Vrei să te muți la Cluj în 2018? Iată situația din teritoriu

Pentru că auzim tot mai mulți oameni care zic “vaaai, cât de fain e la Cluj, mâine m-aș muta!” sau care chiar se gândesc serios să se mute, ne-am gândit să scriem o “situație la zi” despre cum e Clujul la început de 2018. Trăim de 16 și de 14 ani aici și credem că putem oferi o imagine de ansamblu asupra orașului, care să-i ajute pe alții. Asta va și reprezenta acest articol: opiniile noastre cât de obiective posibil, nu statistici, cifre și topuri. Astea le găsiți ușor pe internet. Aici sunt părerile unor oameni ca tine, necosmetizate de comunicări oficiale.

Oamenii

Clujenii sunt un paradox. Pe de o parte, sunt oameni de treabă, să-i pui pe rană, nu alta, pe de alta manifestă de multe ori o gândire provincială: mândrie locală exacerbată, se cred buricul României, raportarea constantă la “ceilalți” (“mitici”, “vinituri” etc.). Clujenii sunt implicați în probleme naționale, ies la proteste alături de toată țara, dar nepăsători în probleme locale, care le afectează viața de zi cu zi. Clujenii sunt activi, dar de multe ori e greu să-i urnești. Într-un oraș canditat la titlul de capitală europeană a culturii, la multe evenimente culturale apar doar câțiva oameni (lansări de carte, spectacole, concerte etc.). Dacă plouă sau ninge, i-ai pierdut. Clujenii sunt comozi. Clujenii sunt un public dificil: mulți oameni de afaceri mărturisesc că un model de business care funcționează în toată România nu merge la Cluj. Clujenii sunt pretențioși, și nu e nimic rău în asta. Dimpotrivă, provoacă mediul de business să evolueze.

Chirii și prețul imobilelor

Doar dacă v-ați izolat într-o peșteră nu ați aflat că la Cluj sunt, probabil, cele mai mari chirii și cele mai mari prețuri la imobiliare din România. Presiunea pe piață exercitată de mai multe categorii (IT-iști, studenți, cei care rămân aici după terminarea studiilor etc.) e mare și se întâmplă un fenomen economic simplu: cerere mare, ofertă mică -> prețuri mari. S-a atins un apogeu, o bulă care se va sparge la un moment dat, pentru că nu e normal să ceri 60 de mii de euro pe un coteț de două camere. La chirii la fel: se închiriază apartamente mai scump ca la București, la modul la care condițiile sunt de multe ori sub pretențiile de preț. Orice clujean cu un junghi de garsonieră visează s-o închirieze cu 500 de euro. Deci, dacă vă gândiți să veniți încoace, luați în vedere acest aspect important. Sau poate mai așteptați până se sparge bula imobiliară.

Prețurile

Sunte cele pe care le-ați aștepta într-un oraș dezvoltat: nu mici :)) N-o să vă ascundem: viața nu e chiar ieftină la Cluj, dar ține mult și de stilul vostru de viață (cât de des ieșiți în oraș, cât de des vă schimbați garderoba, cât de economi sunteți – poți să-ți iei un abonament la o sală de sport cu 80 de lei sau cu 180 de lei – ce pasiuni și activități de relaxare aveți). O masă în oraș pentru două persoane, la un restaurant decent, e în medie 100-150 de lei, dacă punem și băuturile. Probabil bucureștenii consideră că e ieftin, altora li se pare scump. În principiu, o familie (fără copii, că nu avem, deci nu știm cât cresc costurile) ar avea nevoie de minim 1000 de euro pe lună pentru un trai care să însemne mai mult decât casă-mâncare-job.

Locuri de muncă

Dacă lucrezi în IT, te-ai scos, se caută tot timpul oameni. Dacă lucrezi în HORECA, la fel, e un deficit de forță de muncă în zona asta (bucătari buni, ospătari, barmani etc.). Piața de servicii se dezvoltă constant și e nevoie de oameni. Dacă lucrezi în marketing și PR, ai niște oportunități. În vânzări, la fel. În presă e mereu nevoi de jurnaliști buni. Pe zona de digital (marketing, social media etc.) încă suntem departe de București la multitudinea locurilor de muncă, dar poți încerca. Ideea e că oamenii buni și care chiar vor să muncească își vor găsi de lucru într-un oraș într-o continuă dezvoltare.

