De ce am eșuat ca societate

Tocmai am auzit o știre la Digi cum că doi din zece români vor rămâne cu datorii după sărbători. Adică doi din zece români vor prefera să facă foamea după sărbători, dar să aibă #celecuvenite pe masă. Un psiholog explica: “trebuie să punem ceva pe masă, să nu ne facem de rușine la musafiri”. Adică preferăm să avem datorii, dar să nu ne facem de rușine. Asta cu rușinea e boală națională și unul din motivele care ne-au făcut să eșuăm ca societate.

Te-ai gândi că 27 de ani de capitalism și democrație te descuie la cap. Nu, noi suntem aceiași simplioți, cu o gândire medievală: “ce-o să zică lumea?”, “cum să ne facem de rușine la musafiri?”, “mai bine n-am ce mânca, decât să mă fac de rușine cu un telefon ieftin, cu TASTE” Ia-i unui român mâncarea și băutura, înjură-i familia și cacă-te pe preșul de la intrare, dar nu-i spune că nu-și permite un smartphone, că face măcel! Povesteam într-un grup de prieteni despre un tip cu ajutor social care vrea să-și facă un credit pentru un smart tv de 139 cm!!! Cum, bă, să stai ca săracul cu un televizor pe lămpi? Păi nu ne rupem noi de la gură? Și dacă tot luăm, nu ne uităm la bani, să fie smart și de 139, că nu ne facem de rușine! Ah, n-avem după ce bea apă? Detalii.

După 27 de ani, noi încă ne întrebăm “ce-o să zică lumea?”, iar asta ne ține în loc. Pentru că nu poți evolua dacă cei care compun societatea sunt niște cufuriți mai preocupați să păstreze aparențele decât să tragă pentru a trăi mai bine în mod real, nu pe datorie.

Mai toarnă un pahar, că odată-s sărbătorile!

7 Comentarii
 1. MarianS7 Decembrie 2016

  Intr-un final, am esuat pentru ca nu suntem educati.

 2. Roxi7 Decembrie 2016

  Tot la digi a dat că românii sunt pe locul 3 în UE în topul celor nemulțumiți de cadourile primite de Crăciun de unde deducem că vorba ”și sărac și cu pretenții” e cât se poate de adevărată.

 3. Floricica7 Decembrie 2016

  Locuiesc in Scotia si ai Mei au venit in vizita. La care taica-meu:
  -da ce modeste is casele. Si aici nimeni nu se holbeaza la tine. Nici nu de imbraca fandosit.
  Se Mira de ce nu fac ca romanii cand dau de Bani-lanturi grele de aur, case cu statui, etc.
  Locuind aici stiu ce fac cu banii – merg in excursii tot timpul si stau la hoteluri cat de cat ok si se bucura de viata. Nu asa ar trebui?

 4. vlad7 Decembrie 2016

  E incredibila partea asta cu “ce-o sa zica musafirii”, “ce-o sa zica lumea”. De aici reies si acele barfe rautacioase “la coltu strazii” si frustrarile pe care le avem unii fata de altii (“cum sa nu avem oala de 257 de sarmale si 7 feluri de salati de boef de sarbatori, ce ne lasam mai prejos de gigel si letitia???”). Nu conteaza ca tragem de sarmalele alea toata luna ianuarie pana nu mai suportam gandul de sarma, mai bine “sa fie decat sa fie nevoie” in alea 3 zile de sarbatori.

  Nu cred ca o sa intelegem ca si natie ca “lumea” e libera sa zica ce vrea si ca e mai important sa fii ok in esenta, sa cheltui cugetat (poate si cu putini bani pusi deoparte) decat sa “rupi” tot de sarbatori, cu lucruri materiale (gen asistat social cu tv de 139 cm, studenti si someri care n-au dupa ce bea apa dar cu ifoane 7 plus). Iar dupa urmeaza partea cu facutu foamei cateva luni si dai vina pe societate ca e de cacao.

 5. interdependente7 Decembrie 2016

  Comportament gregar, ignoranta si tirania majoritati

 6. Adrian N8 Decembrie 2016

  Mai este si faptul ca multi nu-si pot permite in viata de zi cu zi mancare la un standard normal si atunci sarbatorile mari devin un prilej de “rasfat”. “Macar de sarbatori sa avem si noi ce pune pe masa” zice omul amarat care-si duce traiul cu cartofi si fasole in meniul zilnic.
  Nu este numai ce a spus autorul articolului, din pacate. Nu toti vor sa se dea mari sau sa nu se faca de ras. Plus ca , de obicei, Craciunul se sarbatoreste in familie, fara invitati.

 7. rivi9 Decembrie 2016

  bun bun. dar de sarbatori nu trebuie sa mancam de doua ori mai mult si sa aruncam de trei ori mai mult?

  ce rost are altfel? :)

Păreri?