Despre Islam, de la un român care s-a convertit

Mi-am dat seama zilele astea că cel mai mare beneficiu pe care mi l-a oferit internetul e libertatea. Și nu mă refer la cea de exprimare, ci la modul în care mi s-a schimbat mentalitatea de-a lungul timpului. Am învățat să accept și să respect părerile altora, chiar dacă nu sunt de acord cu ele, am învățat toleranța, am învățat să dialoghez argumentat, am învățat cât de importantă e documentarea în formarea unei păreri, însușiri care, chiar dacă mi le-au insuflat părinții și școala, sunt greu de exersat într-o societate conservatoare ca a noastră. Iar când te deprinzi cu ele, când îți intră în instinct, poți spune că ești, cu adevărat, liber.

E foarte ușor să respingem ceea ce nu înțelegem, ține de natura umană. E convenabil să etichetăm fără să avem toate datele problemei. E la îndemâna oricui să dea verdicte fără o minimă documentare. Criza refugiaților din Europa a fost un bun exercițiu de toleranță, internetul fiind plin de “teroriști” și “islamizarea Europei”. Ca în orice aspect care ne influențează viețile, cred că e de dorit să dăm dovadă de maturitate, să fim deschiși la minte, să înțelegem și cealaltă fațetă a problemei. Doar așa vom evolua, ca societate.

Gabi mi-a fost coleg de gimnaziu și bun prieten, până când viața ne-a dus pe alte căi, el emigrând în Canada împreună cu familia. Nu pot să spun că am păstrat o legătură strânsă, fiecare urmându-și parcursul în viață, dar o legătură a existat. Ne-am întâlnit întâmplător, acum câțiva ani prin Satu Mare, moment în care am aflat că viața lui s-a schimbat total: s-a convertit la Islam, fără să trăiască într-o țară musulmană sau să fie presat de ceva. Așa a simțit el, că se regăsește mai bine în învățăturile Coranului, după ce a studiat temeinic cărțile sfinte ale tuturor religiilor.

În contextul actual și pentru că chiar consider că are ceva de spus, am considerat oportun un interviu cu el. Aveți răbdare, e lung, dar eu zic că merită să vă răpiți câteva minute ca să înțelegeți mai bine o lume pe care o considerăm în cel mai bun caz “exotică”.

1. Pentru început, spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre tine.

Numele meu este Gabriel Keresztes, sunt căsătorit şi am 4 copii minunaţi. Locuiesc în Emiratele Arabe Unite, mai exact în Fujairah, unde lucrez ca profesor de limba engleză. Ce pot să spun despre mine este că îmi place să citesc şi iubesc sportul.

2. După ce ai emigrat din România, ai ales să te convertești la Islam. Cum ajunge un român să facă o astfel de alegere?

În 1998 am plecat din România în Canada, unde în primul an al universităţii m-am convertit la Islam, după multe cercetări, nefiind satisfăcut de răspunsurile pe care biserica mi le oferea. În acelaşi timp, am observat o mare diferenţă între ceea ce învaţă şi îndeamnă Biblia şi ceea ce biserica creştină aplică. Ceea ce propovăduieşte Biblia, în mare parte, este ceea ce şi Islamul (Coranul) învaţă. Islamul nu este o religie diferită, Islamul înseamnă a te supune Creatorului, este un mod de viaţă şi noi credem că toţi profeţii lui Dumnezeu, de la Adam până la Muhammad (Pacea fie cu ei!) au fost musulmani, adică au fost supuşi lui Dumnezeu.

Un român poate face o astfel de alegere dacă priveşte Islamul cu o intenţie curată, cu o minte deschisă şi face cercetări în legătură cu acest subiect. Nu vreau să spun acum că nu îmi place cutare sau cutare lucru din religia creştină, dar ceea ce vreau să evidenţiez este faptul că Islamul este o completare a tuturor celorlalte religii. Dacă o persoană cu minte deschisă cercetează religia creştinilor, va realiza că au fost făcute multe modificări, şi nu mă refer la războaie, biserici sau la politică, ci la pura realitate. Care a fost adevăratul cuvânt a lui Dumnezeu? Care este cartea conservată în decursul anilor? Ce învaţă această carte? Ce învaţă monoteismul? Este Islamul o religie doar a arabilor? Sau este Muhammad doar profetul arabilor? Este creştinismul o religie doar pentru “albi”? Nu, nu este! Aşadar, pentru ca o persoană să ajungă la acceptarea Islamului, trebuie să cerceteze adânc şi să se convingă de ce înseamnă cu adevărat.

Din creştinism pot să spun că nu am înţeles ideea de sfântă treime. Iisus (Pacea fie cu el!) este descris în Biblie ca fiind fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu, duhul sfânt, tatăl. Este o ierarhie fără sens. Aş spune că ceea ce bisericile predică nu este în concordanţă cu raţiunea noastră şi nu au dovezi pentru acest concept de sfântă treime. Iar cel mai important lucru în creştinism este că Iisus este fiul lui Dumnezeu şi că a murit pentru păcatele oamenilor. Dacă asta stă la baza creştinismului, aşa, fără dovezi, atunci ar trebui să alarmeze o persoană educată şi raţională şi nimeni nu ar trebui să-şi rişte credinţa pentru ceva ce nu este demonstrat.

Iar, dacă ne uităm la cele 10 porunci date lui Moise (Pacea fie cu el!), vom observa că creştinismul a violat tocmai prima poruncă, care spune foarte clar că există doar un singur Dumnezeu, că Dumnezeu este “gelos” şi porunceşte să nu ne facem chip cioplit. Dar constatăm cu stupoare că în bisericile ortodoxe se află astfel de chipuri. Iisus în Islam este un profet, o fiinţă umană, toate dovezile şi semnele pe care le avem ne îndrumă să credem acest lucru cu tărie.

3. De ce ai ales Islamul?

Motivul pentru care am îmbrăţişat Islamul a fost faptul că aceasta a fost calea tuturor profeţilor lui Dumnezeu şi este în concordanţă cu învăţăturile lor. M-a mişcat foarte tare modul în care musulmanii se roagă, amintindu-mi rugăciunea lui Iisus (Pacea fie cu el!) din grădina Ghiţimani, care a fost asemeni lor.

Am îmbrăţişat Islamul pentru că eu consider că acesta este adevărul şi am învăţat să mă uit dincolo de rase, naţii sau istorii. Apropo de istorie, ce am învăţat la şcoală în România despre Islam a fost foarte greşit, iar în Canada am avut oportunitatea să citesc despre acest “conflict” privit dinafară şi analizat de oameni competenţi. De asemenea, am fost atras de conceptul monoteismului, care este perfect, iar Coranul este un miracol, oricine îl ia să-l studieze îşi dă seama de acest lucru.

4. Sunt părți în care nu te regăsești în Islam și erau mai bine definite de creștinism?

Dacă cineva se uită spre Islam cu sinceritate şi cu mintea deschisă, îşi va da seama că nu există neapărat un conflict între cele două religii. Nu există părţi în Islam despre care să spun că ar fi mai bune în creştinism. Islamul este calea cea dreaptă şi nu a fost numit după un profet, aşa cum creştinismul a fost numit după Hristos, iudaismul după Iuda, budismul după Buddha şi aşa mai departe.

Islamul înseamnă să te supui unui singur Dumnezeu, nu există mahomedanism în Islam, prin Islam ajungi la pacea şi liniştea interioară la care fiecare om visează. Dumnezeu a trimis pe Pământ aproximativ 124 de mii de profeţi, fiecare profet a venit cu un singur şi acelaşi mesaj, o cale, iar evreii şi creştinii au deviat de la această cale. Mesajul acestor profeţi a fost: “oamenii să adore un singur Dumnezeu!” şi au adus legi pentru timpurile respective.

