Chestii pe care le realizezi după 30 de ani

După ce ai bifat 10 ani de chefuri, ai vomat după multe din ele, după ce ai făcut toate prostiile, toate greșelile specifice maturizării, după ce ai mâncat și băut ca și cum ziua de mâine nu ar exista, după ce ți-ai tratat corpul ca și cum ai fi Wolverine, afli că nu ești nemuritor. Și te gândești: “băi, am 30 de ani, ce dracu’ fac cu viața mea?”

Realizezi că mai bine ai grijă de tine decât să ajungi într-un spital din România

E suficientă o singură vizită într-un spital românesc ca să zici: “fuck this shit, I’m never coming back!” Sigur, treaba asta cu “never” e relativă, că nu știi niciodată ce îți rezervă universul, dar pe cât posibil încerci să reduci la minim interacțiunea cu sistemul de sănătate românesc. Mai ales că nu ai corpul de la 20 de ani, începe să scârțâie, să te doară chestii. Nu devii vegan, dar ești un pic mai atent la ce bagi în tine. Te apuci de sport, că parcă e păcat să ai deja burtă la 30 de ani. Îți faci analizele generale anual, ca un om responsabil. Îți faci o asigurare de sănătate privată, să te simți și tu tratat ca un om, nu ca un animal. Îți faci o asigurare de viață.

Îți dai seama că, indiferent cât de frumos/frumoasă ești, vei îmbătrâni și vei fi urât/ă

Mai ții minte ce dramă a fost când ai descoperit primul rid? No, vor tot apărea. E fain să crezi că vei fi veșnic tânăr, la 20 de ani. După 30 observi că planurile corpului tău sunt altele și începe să-ți arate cum va fi viitorul: chel, fără dinți și cu pielea zbârcită. Și ăsta e momentul în care ai o revelație: “băi, dar cum ar fi să încep să am grijă de mine de pe acum?” Și mai dai cu o cremă, mai faci un tratament, ai grijă de dinți, te duci anual la stomatolog. Dacă ești bărbat și consideri că e sub demnitatea ta să te dai cu creme sau să faci un tratament pentru păr, vorbim în 20 de ani.

Conștientizezi că statul român îți va plăti pensia și vei fi sărac la bătrânețe

De asta trebuie să te prinzi mai devreme, dar e bine și după 30 de ani. Economisești, îți faci o pensie privată, investești într-o afacere. Orice ca să nu devii bătrânii ursuzi pe care îi vezi zilnic pe stradă. Nu mai bine călătorești la bătrânețe, decât să n-ai bani de medicamente? Tot timpul e mai bine să fie bine decât să fie rău.

Nu mai spargi bani aiurea

După ce trece valul modei de la 20 de ani, îți dai seama cât de pueril ai gândit-o pe asta. Ce bine e să ai dulapul plin de haine, dar să porți MAXIM jumate, huh? Mai bine o bluză mai scumpă decât două care țin un sezon, mai bine 5 tricouri de calitate decât 10 care se deteriorează după prima spălare, câteva încălțări de calitate îți ajung, dacă nu ai pretenții de fashion diva. Bine, la haine femeile joacă în altă ligă, dar și ele se trezesc la un moment dat. Așa speră bărbații. Descoperi că nu trebuie să schimbi telefonul anual, că actualul îți satisface foarte bine nevoile. La fel și televizorul. Mai bine mâncare un pic mai scumpă, decât să bagi în tine toate prostiile.

Investești mai mult în experiențe, pasiuni

E frumos în Turcia, dar să mergi 10 ani la rând? Cu banii de 4-5 stele la un resort din Turcia ești împărat în Asia. Mergi la concertele trupei preferate în afara țării. Îți iei un pick-up, asculți viniluri. Investești în scule de pescuit. Realizezi că mai ai 30 de ani până la 60 și poate vrei să te bucuri de ei.

Pentru toate astea, muncești mai mult pentru tine decât pentru alții. Asta dacă te-ai trezit din beția ultimilor 10 ani. 

PS: Dacă ați început toate astea sau o parte înainte de 30 de ani, bravo vouă!

8 Comentarii
 1. Nobu7 Martie 2018

  Se moare de foame in Romania si voi vorbiti de sejur in Asia.

  • Zicu8 Martie 2018

   Se moare de foame în România și tu scrii acest comentariu din confortul casei sau de la job, de pe un laptop sau un telefon de câteva sute de euro. Hai să nu mai fim ipocriți.

 2. Constantin7 Martie 2018

  Toate bune pana la partea cu “muncești mai mult pentru tine decât pentru alții”. Seful meu, care e milionar in euro (sau pe aproape) ne repeta, noua, fraierilor de angajati care muncim pentru el, aproape zilnic: “ba, eu daca muncesc, nu mai am timp sa fac bani”… Si ii merge, ii merge, vorba regretaului Toma Caragiu intr-un sketch memorabil….

 3. m8 Martie 2018

  Aoleu, cat de obosit sa fii deja la 20 și ceva de ani ca sa mergi tot în Turcia (la all inclusive probabil)?

  • Zicu8 Martie 2018

   Unii nu pot ieși din niște tipare și sunt convinși că n-are cum să fie mai bine altundeva.

 4. Peter8 Martie 2018

  Voi fi sincer.
  In afara de road trip-uri prin tara nu am iesit din ea, Bulgaria nu o pun .
  Totusi am asigurare de sanatate privata, am asigurare de viata, am depozit, am propriul apartament, dar nu am masina.
  Si am 27 de ani.
  Gresesc pe undeva?

  • Zicu8 Martie 2018

   De ce să greșești? După cum ziceam și în PS, bravo ție!

 5. TmBlog11 Martie 2018

  Vai, cate dreptate ai!

Păreri?