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

Infrastructura rutieră

Starea drumurilor e, în mare, ok. Dar nu asta e problema Clujului, ci că e un oraș construit pentru care și căruțe, nu pentru nevoile din 2018. Marile bulevarde sunt înguste, de străzile din cartiere nu mai vorbim, puține locuri de parcare, numărul mașinilor crește constant. Și ajungem la punctul următor.

Trafic

Unii spun că nu e chiar așa grav, că suntem departe de București, alții susțin că e groaznic. Un lucru de care ne-am dat seama pe propria piele e că la Cluj nu mai există “ore de vârf”, toate sunt de vârf, mai puțin noaptea. Și nu trebuie să ne credeți pe noi, ci pe cel mai bun barometru al traficului: taximetriștii. Nu am întâlnit unul care să nu spună că e din ce în ce mai rău. Apropo de taximetriști, sunt cei mai ok pe care i-ai putea avea. Deci, nu veniți cu mașinile! :))

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

Administrația locală

Clujul apare în multe topuri ca un exemplu de administrație locală. Și chiar e, în unele privințe. Eforturile de reducere a birocrației și digitalizarea proceselor administrative sunt de apreciat. Rezolvi destul de rapid problemele la primărie, îți plătești impozitele online. Dar și aici avem parte de niște paradoxuri. Plătim biletele pentru transportul în comun prin SMS, dar nu avem soluții concrete la problema traficului, de implementat imediat, nu metrou peste câțiva ani. Avem aplicație care ne spune câte locuri sunt libere în parcările cu barieră din oraș, dar construim parking-uri cu viteza melcului. Construcția parking-ului de lângă noi a început în 2013 (!!!), suntem în 2018 și nici acum nu e dat în folosință. Ne mândrim cu evenimentele culturale, dar turiștii care ne vizitează găsesc în centrul Clujului o mare de second hand-uri. Și multe altele. Nu există administrație perfectă, cum nu există oameni perfecți. Dar există oameni imperfecți cu viziune.

Sănătate

Clujul e cunoscut pentru serviciile de sănătate, oamenii vin din toată țara să se trateze aici. Dar chiar dacă aici sunt unii dintre cei mai buni medici din țară, multe spitale arată jalnic. Bine, asta e o problemă națională, ziceam doar să nu credeți că la Cluj e diferit. Noroc că avem multe opțiuni de sănătate privată.

Educație

Dacă aveți copii mici, să știți că creșele și grădinițele sunt insuficiente. Cel puțin asta am înțeles de la cei din jurul nostru care s-au lovit de problema asta. E bătaie pe locuri în fiecare an, deci luați în calcul asta. Aveți și opțiunea privată. La învățământul primar, gimnazial și liceu aveți mai multe variante, în funcție de criteriile voastre. Iar de învățământul superior nici nu mai vorbim, Clujul e un centru universitar puternic, important e să faci cea mai bună alegere pentru viitorul tău și să ai așteptări corecte când intri în câmpul muncii. Sunt pline fast food-urile de oameni cu facultăți.

Mediul de business

Mare parte din dezvoltarea pe care a avut-o Clujul se datorează mediului de de business. Orașul a evoluat pentru că oameni deștepți și-au deschis afaceri aici și s-a creat o situație win-win: afacerile au prosperat, orașul s-a dezvoltat. Suntem aici datorită oamenilor care au ales să investească în Cluj. Suntem aici datorită oamenilor care au ales să rămână la Cluj și au deschis afaceri. Suntem aici datorită unor viziuni de business, nu neapărat administrative. Clujul a crescut prin creiere. Deci, da, este un oraș propice să-ți deschizi o afacere. Asta de la niște oameni cu propria afacere :)

Cultură

Dacă privim din perspectiva celor mai mari festivaluri din România (TIFF, Jazz in the Park, Electric Castle, Untold), suntem ok. Dacă privim mai în detaliu, se poate mai bine. Da, ai teatru, ai operă, dar filarmonica încă nu are un sediu. Opera iese în stradă și umple Piața Unirii, iar la o lansare de carte vin doi-trei oameni. Ai o ofertă destul de mare de evenimente culturale, dar la multe te vei întâlni doar cu câțiva rătăciți. Și dacă oamenii nu susțin cultura de orice fel, cine va mai investi în cultură? Orașul rămâne și după marile festivaluri, ce facem între ele? Ideea e că aveți de unde alege, important e să alegeți :)

