Cum îi explici unui vecin că ești freelancer

8:15 – cobor după țigări.

Mă întâlnesc în lift cu un vecin. După ce ne salutăm ca doi vecini care se respectă, mă întreabă:

– Gata cu munca, sunteți liber azi?

Înțelegeți? Era ora 8:15 și omul nu concepea că nu sunt la muncă la ora aia, de unde și concluzia că aș fi liber.

Ce să-i spun, că lucrez de acasă? Ar fi aflat tot blocul că ăla de la apartamentul 80 e un întreținut.

Să încep să-i explic ce înseamnă freelancer? Ar fi aflat tot blocul că ăla de la apartamentul 80 nu are o “meserie serioasă”.

Să încep să-i explic cum e cu copywriting-ul și cu social media? Ar fi aflat tot blocul că ăla de la apartamentul 80 se ocupă cu treburi necurate, probabil trafic de droguri.

Așa că, am ales cea mai simplă variantă:

– Știți… e final de ani și e mai lejer la fabrică… (unde altundeva să lucrez, dacă nu la fabrică, locuind în Mănăștur?)

– Da’ la ce fabrică lucrați?

– La o fabrică de… cuvinte!

– Aaa… la tipografie!

– Da, la tipografie…

10 Comentarii
 1. vali19 Decembrie 2013

  eu ies in pijamale la poartă, când mai vine curierul.

 2. ics19 Decembrie 2013

  Da’ el la ce fabrică lucra de era acasă la ora aia? :)

 3. zicu19 Decembrie 2013

  @ics: E taximetrist.

 4. Ciprian19 Decembrie 2013

  Amator. La cateva zile dupa ce m-am mutat in noul apartament, a venit sefu de scara sa ma inscrie in cartea de imobil. Nume, prenume, data si locul nasterii, nr de telefon si loc de munca. Am dat sa intind mana ca sa-i prind ochii, asa de tare i-au iesit din orbite cand i-am spus ca nu-i pot spune unde lucrez, ca e confidential. Cu locatarii sub 200 de ani (vreo 3) sunt ok, ne salutam, deschidem usa unul altuia cand ne chinuim sa bagam bicicletele in scara dar restul se uita urat la mine.

 5. Dorin19 Decembrie 2013

  Si toate astea pentru ca nu mai aveai tigari ramase de ieri! :)

 6. cristian19 Decembrie 2013

  E greu cu explicatiile. Eu nu i-am lamurit nici pe ai mei. Si fac asta de 12 ani.

 7. Raluca19 Decembrie 2013

  Eu sunt studenta, casatorita, merg la facultate, fac curatenie si mancare si doar in vacante imi mai iau vreun job d-asta mai… studentesc. Vanzatoare la stand sau chestii de genu’. Nu de alta, dar daca chiar vrei sa te tii de facultate nu merge sa si lucrezi si m-am cam convins de asta. Sotul lucreaza. Stam in chirie la 2 camere de un an jumate deja si in primele sase luni toti vecinii din bloc erau ferm convinsi ca eu ori fac videochat, ori ma prostituez (aproape zilnic mai vin colegi si colege de facultate pe la mine, asta in timpul zilei, la o barfa, o tema, un suc, plus ca are si el prieteni si cunoscuti pe care-i chemam destul de des si multi mai raman pana tarziu la cate un film), iar din momentul in care ne-au fost livrate acasa pachete de tipul TV smart, carti+cd-uri+toale, mobila dezasamblata luata de pe un site etc, colete mari oricum, verdictul a fost ca facem afaceri cu droguri si spalare de bani.
  Singura parte buna in toata povestea asta e ca nimeni nu ne bate la cap daca intarziem trei zile la intretinere sau nu ajutam primavara cu plantat de panselute si ghiocei care oricum dispar in 2 zile. Nu stim pe nimeni in bloc si e de o mie de ori mai bine asa decat ca la parintii mei de exemplu: mama se trezeste si la 2 noaptea cu cine stie ce vecina la usa sa ii dea cu imprut lapte praf daca are, sa dea la copil…

 8. Emanuel22 Decembrie 2013

  Tin minte si eu cand eram “freelancer” si ma intalneam cu diversi cunoscuti, cativa chiar de varsta mea. Cand le explicam ca eu sunt “internet marketer”, ca “fac pagini pe net” si “incasez comisioane de la Amazon”, ei ma tot ma intrebau “da bine, bine…da pentru cine lucri ma? ce firma?”.

  Intre timp mi-am gasit si eu un loc de copywriter la o firma de pe aici, sa nu mai am treaba cu oamenii de genul asta.

 9. Gabriel Ursan23 Decembrie 2013

  @Ciprian: SRI-st scrie pe tine în ochii vecinilor tăi :)

 10. Ciprian23 Decembrie 2013

  @Gabriel
  nu cred, m-ar fi acceptat mai ușor. înainte a stat un milițian în acel apartament și toți vecinii au plâns după el când s-a mutat.

 11. […] In 2013 termenul Social Media si-a intrat in drepturi si in Romania, tinerii incep sa aiba la status  work at”social media junior” pentru diferite companii pompoase. Am depasit faza mediocra in care explicatia unui angajat SM freelancer este aceea ca lucreaza  la “o fabrică de… cuvinte!” […]

 12. […] In 2013 termenul Social Media si-a intrat in drepturi si in Romania, tinerii incep sa aiba la status  work at”social media junior” pentru diferite companii pompoase. Am depasit faza mediocra in care explicatia unui angajat SM freelancer este aceea ca lucreaza  la “o fabrică de… cuvinte!” […]

 13. […] Unde mai pui și că lumea nu înțelege cu ce te ocupi. […]

Păreri?