5. Cum ai explica Islamul unui creștin, în cuvinte cât mai simple?

I-aş spune că Islamul este religia lui Iisus (Pacea fie cu el!) și înseamnă supunerea la voia lui Dumnezeu. Islamul necesită fapte, este calea tuturor profeţilor, începând cu Adam până la Muhammad, incluzându-i şi pe Iisus, Avram, Moise, Noe (Pacea fie cu ei!) şi aşa mai departe.

6. E în natura umană să respingem ceea ce nu înțelegem, iar Islamul e în continuare învăluit în mister pentru societatea Occidentală.

Este adevărat faptul că oamenii în general tind să se îndepărteze de ceea ce nu înţeleg, dar cei mai mulţi dintre ei, din păcate, nici măcar nu vor să înţeleagă, nu fac nici măcar un pas spre a încerca să înţeleagă. Le este teamă de necunoscut, deci, prin urmare, nu şi-au dat măcar o şansă să înţeleagă, nu au cercetat Islamul. Sau, dacă au făcut-o, au făcut-o prin surse false, cum sunt multe dintre cărţile care se găsesc în librăriile din România şi nu numai.

Islamul nu trebuie să fie un mister şi nici nu cred că este, deoarece, dacă ne amintim în vechea Palestina, când Iisus (Pacea fie cu el!) era trimis ca profet, aveau aceeaşi cultură. Problema este, de asemenea, că oamenii au schimbat chipul lui Iisus, l-au adaptat popoarelor albe. Dacă ne uităm în picturile care se afla în biserici, vedem un om alb, iar noi ştim că Iisus (Pacea fie cu el!) a fost evreu şi s-a născut în Palestina. Însă oamenii tind să creadă că Islamul este pentru popoarele de culoare, iar creştinismul pentru cei albi, ceea ce este greşit.

7. Ce ne desparte și ce ne apropie?

Ne separă modul în care ne supunem lui Dumnezeu. Creştinii au reuşit să creeze reforma. De exemplu, ei spun că este important cum citeşte biserica Biblia, nu cum este citită de către orice om şi în acest fel scot şi adaugă după dorinţele lor. Coranul şi Biblia au foarte multe asemănări, ţin minte când am citit pentru prima dată Coranul, m-am simţit foarte confortabil, eu fiind obişnuit cu Biblia.

Ne-ar apropia monoteismul, crezul într-un singur Dumnezeu, monoteismul care a fost poruncit lui Moise (Pacea fie cu el!). Dacă citim vechiul Testament, constatăm că nu există trinitate sau politeism. Deşi creştinii spun “Un Dumnezeu”, îl consideră pe Iisus Dumnezeu, fiu al lui Dumnezeu, pentru că așa consideră că își spală păcatele. Această psihologie este greu de înţeles: este mai convenabil pentru ei ca cineva să le ia în spate toate păcatele. Aşadar, relaţiile noastre ar fi mai puternice dacă oamenii ar studia cu inimă deschisă Islamul şi ar înţelege că această cale este o continuare a mesajelor profeţilor anteriori.

8. Începutul secolului 21 a fost marcat de atentatele de la 11 septembrie 2001, care au zguduit societatea occidentală. Securitatea la nivel mondial s-a schimbat profund, Islamul a fost portretizat că “religia terorii”, prin contribuția, de multe ori manipulatoare, a mass mediei. Au trecut 14 ani de atunci și în multe societăți conservatoare cu accente xenofobe, ca cea românească, s-a ajuns la etichetă “musulman = terorist”. De ce e greșit și nociv acest mod de gândire?

Unii musulmani, mai exact un procent foarte mic din 2 miliarde de oameni, au întreprins aceste atacuri, 10 sau 15 persoane care s-au dat drept musulmani, iar oamenii i-au luat ca atare. Dar acelaşi lucru l-am putea spune despre cruciade: au făcut-o în numele creştinismului, şi nu i-au omorât doar pe cei care făceau parte din alte religii, ci chiar şi pe ai lor.

Bineînţeles, a trebuit să se găsească o scuză pentru atacarea Iraqului. Au intrat, au căutat, n-au găsit nimic, dar s-au folosit de acest motiv. Pe când adevăratul motiv a fost petrolul. Au au pus mâna pe cele mai bogate țări din Orientul Mijlociu, folosind aceleaşi scuze: “Căutăm arme de distrugere în masă! Căutăm terorişti!” Ce au găsit? Nimic! Iar armata americană a fost criticată vehement, în frunte cu George Bush, pentru deciziile lor.

Media, de asemenea, are scopul de a băga frica în oameni, folosindu-se de cele mai rele şi demonice ştiri.

Dacă cineva spune că Islamul înseamnă terorism, îl invit să citească cartea de căpătâi a fiecărui musulman, Coranul, şi să vadă ce învăţături există în el. Bineînţeles, vor găsi versete despre război, dar asemenea versete se găsesc şi în Biblie, profeţii au fost îndemnaţi să lupte, dar întrebarea care necesită un răspuns e: este terorismul egal cu războiul?

America este considerată a fi “un erou”, “salvatorul”, dar dacă analizăm puţin situaţia, vedem că ei mereu au fost în război. Iar dacă media spune că sunt eroi, atunci sunt eroi, dacă spune că musulmanii sunt terorişti, atunci sunt terorişti. Pentru o pasăre, pisica este un terorist, pe când pentru noi pisica este un animal de companie. Aşadar, depinde cum privim situaţia şi cine ne-o descrie.

10. Fundamentalismul radical nu e specific doar Islamului, dar a ajuns să se confunde cu el. E Islamul o religie predispusă spre fundamentalism?

Depinde ce înţelegem prin fundamentalism.

Dacă înseamnă să te ţii de poruncile lui Dumnezeu, aşa cum au fost date, atunci acel om este un fundamentalist. Dar dacă e să schimbe, să reformeze, atunci este un fundamentalist extremist. Astăzi, fundamentalismul nu este înţeles, fundamentalist este teroristul care vrea să omoare oameni.

Dacă, de exemplu, îţi spune cineva: “uite, eu sunt profesor, hai să ne ţinem de legile de bază ale învăţământului”, acel om este fundamentalist. Dar cel care vrea să facă treaba doar să o termine cât mai repede sau alege ceea ce este mai bun pentru el, atunci el nu este un profesionist, nu este un adevărat profesor.

11. Biserica Ortodoxă Română se află într-o criză profundă de imagine, cel puțin în rândul tinerilor, și ar avea nevoie de niște PR pentru schimbarea unor percepții din societate. Sună ciudat să vorbim de PR când vine vorba de religie, dar crezi că Islamul are nevoie de PR la nivel internațional, pentru a putea fi înțeles mai bine?

Da, înţeleg ce vrei să spui. Religia în ziua de astăzi are nevoie de nişte PR, dar există diferenţe între biserica ortodoxă şi Islam. Dacă ne uităm la statistici, constatăm, aşa cum ai spus, că tinerii nu mai merg la biserici, pe când comunitatea musulmană creşte tot mai mult şi tot mai mulţi oameni vin la moschei. Întrebările care se ridică sunt: De ce Islamul este religia cu cea mai mare creştere în lume? De ce biserica ortodoxă are o imagine negativă? Şi oare care este motivul pentru care oamenii sunt atraşi de Islam, care are o imagine creată de media ca fiind religia teroriştilor? Şi încă ceva, la fiecare trei persoane care se convertesc, două sunt femei. Dacă există concepţia că Islamul oprimă femeia şi o subjugă, de ce femeile educate din Vest acceptă Islamul?

Nu spun că Islamul nu are nevoie de PR, trebuie arătată adevărata față a acestei religii şi să se schimbe percepţia care există acum. Cât este de uşor să dai mai departe un clip cu unul care omoară pe cineva spunând că o face în numele Islamului şi cât de greu un clip care arată adevărata religie, prin lucruri pozitive? De ce americanii, care au omorât atâția oameni, nu sunt percepuţi astfel? Ei sunt consideraţi niște eroi. Aşadar, ar trebui ca oamenii să studieze şi să cerceteze.