O postare distribuită de TVdece (@tvdece) pe

Going out

În ultimii ani, s-au deschis multe restaurante, baruri, localuri conceptuale care au dat o nouă față pieței de “going out” din Cluj. Sunt locuri care arată atât de bine, încât n-ai mai pleca de acolo. S-a investit mult în concepte, în design, iar asta vine și cu dezavantaje în multe cazuri: localul arată minunat, iar mâncarea lasă de dorit. Puține restaurante noi ne-au impresionat la mâncare, cele vechi rămân baza, aveți aici o listă cu recomandările noastre. Asta legat de criza de forță de muncă din HORECA, de care vorbeam mai sus. Pe zona de clubbing, avem cele mai mari festivaluri de muzică din România, dar nu atât de multe cluburi cât v-ați imagina. Din punctul nostru de vedere, mai există loc pe piața asta. Ideea e că sigur ai unde să ieși, să mănânci, să te distrezi, Clujul e un oraș efervescent.

Deci, dacă v-am convins, vă așteptăm la Cluj :)

36 Comentarii
 1. Cristi25 Ianuarie 2018

  Ioi ce m-ati lovit cu articolul asta. Oltean ce-a studiat “faculta” la UBB in anii 2001-2004 intr-un Cluj “funarist” ce lasa mult de dorit. (pe atunci tanjeam dupa “boemul” Sibiu). Mutat la “mitici” cu casa, masa si job. De departe, Cluj-ul pare extraordinar de atractiv, mai ales din perspectiva unuia ce a locuit acolo. Sincer nu ratez nici o ocazie de a-l vizita. Dar cam atat. ;)

 2. m25 Ianuarie 2018

  Pai e perfecta faza cu miticii și viniturile. In fond în majoritatea locurilor din vestul Europei e rivalitatea asta. Numai comuniștii aia penibili pretindeau sa ne ascundem diferentele. Decât luzar fara identitate mai bine badass cu patriotism local exagerat. Sincer as fi fericit daca și sudanezii ăștia adormiți ar fi așa de acerbici cu patriotismul local ca noi ardelenii.
  Sau moldovenii sa aibă balls mai mari, că de 159 sunt bitch-ii Bucureștiului.
  Așa evoluează o tara, cu concurenta din asta nebunească intre regiuni.

  • Alex26 Ianuarie 2018

   Patriotismul exagerat (local sau nu) apare din cauza unui complexde inferioritate. In Bucuresti sunt rare astfel de comportamente tocmai pentru ca locuitorii stiu ca nu au nimic de demonstrat sau pur si simplu nu le pasa. Intr-adevar capitala e departe de a fi perfecta dar nu e asa rau cum e prezentat uneori in mass-media.

  • m26 Ianuarie 2018

   You wish :) eu sigur n-am nici un complex de inferioritate. In afara de cazul in care prin asta se înțelege că sunt convins că suntem varianta inferioară a ceea ce puteam fi daca nu era centralismul asta oribil.
   In rest, noi din Sibiu ii luam peste picior pe olteni și garantez 100% că dintr-un complex de superioritate :)

  • m26 Ianuarie 2018

   Și la București asta mă deranjează, că n-a u mai mult patriotism local. Cum sa-i respecți daca ei nu se respecta.

 3. Doru Vlad25 Ianuarie 2018

  Clujul e un oraș de rahat si e mai bine decat in Constanța unde trăiesc prin faptul că cel din urma e de tot rahatul!

 4. Clujean26 Ianuarie 2018

  Daca iti plac orasele mari, du-te-n Bucuresti, Clujul n-are nimic de oferit. E un satuc inghesuit, apatic si murdar, cu pretentii de metropola.

