Felicităăăări!!!!! Bravooooo!!!!!!! Atâââââttt

Activitatea noastră zilnică pe internet stă sub semnul trăirilor pe care le avem vizavi de evenimente, proiecte, oameni. Modul în care exprimăm aceste trăiri este unul extrem de haotic. Cel puțin pe mine mă zgârie pe ochi și cred că ar trebui instituite niște rigori în domeniu.

Să exemplificăm.

Cineva dă pe facebook/twitter vestea că a fost avansat la job pe un post foarte important, evoluție în carieră, blabla. Ceva în tine te va determina să-l feliciți. Și aici intervine problema: vei lăsa un comentariu sau vei da un reply cu “felicităăăări!!!!!!” De ce 4 (PATRU) de “ă”? De ce 5 (CINCI) semne de exclamare? De ce ești ATÂT de entuziasmat? Da, te bucuri pentru prietenul tău, dar promovarea lui nu-ți pune pita pe masă. Ca să nu mai zic de cei care pun și mai multe i-uri. Dacă un “felicitări!” simplu nu e suficient, din punctul meu de vedere, formula corectă ar fi: “felicităăări!!!” 3 (TREI) ă-uri și 3 (TREI) semne de exclamare, niciodată 2 (DOUĂ). Dacă pui două, mai bine nu pui nici unul. E ca și cum ai pune 2 (DOUĂ) puncte de suspensie. Urăsc să văd.., în loc de… O văd ca pe o variantă corectă pentru că e echilibrată din punct de vedere vizual, exprimă entuziasm debordant, dar nu exagerează. Variantă greșită: “FELICITĂĂĂRI!!!”. Nu cu Caps. Niciodată cu Caps!

O formulare prin care poți arăta că ești disperat este “atâââââttt” Înțeleg â-urile multe, ești pișat pe tine de entuziasm, dar de ce mai multe t-uri? Chiar vrei să creadă lumea că ești un pic special? Nici nu vreau să mă gândesc la cei care dublează sau triplează și primul t. Zi și tu, nu arată mai bine “atââât”, cu doar 3 (TREI) â-uri? Îți manifești entuziasmul, dar o faci cât de cât plăcut pentru ochi.

“Bravooooo!!!!!!” Au sunat cei de la Academia Română: își vor o-urile înapoi. Cât de elegant e “Bravo!”? Maxim “Bravooo!”, cu 3 (TREI) o-uri. Hai, merge și “Bravooo!!!”, în cazurile cu adevărat importante. Doamne, și când mă gândesc că sunt din ăia care pun mai multe a-uri sau r-uri!

La fel “Bineeeeeee!!!!!!” și multe altele.

Apoi avem mirarea exacerbată: “Seriooooos?????” Calm, mult calm. Știm că ești uimit, dar nu ne strica ochii. Un “serios???” e sufieient, cu 3 (TREI) semne de întrebare, dacă tot vrei să pari miratul pământului.

Cred că ați înțeles ideeea.

Haideți să încercăm să facem economie la litere și semne, că oricum tinerii din ziua de azi scriu cu k și cu $.

4 Comentarii
 1. Andrei Palatkas7 Februarie 2013

  Felicitaraaaariii!!!! pentru articol, chiar asa e

 2. adrianc7 Februarie 2013

  Atât!

 3. Grammar nazy :D7 Februarie 2013

  Un “serios???” e sufieient

 4. Ramo1 Ianuarie 2014

  Sa nu va povestesc despre sotul soacrei, care pune in loc de puncte de suspensie virgule!!!

Păreri?