11. Cum vede un musulman criza refugiaților din Europa?

Trebuie să nu uităm că în spatele acestei “acţiuni” este foarte multă politică. Înainte de a intra americanii în aceste ţări, ei nu aveau probleme cu terorismul. Aceşti terorişti s-au născut în urma evenimentelor, probabil sunt oameni care au văzut cum le-au fost omorâţi copiii, le-au fost violate soţiile. Prin urmare, din punct de vedere psihologic, se schimbă gândirea lor şi, în acest fel, îşi fac tot felul de grupuri, căutând răzbunarea.

Refugiaţii fug de acolo, căutând ajutor în alte ţări, care pot fi de fapt implicate în atacul ţărilor lor. Ei cred că în Europa vor avea o viaţă mai bună, dar din nou întreb: Cine a creat haosul din aceste ţări? L-a creat Vestul! Dacă ne întoarcem în istorie, la primul război mondial, la al doilea război mondial, de ce au fost separate ţările? De ce s-au făcut hotare? Şi, mai mult, cine a făcut aceste hotare?

Musulmanii se întristează când văd situaţia refugiaţilor şi ceea ce se întâmplă, dar oamenii aceştia vor pace, vor linişte, vor să meargă într-o țară unde au mai multe oportunităţi.

Dacă, de exemplu, vorbim despre Iraq. Iraq-ul era o ţară puternică din punct de vedere economic şi înainte, putem da vina pe Saddam, dar să nu uităm că în fiecare naţie exista câte un Saddam. Nu sub acelaşi nume şi sub aceeaşi înfăţişare, dar tirani există şi au existat întotdeauna. Insă asta nu înseamnă să distrugi o ţară întreagă!

America a intrat, în schimb, abuziv în aceste ţări şi cu un scop precis, petrolul, şi de aceea vom vedea că preţul petrolului este mereu în legătură cu dolarul. Au intrat în Arabia Saudită, în Emirate, peste tot şi-au pus bazele militare, pozând ca “salvatori” şi “protectori”, dar un om care este la zi cu ştirile şi are un dram de raţiune, îşi va da seama că nu este aşa.

12. Ai creat un blog prin care încerci să promovezi Islamul pe înțelesul românilor. Crezi că românii sunt suficient de deschiși și pregătiți pentru așa ceva?

Da, avem un site care este încă la stadiul de început, dar pe YouTube şi Facebook avem mai multă vechime. Postăm videouri în limba română, prin care încercăm să le explicăm românilor Islamul cât mai pe scurt şi cât mai pe înţelesul tuturor. Să ştii că românii sunt pregătiţi, pentru că sunt oameni înţelepţi, cu istorie veche, şi dacă vor putea trece peste ura care există în această istorie, vor evolua.

Primesc multe mesaje pe mail sau pe Facebook de la oameni care aş putea spune la prima vedere că sunt educaţi şi documentaţi, dar, din păcate, încep cu înjurături. În loc să dezbatem subiectul din punct de vedere raţional şi înţelept, ei mă ameninţă, mă acuza că sunt trădător, porc şi aşa mai departe. Dar mulţi dintre ei au acceptat Islamul, prin munca noastră.

Încă o dată cred că, dacă oamenii au o inimă curată şi doresc să cerceteze, vor găsi adevărul. Noi nu-i putem forţa să accepte Islamul, alegerea este a lor, fiecăruia i s-a dat minte să înţeleagă. Nu pierzi nimic dacă citești despre Islam, din contră, vei învăţa ceva nou şi vei vedea altfel lumea.

13. Indiferent de religie, ideea din spatele credinței e iubirea, pentru Divinitate și pentru semeni. De ce se omoară în numele iubirii?

Iubirea este foarte importantă, dar aceasta este o filozofie care a apărut şi s-a dezvoltat mai târziu, oamenii selectând părţi din Biblie și ignorând altele. Nu putem schimba conţinutul ei, iar ei au făcut-o.

De ce se omoară în numele iubirii?

Între oameni mereu au existat diferenţe şi datorită acestor diferenţe nu s-au putut iubi. Iubirea este propovăduită de toate religiile, dar vedem că acest lucru adesea este ignorant şi oamenii ajung să se omoare. Nu cred că se omoară în numele iubirii, ci mai degrabă din cauza diferitelor doctrine sau în scopuri personale, politice sau financiare.

N-am auzit să se omoare cineva din dragoste pentru Dumnezeu şi, aşa cum am spus mai devreme, războiul face parte din societate, iar Dumnezeu i-a ordonat lui Moise şi poporului său să lupte. Dar trebuie să înţelegem care parte este cea bună? Care este partea care luptă supunându-se legilor lui Dumnezeu? Ca să găsim răspuns la întrebările acestea, trebuie să ne uităm în istorie şi în scripturi.

14. Cum vezi viitorul: se vor crea mai multe punți între religii sau, dimpotrivă, se vor adânci prăpăstiile?

După cum ştim cu toţii, prăpăstiile se vor adânci, lucru menţionat și în Biblie, şi în Coran. Oamenii, spre sfârşitul lumii, se vor diviza în secte, aşa cum profetul Muhammad (Pacea fie cu el!) ne-a vestit: că evreii se vor diviza în 71 de secte, creştinii în 72 de secte, iar musulmanii în 73 de secte. Ne-a spus că diferenţele vor fi acolo, iar aceste diferenţe vor crea multe probleme, vor fi războaie, înainte de a doua întoarcere a profetului Iisus (Pacea fie cu el!), care va aduce pacea pe Pământ.

Deci, noi, musulmanii, credem că Iisus (Pacea fie cu el!) se va întoarce, nu credem că a murit sau că a fost răstignit, ci credem că Dumnezeu l-a înălţat la El, protejându-l, şi va fi întors pe Pământ, aducând pacea. Da, am spus Iisus, nu Muhammad, şi acest lucru ar trebui să fie reţinut: dacă ar fi fost ca religia Islamică să fie doar despre Muhammad (Pacea fie cu el!), am fi spus că Muhammad este cel care se va întoarce. Dar nu, am spus Iisus (Pacea fie cu el!), adevărul este adevăr, profetul Muhammad a spus că Iisus este fratele lui şi că el va veni înapoi pe Pământ, el este cel care va omorî Anticristul, el va aduce pacea pe Pământ, împreună cu un alt urmaş al profetului Muhammad, pe nume Madhi. Oamenii trebuie să înţeleagă că religia Islamică nu este legată de un om anume, Islamul este religia tuturor profeţilor, este religia lui Moise, a lui Noe, a lui Avram şi aşa mai departe.

Prin urmare, prăpăstiile se vor adânci, dar Dumnezeu se va uita la cei care au încercat să facă poduri, la cei care au făcut eforturi pentru a opri această adâncire.

Îi mulțumesc mult lui Gabi pentru interviu și sper că vi s-a părut cel puțin la fel de interesant cum mi s-a părut mie!

38 Comentarii
 1. mike12 Octombrie 2015

  Am citit tot. Parerea mea este ca e o jumatate de adevar in acest interviu, ai evitat intrebarile incomode. Am avut o lunga discutie cu un arab (din Emirate) si din toata povestea am ramas numai cu o senzatie ca sunt foarte bine instruiti sa evite orice subiect delicat. Nu am nimic impotriva si nici pentru islamism, doar imi spun parerea

  • Zicu12 Octombrie 2015

   Cum ar suna, din punctul tău de vedere, o întrebare incomodă?

  • bigbear13 Octombrie 2015

   O intrebare incomoda este de ce nici un stat islamic si nici un reprezentant oficial nu s-a dezis si sa blameze acei teroristi, fie cei de la 9/11 sau altii. Nu sunt chiar batut in cap, insa vreau un raspuns la intrebarea “daca acei teroristi nu reprezinta islamul, de ce islamul nu se dezice de ei si sa ii excluda din randul lui/echivalentul excomunicarii”.