 5. Un moldovean ardelenit26 Ianuarie 2018

  Clujul este vechi, demodat, strazi inguste pline de cai ferate, pe sus fire si cabluri ca la tigani. Urat rau! Singurul loc frumos este centru, la statuie, asta reprezentand 1km patrat. Atat si doar atat! Oamenii, lenti frate, multi tarani(chiar daca sunt ardeleni, sunt tarani rau, si mi se pr chiar multi din ei incuiati, demodati…) Nu toti, am generalizat, dar oricum, cam asta este impresia cu care am ramas. Dupa jumatate de an de locuit acolo, am fugit cat m-au tinut picioarele!
  Orase frumoase care merita sa fie laudate in Romania: Brasov, Sibiu, Timisoara, Bucuresti, Constanta, Iasi, Suceava, Craiova. Cam astea sunt orasele unde daca ajung, simt ca am ajuns la civilizatie, nu la sat. Si oamenii, mai moderni in gandire, mai ageri… Stiti ce zic, nu? ;)
  Deci nu gasesc nimic bun, e departe de orice, aproape poti spune ca esti in ungurime…Fugiti de Cluj ca imi veti da dreptate daca veti decide sa va relocati acolo! Numai bine!

  • radukku27 Ianuarie 2018

   Orase frumoase Bucuresti, Timisoara, Constanta, Iasi, Suceava, Craiova? Chiar le-ai vizitat incat sa emiti o asemenea parere sau doar ai insiruit niste nume de orase doar de ochii lumii sa-ti para comentariul mai competent?

  • tori27 Ianuarie 2018

   Daca civilizatie inseamna pentru tine paragina generalizata, haite de maidanezi, strazi centrale sau semicentrale neasfaltate, mizerie pe strazi, un taximetrist, un vanzator, un chelner, cineva mereu pregatit sa te ia de fraier, atunci inteleg de unde confuzia din aproape toata enumerarea ta cu “orasele civilizate”.

  • Mirel27 Ianuarie 2018

   Craiova:)). Ne-ai convins

  • gusti28 Ianuarie 2018

   Clujenii tarani rau , demodati , vinituri si ungurimea din oras , se bucura ca au scapat de un parvenit ca tine si de cultura lui infecta !

  • m28 Ianuarie 2018

   O doamne, sunt destule zone frumoase, cu case, in afara centrului
   Departe de orice? Pai Ungaria e la 2 pași.
   Suceava, Craiova? Trollezi?
   Iar cu țăranii, ce sa zic, daca nu-s de-ai tai ii tolerezi mai greu. Eu ca ardelean suport mai bine pe cineva mai țărănos din Ardeal decât pe cineva mai puțin țărănos (dar tot țărănos, nu vorbim de oamenii civilizați) din restul României. Homie-ul ii homie, n-ai ce sa faci, ii al tău.
   Lenti? Moldovenii in schimb mi se par foarte stânjeniți de felul lor sau dau ușor cu bata in balta. Firi artistice, probabil.

 6. SB26 Ianuarie 2018

  Tot la Sibiu e mai bine… :))

 7. nein27 Ianuarie 2018

  nu ms.

 8. Mirel28 Ianuarie 2018

  Traficul este destul de lejer inafara orelor de vârf. Dacă plec la 9 la munca și ma întorc la 7 fac 10 km in 25 de minute. Mi se pare decent. Într-adevăr in orele de vârf poate fi groaznic

