Degeaba avem tradiție în vin, dacă nu avem cultură

Ne place să ne lăudăm cu vinurile noastre: că istorie, că tradiție, că soiuri. Ba chiar s-ar putea spune că producția vinului e unul dintre puținii piloni care susțin șubredul brand național.

“This wine is from my country, Romania! We make good wines!”, zice românul și mai cere o halbă de bere.

Da, avem tradiție, da, vinurile românești sunt recunoscute în lume, dar la capitolul cultură suntem praf. Și e trist ca o țară cu o asemenea moștenire bahică să fie atât de incultă în materie de vin. Și nu mă refer neapărat la chestii sofisticate.

Restaurant, cer un pahar de vin roșu. Mi-l aduce rece, scos de la frigider:

“Nu vă supărați, de ce serviți vinul roșu rece, când se servește la temperatura camerei?”

“Așa au cerut mai mulți clienți…”

Am scris întâmplarea pe twitter, Claudia mi-a dat reply-ul ăsta.

Următoarele întâmplări sunt adunate de-a lungul timpului de prieteni mai cunoscători într-ale vinului decât mine.

“Nu vă supărați, care e vinul casei?”

“Avem roșu sau alb…”

“Aș dori vinul ăsta la carafă.”

“Sigur, în ce tip de pahar doriți să-l serviți?”

Mergi vara la un restaurant, ceri un rose rece și ți-l aduce la temperatura camerei, cu două cuburi de gheață.

Din același registru, ceri un vin alb rece, o apă minerală și niște gheață. Îți aduce vinul, ți-l toarnă în pahar și, până te dezmeticești, îți toarnă apă peste și îți pune gheață.

Ceri un vin roșu. Ca să fii sigur, îi reamintești chelnerului că se servește la temperatura camerei (17-18 grade). Îți aduce vin ținut pe raft în restaurant, la 24-25 de grade.

Comanzi la restaurant un vin roșu nefiltrat. Îți deschide sticla, ți-l servește imediat și dacă îi ceri să ți-l decanteze îți spune că la ei în restaurant nu se face așa ceva. (vinurile vechi și cele nefiltrate se decantează)

În rest, nu mai putem de snobi ce suntem.

8 Comentarii
  1. Robert23 Ianuarie 2013

    Parerea mea ca daca noi nu stim sa servim un vin la restaurant, e bine ca stiu strainii sa fac acest lucru cu vinurile noastre, noi inca exportam nu?

  2. bRUtuSS23 Ianuarie 2013

    In timp ce turna vin alb demisec in pahar, ospatarita (undeva pe la 40-50 ani, angajata o data cu deschiderea restaurantului acum 20-30 ani) este intrebata daca nu ar putea sa aduca totusi vin alb demidulce.
    Dupa o pauza legitima de gandire raspunde (nepoliticos) cu o alta intrebare:
    -Dar nu e tot aia?

  3. cotos23 Ianuarie 2013

    :) Cata dreptate in astea putine randuri. Noi sorbim vinul, dar nu stim sa il savuram.

  4. Nicu Bostan23 Ianuarie 2013

    Niste inculti domle :)) !

  5. je23 Ianuarie 2013

    Exportam tata vinurile, ca stiu se le serveasca altii in afara la restaurantele lor.Noi nu suntem in stare.

  6. andreea24 Ianuarie 2013

    Suntem tara in care se bea vin rosu si cola, amestecate, ce mai vrei?

  7. […] măcar nu mă mai enervez. Câtă vreme nu e făcut din pastile, în beci, e relativ […]

  8. alexnicolae30 Ianuarie 2013

    Instruirea unui om costa pe la 1000 RON (sa guste fiecare vin din stoc, element din meniu, informatii regiune, reteta, test, etc). E distrativ sa le propui patronilor asa ceva – vedeti daca reusiti :)!

  9. Mirandolina9 Februarie 2013

    oho, si cat sufar eu pe tema asta…..
    Sigur, am antecendente rusinoase, am trait la Bordeaux, si am inceput istoria de amor cu vinul acolo, si la 18 ani, deci “obiceiuri proaste cat cuprinde”
    Cea mai tare intamplare a mea in Romania legata de vin, la un restaurant din Bucuresti, cu un prieten, el comanda Chardonnay. Fiinta care ne servea (ca altfel nu-i pot spune), face ochii mari si zice ingenua: “n-avem”. El insista, si deschide meniul la pagina cu vinuri, punand degetul, si ii spune: “Cum n-aveti?” La care ea, pe deplin lamurita: “aaaa, viiin? da, avem”
    Deci…. Bun, inutil sa precizez ca tot restul cinei el a facut misto de ea. Totusi, un minim training inainte sa fii chelner, nu se poate?

  10. […] cred ca beam bere de 2 ori maxim pe an). Aici prefer sa beau bere decat un vin prost. Ca sa nu spun ca nu avem cultura vinului,  ca nici macar oamenii care ar trebui sa stie macar soiurile de vin, habar nu […]

  11. […] Citește și “Degeaba avem tradiție în vin, dacă nu avem cultură“ […]

Păreri?