“Dacă vrei să stai comod, stai în sufragerie!”

Ţinând cont de faptul că în România sunt 6 milioane de şoferi înregistraţi, tind să îi dau pilotului Bogdan Marişca, autorul afirmaţiei din titlu, toată dreptatea din lume. O fracţiune de secundă poate face diferenţa dintre “uf, am scăpat!” şi un accident mortal.

Când cei de la Napoca Rally Academy mi-au propus să facem un curs de defensive driving cu bloggeri, m-am simţit exact ca la 10 ani, când mergeam la Raliul Băii Mari :) După o zi petrecută alături de Vlad Cosma, Danny Ungur şi Bogdan Marişca, sunt în măsură să recomand sincer acest curs oricui vrea să conducă preventiv, fie că e vorba de oameni simpli sau companii.

Profesioniştii de la Napoca Rally Academy: Danny, Bogdan şi Vlad.

Dacă e vorba de companii, chiar dacă angajatul va trata maşina urât, pe principiul “doar nu e a mea, de ce să am grijă de ea?”, cursurile de teorie şi practică oferite de cei de la Napoca Rally Academy ar putea să vă ajute să evitaţi accidente de muncă sau chiar accidente soldate cu morţi.

Apoi, voi, şoferi ai patriei, ia gândiţi-vă o clipă la ce trebuie să faceţi când porniţi la drum lung, chestii pe care le consideraţi banale, dar sunt foarte importante. Sunt sigură că nu v-aţi gândit imediat la următoarele: lichid de parbriz, verificarea farurilor, cauciucurile adecvate anotimpului, profilul cauciucurilor, verificarea roţii de rezervă, cric, cruce, trusă de becuri de rezervă, lanternă, spray pentru roţi, dopuri de frână, uleiul de motor etc.

Şi dacă tot vine vremea concediilor, Bogdan Marişca ne-a sfătuit să ducem maşina în service înainte de a pleca la drum lung. În plus, repartiţia bagajelor în maşină e foarte importantă: greutăţile mari jos, cât mai în spate. Atenţie la sticlele de suc sau apă, nu vrem să ajungă sub acceleraţie sau frână!

Danny Ungur, explicându-ne cum unii şoferi confundă poziţia din bar cu cea de la volan.

Ei bine, noi am învăţat cum se conduce corect şi, probabil, în următoarele două trei luni, ne vom chinui să ne dezobişnuim de toate obiceiurile proaste dobândite în timp. Chiar dacă am petrecut doar o zi împreună, mi-am notat în agendă 10 pagini, de la sfaturi la trucuri şi metode de a şofa mai bine. Câţi dintre voi ştiţi că poziţia corectă a mâinilor pe volan e, de fapt, la 9 şi la 15?

Sunteţi siguri că ştiţi să staţi corect la volan şi să luaţi corect curbele?

Pe cartodromul din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca.

Şi, cum vă descurcaţi pe polei sau gheaţă? Maşinii nu îi pasă că eşti macho şi că ai lanţ de aur la gât.

Una dintre maşinile Napoca Rally Academdy cu care am simulat supravirări.

Condusul defensiv pare simplu la nivel teoretic, dar, când vine vorba să transpui la nivel practic ce ai învăţat, constaţi că trebuie să resetezi tot ce ştiai până acum despre condus. Şi e doar în interesul tău, orice şofer responsabil ar trebui să o facă.

La dreapta semnata, surprinsă în singura ipostază în care nu era transpirată şi concentrată :)

Bogdan şi Danny

Poză de grup: Răzvan, Lorand, Nebuloasa, Cristi, Dragoş, Groparu, Gaben, Dan, Cucu, Psaico şi oamenii minunaţi de la Napoca Rally Academy.

Din perspectiva organizatorică, sunt fericită că am reuşit să adun laolaltă aşa mulţi oameni faini: piloţi şi bloggeri. Sunt încântată că bloggerii au învăţat să gândească pe şosea ca la şah, ceea ce vă recomand şi vouă. Mulţumesc Danny, ai cucerit bloggerii cu naturaleţea ta, mulţumesc Bogdan pentru seriozitate, mulţumesc Vlad pentru implicare şi mulţumesc întregii echipe Napoca Rally Academy pentru o experienţă educativă şi extrem de interesantă.

Aveţi mai jos un video by Răzvan

Sursă foto: Dan Ciulea

5 Comentarii
 1. […] Mai multe poze, impresii si comentarii gasiti la Razvan, Nebuloasa, Cristi, Dragoş, Groparu, Gaben, Dan, Cucu, Psaico si bineinteles, la TVDeCe. […]

 2. alexul14 Iunie 2011

  Crucea e pentru cazul in care te intalnesti cu unul care nu a fost la curs.
  La asta m-am gandit prima data cand am citit :))

 3. marius14 Iunie 2011

  si cand mama imi spunea acum 10 ani ca pozitia corecta e 9 si 15 imi ziceam:”lasa ca ce stii tu, ca ai facut scoala de soferi acum 20 de ani”
  Daca imi doresc ceva mult, cadou de ziua mea, asta e: un curs la scoala oamenilor astora. M-ati innebunit zilele trecute..in sensul bun!

 4. Adi Dragoș14 Iunie 2011

  mișto, mișto. și io i-aș vizita pe nenii ăștia. :D și totuși… oi fi io ignorant, da’ ce-s alea spray pentru roţi și dopuri de frână?

 5. florica15 Iunie 2011

  @Adi:spray-ul te ajuta sa ajungi pana la prima vulcanizare.

 6. […] Mai multe filmulete si poze puteti vedea la Razvan, Nebu, Psaico, Lorand, Tvdece, […]

 7. Adi Dragoș15 Iunie 2011

  @florica ce tare! nu știam de-așa ceva :) ia să-ntrebăm prin magazine…

 8. […] aici alte imagini, filmulete si pareri ale celorlalti care au participat: Alina si Razvan de la Tvdece, Răzvan Baciu, Lorand, Nebuloasa,  Gaben, Cucu, Psaico, Dragoş, Ciulea, si […]

 9. […] citi mai multe si vedea poze si video si la restul grupului: Razvan si Alina, Razvan BB, Lorand, Nebuloasa, Cristi Gog, Groparu, Gaben, Vlad Cucu, Ciulea si Psaico. Pe […]

Păreri?