 9. Un moldovean ardelenit29 Ianuarie 2018

  Uite asa, cu cultura mea infecta, am ajuns sa am ocazia sa vizitez toata tara, sa am relocari datorita serviciului in multe orase din tara si din strainatate! Oricum, mentalitatea invechita a romanului in general este foarte sesizabila in momentul in care te intorci in tara din strainatate, dar asta se stie! Si eu daca nu ieseam poate, datorita mediului si sistemului din Romania, as fi fost la fel de afectat! Nu interpretati ca o jignire ce spun, pentru ca este departe de mine aceasta intentie, dar este purul adevar si in plus este un adevar cunoscut, de cei capabili sa il accepte! Sa fie clar, nu bag toata lumea in aceeasi oala, sunt oameni foarte destepti si descuiati la cerebel chiar daca nu au iesit din tara, si sunt multi oameni care fac Romania de ras si afara. Ideea este ca, din toate pelerinajele mele, desi initial am fost entuziasmat de Cluj cand am auzit ca voi sta acolo, am fost dezamagit ulterior. Este supra apreciat in media si laudat cam degeaba! Eu asta am simtit pe pielea mea, comparativ cu alte orase din tara. Craiova imi place pentru ca oamenii de acolo sunt ageri la minte, imi plac craiovenii si oamenii din imprejurimi si implicit imi place Craiova pentru acest motiv!
  Imi place foarte mult Brasovul, pentru ca acolo sunt ardeleni ageri! Imi plac ardelenii care se gasesc in Brasov! Dar ardelenii din zona Clujului, e ceva de speriat! Eu nu inteleg cum totusi a ajuns la un anumit nivel de dezvoltare Clujul (nu pe cat este laudat) , cu oameni atat de tipicari si lenti. Pe bune, nu inteleg, probabil ca sunt eu prost si infect… Dar mai lenesi si mai lenti ca oamenii din zona asta eu nu am intalnit! Sunt genul de oameni care, daca au un bec de schimbat, mai intai fac o schita, apoi fac calcule de rezistenta pentru desurubarea su insurubarea becului, si in final tot nu il schimba! Nici englezii nu sunt in halul asta! Intr-o oarecare masura imi plac oamenii de aici, imi sint dragi, doar ca ma plictisesc in preajma loc ca nu prea am multe de invatat de la ei, iar eu prefer sa stau intr-un mediu unde oamenii sa fie mai destepti decat mine, prefer sa fiu cel mai prost din grup, ca sa mai invat cate ceva. Ori aici, in Cluj, rar aveam aceasta ocazie! Adica ponderea de oameni care sa corespunda criteriilor mele era redusa.
  Apoi, aspectul si asezarea orasului: aspect de sat invechit, in general, nu toate zonele. Si cand spun departe de orice, chiar nu ma incanta ca este aproape de unguri! Nu am nici un neam la ei si nici o legatura cu ei, pot spune chiar ca nici nu ii am pe
  lista de preferinte. Nu sunt rasist, dar nici nu iubesc ungurii pentru ca nu mi-a
  dat nici unul un motiv sa o fac, nici macar vreo unguroaica focoasa… Si da, e departe de orice punct de interes pentru mine: marea, capitala, chiar si Brasovul care este tot in Ardeal, nu ai legauri bune cu transport in comun. Noroc ca am masina personala, dar tot este departe, si la drumurile noastre…De aceea spun ca este chiar departe de orice. Am intalnit multi oameni acolo care nu au vazut marea, si multi in jurul varstei de 35-40 de ani. Pacat!
  Am intalnit si multi care inca stau cu mamuca si tatuca in casa, la 40 de ani! Pacat! Cam
  asta este ce am intalnit eu la Cluj, si cam asta este sentimentul cu care am plecat de acolo! Ma bucur ca am scapat si eu de acolo, ma bucur si pentru cei de acolo pentru ca au scapat de mine!
  Numai bine!

  • radukku29 Ianuarie 2018

   Nu o spun ca o jignire, dar nu cred ca te-ai perindat prin cercurile care trebuie daca n-ai gasit oameni mai inteligenti decat tine. De fapt, chiar asta denota superficialitate maxima din partea ta, judecand un intreg oras doar dupa experientele tale foarte limitate. De exemplu, eu am avut cele mai proaste contacte cu timisorenii si cu brasovenii, dar sunt constient ca experienta mea este limitata si nu pot sa spun de aceste orase ca sunt niste sate de doi lei cu oameni idioti si lenesi. Inclusiv mirarea ta referitoare la dezvoltarea Clujului e o demonstratie a datelor foarte limitate pe care le ai, date irelevante din orice punct de vedere, dar pe care le folosesti cu rea-vointa pentru a specula o idee si pentru a generaliza niste caracteristici negative imposibil de atribuit oricarei comunitati mai mari de 5 persoane.

  • m29 Ianuarie 2018

   Daca zic spațiul Schengen și tari mai dezvoltate decât noi in loc de “Ungaria” înțelegi ce am vrut sa zic? Oricum, multa lume e interesata sa fie mai aproape de vest decât de marea neagra sau București.

