De la Dunăre la Feleac

Săptămâna trecută, am primit un mail care ne-a reamintit de ce e fain să ai un blog.

Subject: Vizită

Body: “Salut, sînt un cititor al blogului vostru în trecere prin Cluuj. Ar fi fain să ne vedem la o bere?”

Și ne-a lăsat numărul de telefon.

Ăsta e unul dintre momentele alea când îți răspunzi la întrebarea: “da’ oare de ce scriu în fiecare zi pe blog?” Și uiți de mizeriile din online, de orgolii, de certuri, de războaie inutile, de hateri, de tot. Ești doar tu și cititorii tăi.

L-am sunat și am aflat că e un domn care a venit în concediu la Cluj, fapt ce ne-a mirat și bucurat deopotrivă. A rămas că ne vedem a doua zi. Din păcate, n-am mai apucat. Poate data viitoare.

Fără să-i cerem nimic, azi am mai primit un mail cu textul de mai jos.

Am mai spus-o, în partea noastră de online e liniște, frumos și voie bună :)

“Ce să faci cînd mai ai 5 zile restante din concediul de anul trecut? Deşi e mai, şi prognoza lu’ Accuweather e, cum zicea Virginia, ”de maxim cacao”? Te gîndeşti, răscoleşti netul românesc de-a lungu’ şi de-a latu’ şi rămîi cu două opţiuni – Sulina ori Cluj. La Sulina nu mai fusesem de o viaţă (din 1990…) iar la Cluj ”never ever”.

Tre’ să fii puţin dus ca să te duci singur la mare, mai ales într-un oraş aşa mare ca Sulina! Deci rămîne varianta Cluj! OK, search cazare şi transport, rezervat cameră la Hotel Beta, şi marţi de dis-de-morning la drum! Pe şosea, din 2 bucăţi, (Galaţi-Braşov şi Braşov-Cluj) ajung în dealul Feleacului marţi seara şi rămîn cu gura căscată de panoramă – un oraş acoperit de nori albi. Şoferul e ”amabil” şi ne lasă in Piaţa „Mihai Viteazul”, la capătul liniei 31. De acolo ajung la Beta cu 31-le uşor iritat, dar îmi trece repede cînd mă abordează domnişoara de la Recepţie. Iau cheia, las rucsacul, şi fug in „Irish Pub” unde aplaudăm şi omologăm ( eu şi comeseanul) recordul la onorarea comenzii de 2 pizza şi 2 beri – 60 minute trecute fix!

Miercuri e „Turda day”, aşa că mînat de ploaie urc în autobuzul de „Rocada”ce mă lasă exact unde trebe ca să ajung la salină. Ţin să menţionez că vinovaţi „e” DJ Sava şi Raluka cu clipul lor „I like the trumpet” filmat aici! Salina e un spectacol, practic arată exact ca în clip (deşi nu am crezut asta) şi nu trebuie ratată cu nici un preţ!  Reprizele de ploaie continuă şi la ieşirea din salină, fac slalom printre picături pînă în centru şi biciuit de foame intru la „Alegria centrale”. Comand o pizza+ o bere şi o cafea să mă ocup cu ceva pîn-ajunge pizza. N-am avut timp să beau cafeaua că sosi pizza (să fi trecut vreo 15 minute, doar…) Cînd ies soarele e stăpîn peste Turda, pozez statuia lui Iancu, şi ca să suflu şi-n iaurt intru la Leonardo şi cumpăr umbrelă. Mă întorc la rondou să urc în microbuzul de Cluuj. În oraş cobor la Observator, şi urc andante către grădina Botanică (apropo, indicatoarele alea cred că mint uşor prin omisiune cînd informează despre distanţe :D), văd unde se află dar renunţ să mai intru fiindcă ploaia era mai rece şi mai indărătnică decît la Turda. Pe strada Avram Iancu găsesc cea mai tare firmă de pompe funebre – “Carpe diem”! Am rîs de unul singur pînă la Gradina Botanică!

Cobor dealul şi păstrez direcţia înainte către centru. Fac turul pieţei – Piaţa Unirii, da? – găsesc fericit un ATM al lu’ Nea Ion (Unicredit Ţiriac :D) apoi mă întorc pe colţul pieţei unde ochisem un Fast-food.

