 Octombrie 2014

  Si eu am replica asta cand ma intreaba sotul, iar te speli pe cap, eu ii spun ~tu nu ma intelegi, tu esti chel~ :))

 2. Cici28 Octombrie 2014

  Chiar ca nimic nu știti voi barbatii, voua va e ușor, că aveti părul scurt (cei mai multi dintre voi) :))

 3. Alice28 Octombrie 2014

  Foarte funny si atat de adevarat!!

 4. MARIA28 Octombrie 2014

  dacă se înlocuiește “spălatul pe cap” cu “tăiatul unghiilor”, eu sunt în film!!!
  :))

 5. Zynix28 Octombrie 2014

  Se pare ca eu fac parte din alta categorie… Fac sport zilnic, deci ma spal pe cap in fiecare seara de vreo 8 ani. Si nu, nu-mi stric parul. Dimpotrivă, creste repede, e lucios si matasos, cu toate ca folosesc adesea chiar si placa. Pt mine spălatul pe cap e rutina…

 6. shinako28 Octombrie 2014

  @Zynix : si eu ma spal pe cap zilnic, la mine e din cauza ca daca nu as face asta a doua zi as avea parul gras cu aspect de nespalat, din pacate asa e de cand ma stiu, si chiar nu pot sa ies asa din casa.
  Alt motiv este faptul in Bucuresti aerul este plin de praf si nu imi place sa dorm pe perna avand parul nespalat.
  Nu stiu daca procedez bine sau nu dar altfel nu pot.

 7. andreea30 Octombrie 2014

  Vai cita dreptate ai!!!!!!!!!!!!!!!
  De cele mai multe ori barbatii sunt atit de compatimit ca tre sa ne suporte
  Excelent articolul

 8. […] Femeile și spălatul pe cap […]

 9. Elena26 Februarie 2015

  Nea…….eu am parul scurt. Spalatul nu incepe cu o lupta. Uscatul nu isi are locul in ecuatie. O problema in minus :))

 10. Ema Georgescu26 August 2015

  pentru mine spalatul pe cap este o forma de relaxare, un timp dedicat numai mie

  mai ales cand fac baie cu spuma si nu ma grabesc…

Păreri?