 10. Un moldovean ardelenit29 Ianuarie 2018

  Am lucrat intr-o multinationala 6 luni, cu peste 4000 de angajati. Printre acesti angajati, am avut foarte multi colegi cu studii superioare si Team Leaderi. Cam cu acest gen de oameni am interactionat, eu fiind coleg direct cu ei, tot cu studii superioare, in domeniul ingineriei. Am condus zilnic prin Cluj in aceasta perioda, si in interes de servici si in interes personal, in ideea de a ma relaxa si de a explora. Repet, nu toti colegii si toate persoanele cu care am interactionat au fost cum am spus, dar cei de calitate au fost mai putini fata de cati am intalnit in alte locuri/orase. Chiar foarte putini pot spune, si cu acesti putini omeni inca tin legatura. Evident, nu? :)
  Pot spune chiar ca, desi la fel de faimos, si sistemul sanitar lasa de dorit! Personal am avut nevoie de servicii medicale, la fel de entuziasmat la inceput ca beneficiez de ele la Cluj, dupa care dezamagirea bineinteles. Ba prea ocupati, ba prea dezorganizati, ba prea ingamfati…
  Am ochiul format datorita faptului ca am experienta omului calator, si nu am nevoie de prea mult timp pana ma acomodez cu un loc/oras si pna imi formez o parere personala.
  Da, este parerea mea personala, asa cum am putut eu sa mi-o insusesc, strict pentru gusturile si pretentiile mele! Nu vreau sa fac nici antireclama Clujul, dar nici reclama prea exagerata pe care o are nu o sustin! Nu am nimic cu nimeni, si nu m-a suprat nici un clujean, niciodata. Si ce mie imi place poate altui nu, sau invers… Gusturile nu le poti discuta! Va salut cu respect!

 11. Un moldovean ardelenit29 Ianuarie 2018

  Nu este printre ultimele orase din tara, dar laudele pe care le are sunt prea umflate, facute de clujeni in general, care au in sange sa isi laude orasul mai mult decat altii o fac si de aceea a ajuns atat de laudat. Dar daca ajunge unul ca mine acolo, care a pus botul initial la aceste laude, va fi ulterior dezamagit! Unul ca mine, cu pretentii asemanatoare cu ale mele ma refer! Sau poate unor oameni li se pare normal sa dea 300 euro chirie pentru o garsoniera de 20m patrati nedecomandata, sa mearga in orasul natal in vizita o data pe an, pentru ca este un cosmar sa faci un drum dus-intors mai departe de BV, sau chiar si pana in BV, asta daca iti mai raman bani de combustibil sa alimentezi. Bine, o data pe an cred ca se rupe oricine de 2 plinuri pentru un dus-intors… :)) Deci da, cine are radacini acolo si familia tot acolo, poate chiar niste neamuri pe la unguri, cred ca ii inteleg ca le place. Dar ce vreau eu sa spun este ca, daca un iesean, bucurestean, brasovean, galatean, brailean, etc, va dori sa se mute pe la Cluj, datorita faptului ca vai de mine, e traiul mai bun acolo, se inseala amarnic! Nu este mai bun traiul, pentru ca si cheltuielile sunt pe masura si poate ramai cu mai multi bani in buzunar intr-un oras mai mic chir si din Moldova daca ai un job decent! Iar cheltuielile sunt mari si nu inteleg, de ce ?!? Pt ca este langa Ungaria? :))) Fratilor, reveniti-va! Reveniti cu capul pe pamant, va rog! Adica voi de acolo, ramaneti cum vreti, ramaneti asa! Dar nu mai amagiti lumea sa vina acolo in speranta unui trai mai bun, ca nu este! Aviz amatorilor de strainatate: nici acolo nu este un trai mai bun! Totul depinde de tine, ca om! Daca esti lenes, necalificat, nu stii nimic, crezi ca Germania te va imbogati? Sau UK? Vei avea acelasi statut social ca si in tara ta, pentru ca acolo, un salar mai mare raportat la cheltuielile de acolo, tot la acelasi nivel financiar te va tine! Doar daca nu cumva te “angajezi” la “Ciordeles SA” in ideea ca poti fura valuta de la straini…. Dar daca tu lucrezi in tara in salubritate, crezi ca in strainatate ajungi Manager? Nu, cam tot in domeniul pe care il cunosti iti vei cauta job, si da, va fi mai bine platit ca in Romania, dar acolo ai de dat pe chirii si cheltuieli tot pe masura!
  Hai ca deja am spus prea multe si fara rost, pentru unii! Aveti grija de voi si nu va mai faceti griji unde sa va mutati! Faceti-va griji despre ce calificari sa mai obtineti si ramaneti acolo unde sunteti deja, dar cu inca o calificare in buzunar! ;) Noroc!