Ca să răspund la întrebarea „De ce la Cluuj?”: pentru că e un oraş important şi încărcat de istoria a trei naţii, pentru că ai ce vedea, şi pentru că sperasem să cunosc şi in „real life” oameni pe care îi cunosc de pe Facebook. Spre neşansa mea nu am reuşit să-i cunosc, dar am văzut o parte din acest oraş superb. M-au purtat paşii pe la Ursus, Gradina Botanică, statuile lui Avram Iancu, Matei Corvin si Mihai Viteazul, Teatrul Naţional, Muzeul de Artă, Stadionul „Cluj Arena”, Iulius Mall şi Polus Center. Uniţi aceste puncte pe hartă şi cu „Cram in Pub”, „Vynnie’s”, „Libraria Universitară”, pensiunea „Vidalis”, şi obţineţi traseul (90% per pedes) străbătut în trei zile. O menţiune negativă pentru „Berăria Ursus” din Piaţa Unirii unde am stat 10 minute fără să fiu „deranjat” de vreunul dintre chelnerii ce au trecut pe lîngă mine, şi o menţiune pozitivă pentru „Cram in Pub” unde mi s-a înlocuit fără nici o obiecţie berea „puţin” expirată. În concluzie, un oraş cu oameni amabili, gata să te îndrume în direcţia solicitată, un oraş în care deja îmi doresc să revin! (Poate a doua oară reuşesc să cunosc şi pe cei de pe FB, cine ştie?)”

Îi muțumim lui Marian pentru text și îl mai așteptăm pe la Cluj, să dăm berea aia cu care am rămas datori!

13 Comentarii
 1. Victor21 Mai 2012

  mai sincer sa va spun, eu sunt din sibiu de loc. In luna mai am fost in cluj, unde m-am si ratacit la un moment dat pt ca aveti foarte multe sensuri unice si gps-ul meu nu era actualizat. Mi-a trecut prin cap sa va dau un mail voua sau groparelui sa ma ajutati sa ies din incurcatura, dar pana la urma m-am descurcat.

 2. Paul22 Mai 2012

  Foarte fain, sincer trebuia sa va vedeti cu el.

 3. zicu22 Mai 2012

  @Victor: Pai data viitoare sa ne suni :d
  @Paul: N-am reusit nicicum, din pacate. Data viitoare sigur facem sa fie bine. Sau, cine stie, poate ajungem noi prin Galati :d

 4. Raluca22 Mai 2012

  Dacă mai era nevoie de convingere sigur la vară fac tot posibilul să ajung prin Cluj. Cine știe, poate vă trimit și eu un mail să mă sfătuiți unde e bine de stat și mâncat în Cluj și dau și o bere :)

 5. zicu22 Mai 2012

  @Raluca: Te asteptam cu drag!

 6. Raluca Moisi22 Mai 2012

  Frumos!
  Din pacate nici eu n-am apucat sa ma intalnesc cu Marian, asa ca daca viitoare cand mai vine in Cluj incingem o petrecere in cinstea lui, ca-i datoram mai multe beri :D

 7. Marian22 Mai 2012

  Ha-ha! Nu mă aşteptam să (şi) publicaţi “telegrama” mea!
  Aşaaa…. ş-apoi să precizez nişte detalii : mailul l-am trimis de pe telefon, şi în mai puţin de o oră m-a şi sunat Zicu! mi-a explicat de ce nu se poate să ne întîlnim nu înainte de a-şi manifesta mirarea că poate avea cineva Cluujul ca obiectiv de vacanţă. Ceea ce aţi citit mai sus e răspunsul meu la mirarea lui :)

 8. Ciupercutza22 Mai 2012

  Sa stiti ca si eu vin la Cluj in iulie si mi-ar placea tare mult sa ne vedem.
  O sa fim acolo (eu si prietenul meu) in perioada 18-21 iulie (da, avem bilete la Roxette :) ) si vrem sa vizitam orasul. Ce ziceti, faceti pe ghizii intr-o seara? :)

 9. zicu22 Mai 2012

  @Marian: Mersi inca o data, ne vedem data viitoare!
  @Ciupercutza: De ce nu? :)

 10. Adelina22 Mai 2012

  Fani aveti, mai urmeaza un fan club si dupa aceea intalniriile cu fanii :) Tineti-o tot asa, e un blog ft bun!

 11. Marian22 Mai 2012

  Asta da idee! Fan-Club TVdece! Cu legitimaţii, întîlniri, şi alea-alea… :)

 12. zicu23 Mai 2012

  @Adelina: Multumim mult!
  @Marian: Eh, nici chiar asa :))

 13. Marian24 Mai 2012

  de ce nu? =))
  Şi cît faci pornirea în pantă te gîndeşti la imn, parolă şi culoarea legitimaţiei ;)

Păreri?