  • Zicu13 Octombrie 2015

   Bună întrebare, din păcate nu-ți pot da eu răspunsul. De aia ziceam că poate Islamul are nevoie de PR.

  • Victoria Stefan12 Decembrie 2015

   Informatia ca nici un stat Islamic nu s-a dezis de actiunile teroriste este falsa.De ex sheikh Afifi Al Akiti ,care este un eminent savant musulman foarte respectat,care a studiat peste tot in lume si care,in urma evenimentelor din 7 iulie,a publicat o Fatwa denuntand terorismul in numele Islamului!El a chemat la protectia tuturor civililor din toate timpurile si a descries atacurile sinucigase ca o inovatie ne-bazata a legii islamice.Mergeti sa-l ascultati pe sheikh Tahir Al Qadri,unul din savantii recunoscuti din Pakistan,care a publicat o Fatwa de 100 de pagini condamnand masacrarea inocentilor si atacurile teroriste si asta fara nici o rezerva!Nu este nimic nou!Este stiinta islamica de baza stabilita de mult.Nu se omoara oameni in strazi,sau oriunde altundeva,autobus sau centru comercial, bazandu-se pe versete din Coran luate la intamplare in afara de context fara a tine cont de sensul lor,interpretarea sau orice comentariu legat de ele”’
   Arabia Saudita -Muftiul :”Isis este dusmanul nr.1 al Islamului.”
   http://english.al-akhbar.com/node/21192
   Toate tarile islamice s-au dezis..mai cititi inainte sa raspanditi povesti…

 2. Cristian12 Octombrie 2015

  Cat de tare poate sa fie treaba asta: analizezi oferta de pe piata si apoi iti alegi zeul cel mai potrivit. Eu am ales sa fiu Jedi (pacea fie cu el)

  • Zicu12 Octombrie 2015

   Până la urmă, fiecare are libertatea să creadă în ce vrea.

 3. anon12 Octombrie 2015

  Eu inteleg ca iti este prieten vechi si ca ii la moda treaba asta cu islamul in ultima vreme, dar puteai sa cauti si tu vre-un coleg inginer sa-l intrebi despre ceva stiintific in locul acestora care se arunca in cap la ore fixe pentru tot felul de personaje fictive din carti de povesti (Pacea fie cu ketchup!)

  • Zicu12 Octombrie 2015

   Eu vorbesc despre respectarea părerilor/deciziilor altora și despre toleranță, tu lași comentariul ăsta…

 4. anon12 Octombrie 2015

  daca era mai scurt interviul… eu vorbesc despre pierdut vremea. respectul se poate manifesta pe un plan alternativ, astfel incat articolul ar fi putut fi prezentat astfel: “Am un prieten din copilarie care s-a convertit la islam, tot respectul! In alta ordine de idei nasa a facut asta… amazon lucra la chestia astalalta… elon musk face nebunia asta…”. Nu te supara pe mine dar aiureala asta cu religia, fix ce nu ar trebui sa ne ocupe mintea in ziua de azi ma innebuneste :)

  • Zicu12 Octombrie 2015

   Îți înțeleg punctul de vedere și îl respect, dar eu am vrut să abordez acest unghi. N-o fac des pe aici, ba chiar extrem de rar, și mi s-a părut interesantă ideea unei alte perspective. Că nu în fiecare zi întâlnești un român care s-a convertit la Islam.

 5. Alina M12 Octombrie 2015

  Din 3 oameni care se convertesc la islam, 2 sunt femei pentru că sunt mai mulți bărbați musulmani care își iau soții non-musulmane și care apoi se convertesc, decât femei musulmane care se căsătoresc cu bărbați non-musulmani și care de obicei nici nu se convertesc spre religia soțiilor.

  Concluzia e că numărul mai mare de femei care trec la islam nu are legătură cu modul în care acestea sunt tratate de religie, ci cu dinamica relațiilor interconfesionale.

 6. FrigiJderul12 Octombrie 2015

  Eu unul chiar am invatat ceva azi aici. Respect Gabriel! Respect Zicu!

 7. Alinuta13 Octombrie 2015

  Țin să precizez ca oricine se poate converti la orice dar dacă își spune povestea pe net îmi permit sa vomit la argumentele expuse. Admit că e dreptul oricui să creadă orice dar dacă povestești pe net….

  Nu e vorba că toți musulmanii sunt înapoiați și idioți. Doar ca trăiesc în state înapoiate și idioate. Și nu pot ieși colectiv din coșmarul ăsta și datorită islamului politic.

  Părerea mea e ca tipul nu s-a convertit la islam, s-a convertit la islamul politic. Și ce zice el aici e ipocrit. Tipul vine cu ideea că a găsit singurul adevăr (pe care toți l-ar găsi dacă ar căuta cu inima curată ), i se pare că nimeni nu ar trebui să îl contrazică ca e libertate și dacă vreun musulman e terorist nu e un musulman adevărat. Eu îl cred că el nu ar pune bombe că are copii acasă dar alții, în numele ideilor la care aderă, își pun bombe pe ei.

  Pentru ce te-ai converti la o religie? Dacă cauți sa înțelegi lumea, să îți înțelegi natura umană și locul tău pe lume nu are nici o importanță în ce religie te naști ca toate își pun aceleași probleme. Tu poți să nu fi de acord cu tot ce zice religia aia în căutarea ta. Dar nu e important. Poți căuta mai departe. Cu îndoieli și fără să știi dacă ești mai mult decât mâncărică pentru viermi.

  Dacă vrei să te întâlnești cu niște oameni care cred aceeași dogmă și care îți dau un algoritm pe baza căruia te poți considera un om bun atunci are rost să cauți religia care ți se pare ție mai corectă și sa te convertești dacă nu ești deja în ea.
  Dar ai găsit doar un algoritm de codificare a universului care te mulțumește pe tine. Povestea ta nu are relevanță decât pentru aia care caută religia cea mai corectă (orice o însemna asta).
  Orhan Pamuk are niște idei pe tema asta și mai scrie și mișto.

  Amuzant mi se pare ca nu e nici o șansă pentru creștinism. Dacă au pus-o de niște cruciade a fost rău. Apoi și-au schimbat doctrina dar e rău în sine să îți schimbi interpretările, se zăpăcește prezumtivul credincios. După schimbările de doctrină se consideră și în creștinism că a fost o crimă să organizezi cruciade. Cum poți totuși spune ca nu e ok sa își mai schimbe religia doctrina cu vremurile…

  Eu aș accepta faza cu vestul colonial și imoral. Dar observ ca Iranul și Arabia Saudită se bat prin proxy și încing orice conflict intre musulmani. Ca niște adevărați colonialişti. Cumpără arme pe petrol și le folosesc pe pielea musulmanilor. Iar teoria că vestul controlează telepatic elitele conducătoare din tot Orientul ca să cumpere arme din Occident și sa se bată intre ele e utopică. Aia măcelăresc ca sa ajungă / rămână la putere. Și conving oamenii să îi urmeze băgând religia în politică.

  Occidentul trebuia sa fie moral și sa nu își folosească avantajele tehnologice ca să își tragă niște colonii. Iranul și sauditii pot face la fel că musulmanii încă critică europenii pentru ce au făcut mai demult.

  Dar Coranul e ne-creat. Mahomed are totdeauna dreptate. Dacă te îndoiești ai mari șanse să mori violent. Deci cum ar putea scoate credinciosul religia din politică când imamul o bagă? Păi nu are nici o idee ca a învățat Coranul pe de rost. Ce-i mai trebuie să și gândească?

