Din pasiunile românilor. Azi, bucătăria de vară.

Multe lucruri mă minunează la poporul ăsta, că doar de aia suntem români, să ne minunăm unii de alţii. Dacă am fi nemţi, ne-am plictisi, că totul ar fi perfect:

“Vecine, ce gazon tuns la milimetru ai!”

“Mulţumesc, vecine! Nici cu al tău, tuns la micron, nu mi-e ruşine!”

Şi gata. Punct. Sfârşitul conversaţiei.

Printre lucrurile care mă fascinează la români e pasiunea bolnavă pentru bucătăriile de vară. Înţeleg că iubim vara, că suntem nişte grătargii, dar chiar aşa, să-i dedicăm o anexă la casă? Nu zic, probabil a avut şi ea vreun rol, la un moment dat, încă nu m-am prins care, pe la sate, dar, totuşi, suntem în 2011 şi ele încă ne marchează existenţa.

“Tu, muiere, nu simţi că ne lipseşte ceva la casă?’

“Hmm… parcă.”

“Un bideu?”

“Nu, că ăla-i pentru domni.”

“O budă în casă?”

“Neh, bine-i şi afară!”

“Gata, ştiu, O BUCĂTĂRIE DE VARĂ!”

“Daaa, hai s-o facem!”

Şi o fac şi se mută în ea. Acolo gătesc, acolo dorm, acolo trăiesc. Practic, îşi fac o casă mai mică lângă casă şi se înghesuie în ea. Şi nu doar la casele de la ţară, ci şi la viloace. Au ditai mausoleul, dar ei stau într-o bucătărie de vară, că e mai interesant să stai în miros de mâncare şi şosete transpirate.

“Tu, muiere, noi de ce mai ţinem casa?”

“Să vadă lumea că ne descurcăm în viaţă, mă, bărbate.”

Totuşi, nu pot să nu mă întreb cu ce au greşit celelalte anotimpuri să nu merite şi ele, săracele, o anexă? De ce nu şi buda de primăvară? Sau dormitorul de toamnă? În fine.

5 Comentarii
 1. alice29 August 2011

  citind articolul mi-am adus aminte de un sat de langa oraselul unde locuiesc parintii mei. Tot timpul cand trec prin satucul ala ma minunez ca absolut toate casele(cu etaj ca satul este traversat de un drum national ce ducea la una din vilele lui Ceausescu- nu stiu cati din voi stiti ca prin 1975-1980 Ceausescu daduse ordin ca toate casele sa fie facute cu etaj chit ca iti faceai o singura camera dar musai cu etaj trebuia facuta) au o bucatarie(de vara, de iarna, de toate anotimpurile ca practic stau tot anul acolo)

 2. ale29 August 2011

  Bucataria de vara era in trecut pt cei care gateau pe soba ca sa nu se incalzeasca si mai mult vara dar acum din moment ce multi gatesc la aragaz nu are rost.

 3. Vladut29 August 2011

  pai tiganii cum stau in cort langa palate? :D

 4. Mr. Cabo31 August 2011

  E 31 si nu vad nici un post nou din partea voastra! Rusinica!

 5. ikinga18 Septembrie 2011

  M-am intrebat si eu mereu la ce e buna o bucatarie de vara. Au si ai mei. Din fericire acolo nu a locuit nimeni niciodata, desi a fost dotata, ca orice bucatarie de vara, cu un pat! Noi o folosim f putin, pentru facut dulceturi si muraturi, pentru sacrificat porcul, pentru fiert sunca, pentru tinut diverse pahare, cratite si alte obiecte casnice nefolositoare. Daca ai de spalat sau gatit un peste, merge, ca nu-ti imputi casa. Dar de aici si pana a LOCUI in ea… e un pas mare. Mai ales cand iti sta viloanca goala.

 6. […] și-o gospodărie care se modifică de la an la an. Exact cum spunea acum câteva săptămâni Zicu, ăștia bătrani de pe la noi nu se opresc niciodată. Ai mei aveau inițial o bucătrie în […]

Păreri?