  Și sunniți ii urăsc de moarte pe șiiți și aș zice ca dacă nu își schimbă curând doctrina or să se autodistrugă.
  Cu armele Occidentului ca ei nu au technologie pentru ceva mai sofisticat decât pușca. Cu excepția Iranului care va avea curând bomba atomică. Deci au o șansă și la autodistrugerea de producție proprie.

  Asta în timp ce Israelul (cu toate păcatele lui) e a doua națiune ca număr de tech startups pe cap de locuitor. Israelienii nu se măcelăresc intre ei.
  Dar islamul e religia corectă. Ce ne mai trebuie sa trăim pe lumea asta.

  De ce le trebuie americanilor sa pornească un război pentru petrol când pot să îl cumpere? Și sauditii inundă piața cu petrol să scadă prețul să nu intre americanii cu produsele de sist. Și rănesc alte țări arabe care poate ar vrea să vândă mai scump.

  Noi de la 6 mii de refugiați care nici nu au venit începem sa comentăm ca ar trebui sa facem ordine în Siria cu infanteria. Americanii la 6 mii de morți în buricul New York-ului și la Pentagon nu pot porni 2 războaie. Ei au înscenat tot și s-au dus pentru petrol.

  Observ ca la 15 ani după atacurile teroriste americanii sunt aproape acasă și musulmanii se măcelăresc intre ei în tot Orientul. Din vina altora, evident ca doar ei au religia corectă. Prin directă consecință tot ce li se întâmplă e vina altora. Nu a ideilor care umblă neatinse de critică prin capul musulmanilor ne-teroristi. Care sunt sunt larg majoritari dar își petrec timpul recitind Coranul că e perfect.

  Dumnezeu în politică :
  În România se fură că a trebuit să ne batem cu turcii să ne apărăm credința și am rămas săraci. După aia a venit comunismul și am rămas tâmpiți. Acuma fură corporațiile. Noi nu avem nici o vină ca elitele noastre fură cu ei în loc sa ii prindă pe hoți. Așa vrea Dumnezeu. Nu contează pe cine alegi, iese cine vrea Dumnezeu.
  Oligarhii lui Putin ar vrea și ei o tură. Ei, cum o vrea Dumnezeu că și ei sunt ortodocși ca noi.
  Eu l-am votat pe Băsescu și sper să mă mântuiască Dumnezeu doar pentru asta. Cine nu a votat cu Băsescu nu e creștin adevărat.

 8. Velu13 Octombrie 2015

  Ahahahaha, ce prostie!
  Nu poti sa fii un bun musulman numai daca accepti sa NU respecti Coranul (paradoxal, nu?). Daca respecti Coranul si cea a facut Mahomed (model de viata pe care toti musulmanii il considera ideal) atunci modelul tau in viata este un mincinos (taqquia), pedofil (Aisha – cu care s-a maritat la 6 ani si i-a pus-o (ca sa nu zic futut-o) “doar” la 9 ani – de remarcat rabdarea lui Mahomed), un salbatic care ucide in numele religiei lui si-i omoara pe cei care parasesc aceasta religie, care indeamna la inlocuirea statului de drept cu statul islamic guvernat de legile primitive ale islamului (sharia-hai sa taiem capete si mainei in pietele publice, hai sa omoram cu pietre ), etc, etc.
  Islamul nu e o religie, e o ideologie atata timp cat vrea sa se substituie statului. Si din pacate una imbecila care nu contribui cu nimic la progres atata timp cat vrea sa ne arunce inapoi in secolul XV.
  In tarile arabe unde “toleranta” e la ea acasa si orice alta religie este interzisa? In tarile arabe unde biblia e interzisa? Unde iti este interzis sa discuti despre islam la modul critic? Unde lumea se inflameaza si omoara pentru niste caricaturi (pe care multi dintre cei care se manifesta violent nici macar nu le-au vazut)? Ca paradoxal il recunosc pe Isus ca profet, dar in acelasi timp ii omoara pe cei care trec de la islam al crestinism?
  OK, OK, hai sa ne dam sanse egale, suntem toti oameni. Hai sa fim toleranti si intelegatori. Perfect deacord. Dar ce facem cu cei carora le acorzi aceasta incredere si toleranta si care la randul lor nu pot sa accepte aceste valori RECIPROC? De ce trebuie sa fii tolerant cu intolerantii, chiar daca paradoxal acest lucru ca duce tocmai la disparitia tolerantei? Cum toti musulmanii se bucura in Vest de libertatea de exprimare de orice fel, dar ei folosesc tocmai aceasta libertate de exprimare ca sa se exprime tocmai impotriva acestei libertati de exprimare? Cum toti crestinii din tarile musulmane sunt ostracizati si alungati in timp ce musulmanii din Europa sunt primiti ca azilanti cu drepturi depline?
  Cum iesim din aceste paradoxuri? Cum rupem aceste cercuri vicioase?

  • Zicu13 Octombrie 2015

   Nu cred că le vom rupe niciodată, atâta timp cât diferențele dintre culturile noastre sunt prăpăstioase. Putem doar să încercăm să le înțelegem sau nu, e alegerea fiecăruia.

  • Victoria Stefan12 Decembrie 2015

   CASATORIA PROFETULUI MUHAMMAD (pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) CU A’ISHA (Allah sa fie multumit de ea )
   Pentru a ne face o idée asupra acestei casatorii,trebuie sa situam evenimentul in contextul epocii. Casatoria la varsta lui Aisha RA ,era un obicei in acele timpuri,acum 1400 de ani. S-a raportat ca inainte de a fi logodita cu Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui (SAWS),Aisha RA a fost promisa altui barbat,dar din motive s-a dezlegat promisiunea.
   Cand fetele atingeau pubertatea in acele timpuri erau considerate apte pentru casatorie.Iar este de stiut ca in zonele calde,fetele si baietii ating pubertatea mai repede decat in zonele reci.Deci ,erau vorba de casatorii promise in frageda copilarie ,urmand ca atunci cand fata ajunge la pubertate si daca ea consimte la consumarea casatoriei,aceasta sa aiba loc.In Islam nu este o varsta pentru casatorie.Dar aceasta este strict interzisa sa se faca fara acordul fetei. Daca aceasta casatorie ar fi fost ceva iesit din comun,am fi auzit aceasta raportata de oamenii din acele zile, si mai ales de dusmanii Profetului SAWS ..Dar nimeni ,nici atunci nici dupa aceea nu a obiectat cu ceva.De exemplu,in cazul casatoriei Profetului sallAllahu aleihi wa sallam , cu Zeinab bint JahshRA divortata de Zaid ibn Harith RA (care a fost adoptat de Profet sAws),s-a facut scandal –..căsătoria cu Zeinab radiyy Allahu anha , a fost o poruncă de la Allah pentru a corecta anumite concepții greșite din acea vreme referitoare la fii adoptiviDeci ,aceasta casatorie a fost ceva normal in acele timpuri.
   Prima sotie a Profetului SAWS ,a fost Khadija,cu care s-a casatorit la varsta de 25 de ani,ea avand 40 de ani si fiind vaduva de doua ori.Au trait impreuna 28 de ani ,iar Profetul SAWS a iubit-o foarte mult,dupa moartea ei a pomenit-o tot timpul in cei mai buni termeni . Nu s-a casatorit cu nimeni in timpul acestei casatorii,cu toate ca in acel timp poligamia era ceva normal .Aisha RA care a fost cea mai iubita sotie a Profetului SAWS dupa Khadija RA ,spunea:”N-am fost geloasa pe nici o sotie a Trimisului lui Allah asa cum am fost pe Khadija.N-am vazut-o niciodata,dar Profetul SAWS se gandea deseori la ea.” Dupa moartea Khadijei RA ,Profetul SAWS s-a casatorit cu SawdahRA ,care nu a fost raportat ca ar fi fost o femeie nici frumoasa,nici tanara nici cu avere,ea fiind vaduva unui companion al Profetului Muhammad SAWS amandoi suferind mari persecutii in primele zile ale Revelatiei. Femeile cu care s-a casatorit Profetul Muhammad SAWS au fost ,in afara de Aisha RA ,sau divortate sau vaduve.
   Pedofilia este definita in dictionarul explicativ ca fiind :atractie morbida pentru copii,mai ales la batrani.Deci ,dupa toate aceste date foarte succinte despre viata Profetului Islamului,Muhammad SAWS , sa-l acuze cineva de asa ceva este o adevarata aberatie cu iz de ura .
   Pentru profetul Muhammad SAWS Aisha a fost sotia cea mai iubita, era frumoasa si foarte inteligenta.Tineretea ei si vivacitatea spiritului au fost un atuu major pentru misiunea ce avea s-o indeplineasca dupa moartea Profetului SAWS ,ea traind dupa el 50 de ani si fiind printre rarele persoane care au raportat peste 2000 de traditii.(hadis-uri).Cunostintele ei au fost indispensabile si apreciate de toti.Daca companionii Profetului SAWS aveau dificultati in ce priveste un subiect,veneau la Aisha rOamenii veneau de pretutindeni pentru ca sa o asculte.Casatoria ei cu Profetul Islamului SAWS nu a fost un hazard .A fost destinul si Allah (Dumnezeu) este Atotstiutorul Perfect.
   Traditiile raportate vorbesc despre o adevarata poveste de dragoste dintre Profetul Muhammad SAWS si Aisha .Un companion l-a intrebat odata pe Profet:”Trimisule a lui Allah,pe cine iubesti mai mult? ‘Pe Aisha’ a raspuns . “Si dintre barbati?” ‘Pe tatal ei. “Si apoi pe cine?..si au fost enumerate persoane..
   Aisha RA nu auzea nici un lucru de la Profet pe care nu-l intelegea fara sa revina la el pentru a-l intelege bine.Stiinta ei a fost cruciala in transmiterea traditiilor profetului.
   Pe moarte fiind Profetul a ramas in casa ei.Ea,Aisha RA ,a avut grija de el pana la ultima lui clipa.Moartea l-a gasit cu capul in poala lui,iar astfel a luat sfarsit o adevarata poveste de dragoste strabatuta de respect si intelegere.

  • Victoria Stefan12 Decembrie 2015

   Taqiyya este o practica a sectei ”Shia”…nu tine de Islam!!!
   Dialogul dvs este desigur ”cules” din media….Nu sunt decat un amestec de citate alese ,fapte si cifre rau selectionate ,o adunatura de deformatii ale adevarului. ..interpretari eronate si citate inexacte.
   Uitati ca ,,”” ,crestinii care spun ca actioneaza in numele lui Isus Cristos ,ne-au adus cruciadele,Inchizitia spaniola,progromurile anti-evreiesti,colonialismul european in Africa si Asia ,armatele de rezistenta a Seniorului in Uganda,fara sa uitam bombardamentele vizand clinicele pentru avortat din Statele Unite pana acum!””
   Musulmanii urmeaza o religie in care 113 din 114 surate din Coran incep in numele unui Dumnezeu Indurator si plin de compasiune.Nu vad cum ar putea fi altfel.Nu urmeaza o religie care vorbeste de Dumnezeu ca fiind un Dumnezeu al razboiului,sau plin de ura si nedreptate! Deloc!Desigur ca sunt versete care vorbesc despre razboi si violenta,desigur ca exista.Acesta nu este un tratat asupra pacifismului. Islamul nu este o religie pacifista. Islamul autorizeaza actiuni militare in anumite contexte definite.Iar anumiti musulmani scot aceasta autorizatie din context .

  • Victoria Stefan12 Decembrie 2015

   ””Ascultati ce spune profesorul Robert Pape de la Universitatea din Chicago,unul dintre cei mai buni experti in terorism din Statele Unitecare,contrar adversarilor nostril din aceasta seara,a studiat fiecare caz de terorism sinucigas intre 1980 si 2005:315 cazuri!Si dansul conclude si citez:
   ‘’Este foarte putina legatura intre atentatele suicidare si Islamul fumdamentalist sau orice alta religie.In timp ce toate atacurile sinucigase au in comun un scop secular si strategic pentru a forta democratiile modern sa-si retraga fortele lor militare din teritoriile pe care teroristii le considera patria lor””
   Dvs si teroristii aveti ceva in comun:amandoi considerati ca Islamul este o religie a violentei si urii!!
   Dati lectii altor comunitati despre violenta ,intoleranta si ura….Ati uitat ”vestitele” cruciade facute in numele lui Isus Cristos..cati crestini si evrei au murit in Ierusalim…inchizitia spaniola care a provocat moartea si durere multora…milioane….,progromurile anti-evreiesti,colonialismul european in Africa si Asia ,….razboaiele mondiale…milioane si milioane de morti….

  • Victoria Stefan12 Decembrie 2015

   Sondaje Gallup ,care au condus la cel mai vast sondaj al musulmanilor in jurul lumii:50 000 de musulmani din 37 de tari ,93% din ei au respins atacurile din 11/9,iar cei 7% care n-au facut-o ,au dat toti motive politice pentru a sustine acest fel de acte de violent si nu din motive religioase!

 9. Velu13 Octombrie 2015

  NU e vorba de intelegere aici. Nu ai ce sa intelegi de exemplu din faptul ca Coranul a fost dictat unui cioban analfabet (sic!) spre a fi propovaduit si raspandit. Macar lui Moise i le-a scos la imprimanta, direct pe tablite ;-). Repet, nu ai ce sa intelegi din non-sensurile astea.
  Dar poti in schimb sa-ti faci o parere despre faptul ca tu accepti omul asa cum e, fara sa-i impui valorile in care crezi tu chiar daca el iti cere gazduire, ii oferi libertatea sa se manifeste si sa-si respecte religia(totalitara si ideologica care de fapt i-a facut sa fuga din tara lor), iar ca rasplata incet, incet esti obligat ca tu sa-ti schimbi cultura (tocmai cultura care a generat acel nivel de trai pe care musulmanii si-l doresc), pentru ca el sa nu se simta jignit (?!). Pot sa-ti dau exemple cate vrei, de la Subway care scoate carnea de porc din meniu pana la fetele nordice care se vopsesc din blonde brunete si poarta batic ca sa nu fie violate, etc.

 10. ioana14 Octombrie 2015

  Orice cale religioasa este dead-end intr-un final.
  Exista bunatate, empatie, intelegere, altruism si fara conduita religioasa.
  As scoate in afara legii orice implicare religioasa in viata sociala publica.

  Credinta este altceva, strict din punctul meu de vedere pe care il tin numai pentru mine.

 11. Mikael18 Octombrie 2015

  Islam nu face parte din Europa, iar profetul acela mohammed sa isi pastreze departe adeptii lui dajjal, nu avem nevoie de coran. Isus este Fiul lui Dumnezeu, iar islam este o religie plina de violenta, crime barbare, femei transformate in animale cu voal pe fata, cat valoreaza o femeie? Cat o camila
  Nu vom accepta islamizarea. Mai bine moarte decat asa
  Yeshuach este Fiul lui Dumnezeu, mohammed doar un profet cu mari semne de intrebare? Mai mare e Nostradamus care este considerat vrajitor, o religie care omoara oameni in numele lui Dumnezeu???? care dumnezeu ala de-i se spune “Marele Arhitect” ???? In masonerie

  • Roxani29 Octombrie 2015

   Auzi, ia zi-ne si noua ce fumezi? Nu de alta dar efectul este mega misto ;)

 12. Mikael18 Octombrie 2015

  Islam nu face parte din Europa, sa nu uitam ca Dumnezeu vine din Israel
  Moise este un mare profet, asa ca neamul lui Esau nu va accepta islamul
  Vai de cei care se leapada de Dumnezeu si Crist, caci aceia se vor chinui in focul cel nestins asa cum Eliahu, Ilie profetul cel sfant a aparat credinta, asa o vom pastra si noi, e problema ta cui iti dai sufletul, dar sa nu incercati voi cei care credeti in Coran sa ne impuneti sub nici-o o forma legiile voastre, pastrati-le pentru voi

 13. Victoria Stefan12 Decembrie 2015

  CASATORIA PROFETULUI MUHAMMAD (pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) CU A’ISHA (Allah sa fie multumit de ea )
  Pentru a ne face o idée asupra acestei casatorii,trebuie sa situam evenimentul in contextul epocii. Casatoria la varsta lui Aisha RA ,era un obicei in acele timpuri,acum 1400 de ani. S-a raportat ca inainte de a fi logodita cu Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui (SAWS),Aisha RA a fost promisa altui barbat,dar din motive s-a dezlegat promisiunea.
  Cand fetele atingeau pubertatea in acele timpuri erau considerate apte pentru casatorie.Iar este de stiut ca in zonele calde,fetele si baietii ating pubertatea mai repede decat in zonele reci.Deci ,erau vorba de casatorii promise in frageda copilarie ,urmand ca atunci cand fata ajunge la pubertate si daca ea consimte la consumarea casatoriei,aceasta sa aiba loc.In Islam nu este o varsta pentru casatorie.Dar aceasta este strict interzisa sa se faca fara acordul fetei. Daca aceasta casatorie ar fi fost ceva iesit din comun,am fi auzit aceasta raportata de oamenii din acele zile, si mai ales de dusmanii Profetului SAWS ..Dar nimeni ,nici atunci nici dupa aceea nu a obiectat cu ceva.De exemplu,in cazul casatoriei Profetului sallAllahu aleihi wa sallam , cu Zeinab bint JahshRA divortata de Zaid ibn Harith RA (care a fost adoptat de Profet sAws),s-a facut scandal –..căsătoria cu Zeinab radiyy Allahu anha , a fost o poruncă de la Allah pentru a corecta anumite concepții greșite din acea vreme referitoare la fii adoptiviDeci ,aceasta casatorie a fost ceva normal in acele timpuri.
  Prima sotie a Profetului SAWS ,a fost Khadija,cu care s-a casatorit la varsta de 25 de ani,ea avand 40 de ani si fiind vaduva de doua ori.Au trait impreuna 28 de ani ,iar Profetul SAWS a iubit-o foarte mult,dupa moartea ei a pomenit-o tot timpul in cei mai buni termeni . Nu s-a casatorit cu nimeni in timpul acestei casatorii,cu toate ca in acel timp poligamia era ceva normal .Aisha RA care a fost cea mai iubita sotie a Profetului SAWS dupa Khadija RA ,spunea:”N-am fost geloasa pe nici o sotie a Trimisului lui Allah asa cum am fost pe Khadija.N-am vazut-o niciodata,dar Profetul SAWS se gandea deseori la ea.” Dupa moartea Khadijei RA ,Profetul SAWS s-a casatorit cu SawdahRA ,care nu a fost raportat ca ar fi fost o femeie nici frumoasa,nici tanara nici cu avere,ea fiind vaduva unui companion al Profetului Muhammad SAWS amandoi suferind mari persecutii in primele zile ale Revelatiei. Femeile cu care s-a casatorit Profetul Muhammad SAWS au fost ,in afara de Aisha RA ,sau divortate sau vaduve.
  Pedofilia este definita in dictionarul explicativ ca fiind :atractie morbida pentru copii,mai ales la batrani.Deci ,dupa toate aceste date foarte succinte despre viata Profetului Islamului,Muhammad SAWS , sa-l acuze cineva de asa ceva este o adevarata aberatie cu iz de ura .
  Pentru profetul Muhammad SAWS Aisha a fost sotia cea mai iubita, era frumoasa si foarte inteligenta.Tineretea ei si vivacitatea spiritului au fost un atuu major pentru misiunea ce avea s-o indeplineasca dupa moartea Profetului SAWS ,ea traind dupa el 50 de ani si fiind printre rarele persoane care au raportat peste 2000 de traditii.(hadis-uri).Cunostintele ei au fost indispensabile si apreciate de toti.Daca companionii Profetului SAWS aveau dificultati in ce priveste un subiect,veneau la Aisha rOamenii veneau de pretutindeni pentru ca sa o asculte.Casatoria ei cu Profetul Islamului SAWS nu a fost un hazard .A fost destinul si Allah (Dumnezeu) este Atotstiutorul Perfect.
  Traditiile raportate vorbesc despre o adevarata poveste de dragoste dintre Profetul Muhammad SAWS si Aisha .Un companion l-a intrebat odata pe Profet:”Trimisule a lui Allah,pe cine iubesti mai mult? ‘Pe Aisha’ a raspuns . “Si dintre barbati?” ‘Pe tatal ei. “Si apoi pe cine?..si au fost enumerate persoane..
  Aisha RA nu auzea nici un lucru de la Profet pe care nu-l intelegea fara sa revina la el pentru a-l intelege bine.Stiinta ei a fost cruciala in transmiterea traditiilor profetului.
  Pe moarte fiind Profetul a ramas in casa ei.Ea,Aisha RA ,a avut grija de el pana la ultima lui clipa.Moartea l-a gasit cu capul in poala lui,iar astfel a luat sfarsit o adevarata poveste de dragoste strabatuta de respect si intelegere.

  • Sorina Crudu19 Mai 2016

   Draga frumos mai impletesti ia se te intreb ceva sper ca nu ai fata ca atunci ar fi foarte dureros pentru ia se vine un mosoreu de 53 ani si se o ceara pe fiica ta de 9 ani de sotie …nu te ia fiorii acu poti motiva cum te lase ratiunea dar timpul nu schimba nimic ori acu ori 1000 ani in urma asta ieste o crima de adulter
   trezire draga trezire .
   O zi buna tuturor

 14. Victoria Stefan12 Decembrie 2015

  Istoria s-a scris demult….Unii care aduc ”date” din media…NU VOR PUTEA SA O SCHIMBE!!
  Pareri despre profetul Muhammad, Pacea si Binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui
  Alphonse de Lamartine în Istoria Turciei, Paris 1854, vol. 11, pp. 276-277
  „Filosof, orator, apostol, legiuitor, biruitor de idei, restaurator de credințe raționale (…) fondatorul a douăzeci de imperii terestre și a unui imperiu spiritual, acesta este Mohammed. În ceea ce privește standardele prin care măreția umană poate fi măsurată, am putea întreba, există cineva mai măreţ decât el
  Niciodată un om nu a întreprins o lucrare aflată atât de mult dincolo de puterea omenească, cu mijloace atât de slabe, aşa cum

  el (Mohammed) le-a avut atât în concepție, cât și în executarea unui astfel de proiect deosebit, fără nicio forță în afară de el însuşi și fără niciun alt ajutor în afară de o mână de oameni care trăiau într-un colț de deșert. În cele din urmă, niciun om nu a realizat vreodată o astfel de revoluție de durată în lume, având în vedere că în mai puțin de două secole după apariția sa, islamul, prin credință și prin arme, a domnit peste întreaga Peninsulă Arabică, și a cucerit, în numele lui Dumnezeu, Persia, Transoxania, vestul Indiei, Siria, Egipt, Abisinia, toată Africa de Nord, numeroase insule din Marea Mediterană, Spania, precum și o parte din Galia.”
  „Dacă măreția scopului, insuficiența mijloacelor și rezultatele uimitoare sunt cele trei criterii ale geniului uman, cine ar putea îndrăzni să compare orice mare om din istorie cu Mohammed? Cei mai renumiţi oameni au creat doar arme, legi și imperii. Ei au fondat, dacă nu chiar nimic, nu mai mult decât puteri materiale, care de multe ori se risipeau înaintea ochilor lor. Acest om a mişcat nu numai armate, legislații, imperii, popoare, dinastii, ci chiar şi milioane de oameni, o treime din populație și, mai mult decât atât, el a mişcat altarele, zeii, religiile, ideile, credințele și sufletele.”
  „Filosof, orator, apostol, legiuitor, biruitor de idei, restaurator de credințe raționale (…) fondatorul a douăzeci de imperii terestre și a unui imperiu spiritual, acesta este Mohammed. În ceea ce privește standardele prin care măreția umană poate fi măsurată, am putea întreba, există cineva mai măreţ decât el?”

  Sir George Bernard Shaw în Islamul autentic, vol. 1, nr. 8, 1936
  „Dacă vreo religie ar avea ocazia să guverneze peste Anglia sau mai degrabă peste Europa în următoarea sută de ani, aceasta ar fi islamul.”
  „Am ținut mereu religia lui Mohammed la loc de stimă, datorită vitalităţii sale minunate. Este singura religie care mi se pare că posedă acea capacitate de asimilare a schimbării etapei de existență, ceea ce poate face apel la orice vârstă. L-am studiat – un om minunat și, în opinia mea, departe de a fi un Antichrist, el ar trebui să fie numit Mântuitorul omenirii.”
  „Eu cred că dacă un om ca el și-ar fi asumat dictatura lumii moderne, ar fi reușit să rezolve problemele sale într-un mod care ar aduce pacea atât de mult necesară și fericirea: am profețit despre credința lui Mohammed că ar fi acceptabilă pentru Europa de mâine, așa cum începe să fie acceptabilă pentru Europa de astăzi.”
  Michael Hart în Cei 100 – Un clasament a celor mai influente persoane din istorie, New York, 1978
  „Alegerea mea de a-l plasa pe Mohammed în capul listei celor mai influente persoane din lume îi poate surprinde pe unii cititori și poate fi pusă sub semnul întrebării de către alții, dar el a fost singurul om din istorie care a avut un succes extrem atât la nivel laic, cât și religios. (…) Este probabil că influența relativă a lui Mohammed cu islamul a fost mai mare decât influența combinată a lui Isus Hristos și a sfântului Pavel cu creștinismul. (…)Această combinație de neegalat între influența laică și cea religioasă este ceea ce îmi dă dreptul de a-l considera pe Mohammed singura figură demnă de capul listei celor mai influente persoane din istoria omenirii.”
  Si foarte multi altii..oameni cultivate,oameni de stiinta etc..

 15. dw5 Ianuarie 2016

  Poate ne explica Gabi legatura dintre petrol si dolar acum, cand petrolul e foarte jos si arabia saudita pompeaza din greu sa ii scoata din business pe americanii cu installatiile lor de sist.
  Sunt tolerant cu orice religie sau natie, daca ei vor sa traiasca cu saria si sa isi omoare femeile cu pietre in piete publice si sa taie maini, picoare la hoti sunt liberi sa o faca la ei in tara dar sa nu ne oblige pe noi sa facem la fel.
  Religiile in mare parte au facut destul rau in trecut.
  Recent in Paris 198 de tari au votat trecerea la regenerabile pe viitor, asa ca petrolul lor va valora mai putin.

 16. Monica Ciulei30 Ianuarie 2017

  Ma numesc Monica, vreau sa mentionez ca este cea mai tampita cultura si cea mai primitiva religie pe care personal am cunoscuto acum cativa ani…eram tanara, frumoasa si inocenta cand am cunoscut un individ de religie musulmana, dupa trei ani de convietuire mam lovit de crunta realitate….ce am inteles ca este o religie barbara si primitiva plini de analfabeti jegosi care conteaza banul …procreerea .. Femeia sa fie umila, casnica si proasta. Am fost surprinsa sa aflu ca in sec 21 femeile ..unele nu stiu sa scrie, sa citeasca ..practic sunt la mana barbatilor …nu auDREPTURI ci obligatii. Mi se parearea ridicol sa mi se tot explice ca in tara lor femeia merge in urma barbatului, nu se uita in ochii altor barbati…cand vin cu cineva in casa femeia se retrage in alta camera, barbatul are dreptul de viata si de moarte asupra femeii…
  Si ei pot divorta de femei rostind de trei ori o anumita fraza… In fine sunt multe de discutat acum sunt casatorita cu un roman si sunt suta la suta multumita de alegere ..si intro alt a viata la fel as face . asa ca fetelor nu fiti idioate desteptativa ca ei sunt plini de cuvinte frumoase . dar doar atat ..in rest puteti sa va asteptati la orice si foarte bine face Trump sa expulzeze muaulmanii ca sunt o religie de tot. Ra……l pacat de copilasii lor …este generatia care le urmeaza .. Fanatismul ca de fapt asta si sunt si credeti-ma este si afirmatia facuta si de acel individ cu care am stat trei ani convertita initial la islam. Acum am revenit la crestinism si NICIODATA nu as mai face acceasi greseala.

 17. Georgiana1 Iunie 2017

  Monica, este total nepotrivit și incorect sa judeci islamul după experiența ta amoroasa eșuată cu un ass zis musulman!

 18. Toth Florin6 Septembrie 2017

  articolul este plin de bullshituri si de manipulari, ce nu ne spune acest individ este faptul ca Iraq-ul, Yemen, Siria, Libia au fost invadate de niste baieti finantati de Arabia Saudita, Turcia si Qatar,
  am inteles bullshitul propagandei, america cea rea invadeaza lumea araba pentru petrol in timp ce seicii despotici din Qatar, Arabia Saudita stau cuminti si impasibili, nevinovatii de ei, of of of !!!!!!! bietii de ei, cat sunt de nevinovati !!!!!!

 19. Yusuf25 Decembrie 2017

  Nu ar trebui sa judecati Islamul nici din punctul de vedere al “proteveului” nici din vreo relatie esuata etc.Studiati sursa Islamului-Coranul si Sunna(viata profetului Mohammed saws)si dupa puteti judeca.Pana nu faceti acest lucru repetati doar ce vi sa zis sau vi sa “aratat” la Tv..Dumnezeu zice sa nu bei,crestinii beau musulmanii nu,Sa nu mananci carne de porc,crestinii mananca musulmanii nu,fecioara Maria purta batic sau voal numiti-l cum vreti,femeile crestine nu poarta femeile musulmane da, etc etc etc prin urmare musulnanii sunt mai crestini decat crestinii.

 20. Constantin14 Februarie 2018

  Afara din Europa bai animalelor de islamisti jegosi! Pastrati-va pentru voi toate obiceiurile voastre barbare nu ni le bagati si noua pe gat! O sa cred ca islamul este o religie ok atunci cand tarile musulmane o sa permita unui musulman ca acesta sa renunte la islam fara ca respectivul sa fie automat condamnat la moarte si atunci cand vor permite sa fie propovaduita o alta religie (indiferent care) fara ca acei care fac propaganda religioasa (sau sunt atei) sa fie ucisi. Pana nu se democratizeza, lasati-ne cu propaganda voastra jegoasa, mars inapoi in desert asasinilor!

  • Yusuf14 Februarie 2018

   Ai vorbit ca un adevarat “creştin”.

  • Yusuf14 Februarie 2018

   Pardon, “crestin” – “democrat”.

 21. Cristian26 Ianuarie 2019

  Restricțiile dietare si vestimentare menționate sunt legate de epoca, cultura, si condițiile societății in care Biblia, Coranul, etc au fost concepute si scrise de niște oameni înțelepți la vremea respectiva, oameni cu o viziune mai larga care au căutat sa aducă o ordine si un echilibru societăților in care trăiau, oameni inteligenți dar si cu o dorința de dominare si putere asupra altor rivali. A aplica orbește, spre exemplu, restricțiile in cauza in contextul epocii, culturii, si cunoștințelor prezente este în cel mai bun caz naiv si superficial, iar in cel mai rău caz idiot sau manipulativ.

Păreri?