 12. Un moldovean ardelenit29 Ianuarie 2018

  @radukku
  @tori
  Da, am vizitat orasele mentionate..
  Doar un exemplu: Bucurestiul este frumos, pacat ca este neingrijit si ca are maidanezi, da! Dar ca oras este chiar frumos! Nu degeaba i se spune Micul Paris! Arhitectura Bucurestiului chiar este deosebita! ;)

  • m29 Ianuarie 2018

   Are și părțile lui frumoase Bucureștiul, dar eu sunt prea obișnuit cu atmosfera și arhitectura central europeană.
   Și aia cu lenții și agerii…din experiența mea sudiștii sunt prea grăbiți și superficiali.
   Cât despre sfatul tau legat de mutatul brăilenilor etc. la Cluj, perfect de acord. Sa stea la ei acasă. Ardelenii nu prea se muta in alte regiuni (comparativ cu cât se muta alții in Ardeal), sa stea și restul in regiunile lor și să contribuie acolo la dezvoltarea lor. Acum parca sunt un englez care vorbește de emigranții est europeni:)

  • radukku29 Ianuarie 2018

   Daca Bucurestiul este plin de oameni inteligenti, harnici si ageri, atat de dragi tie, de ce este neingrijit? De ce mor oamenii pe strada din cauza atacurilor savarsite de maidanezi? De ce nu sunt in stare sa-si valorifice putinele parti din frumusetile arhitecturale care i-au ramas orasului in urma demolarilor comuniste? De ce nu sunt in stare macar sa intretina lucrarile de modernizare si ajung distruse sau vandalizate la cateva luni dupa receptie (vezi Piata Unirii-Universitate si in general tot centrul Bucurestiului)? Adevarul e ca ai niste pareri preconcepute si nu cred ca ti le vei schimba vreodata. Sa n-o tot lungim cu filosofiile, nu iti plac clujenii si cu asta basta. Sa ai o viata plina de impliniri si lipsita de clujeni!

 13. Un moldovean ardelenit30 Ianuarie 2018

  @radukku
  Comunistii in mare parte au demolat bisericile, ceea ce as face personal si eu in momentul de fata cu toate daca as avea puterea si as construi spitale si scoli in schimb pe acele locuri.
  Oriunde in lume oamenii sunt producatori de deseuri si mizerabili, asta e firea umana, doar ca tarile mai dezvoltate si-au invatat lectia si au un sistem de salubrizare mai bine pus la punct decat la noi. Nu sunt de vina cetatenii unui oras ca este mizerabil, ci administratia acestuia. Englezii fac prapad pe strazi in timpul weekendului si nu numai, dar nu se face bine lumina ca totul este curatat. Aici este diferenta, oamenii nu au nici o vina. Nu cred ca in Cluj ies oamenii voluntar pe strazi si aduna gunoaiele, ci administratia locala este mai organizata si in plus, ii este mai usor comprativ cu a Bucurestiului sa faca curatenie, fiind un oras mai mic decat capitala. Deci sa nu crezi ca la Cluj este mai curat decat in Bucuresti, datorita oamenilor de acolo ca ar fi mai harnici si mai gospodari, pentru ca nu fac cetatenii nimic pentru locurile publice! Si sa nu o aud pe aia ca nu arunca lumea pe jos, pentru ca nu asta este motivul…
  Oricum, cred ca am fost putin cam aspru cu caracterizarea vis-a-vis de clujeni, chiar mi-a facut placere sa va citesc argumentele si constat ca sunt oameni cu care poti purta o discutie chiar aici, cu cativa oameni. In final toti suntem romani si o regiune a tarii nu cred ca isi poate pune amprenta atat de semnificativ in caracterul unui om. Eu iubesc Romania, orasele ei si pe toti romanii din ea! Sunt poate doar dezamagit la modul general de situatia in care a ajuns tara, de faptul ca am ajuns sa ne atacam intre noi pe motiv de provenienta regionala si de faptul ca am putea intr-adevar sa fim o tara si frumoasa si bogata in Europa, dar deocamdata suntem niste detinuti in propria tara… Ne-au arestat la domiciliu si UE, si USA, si Rusia cu intreg comunismul si tentaculele lui… :(

  • radukku30 Ianuarie 2018

   Normal ca sunt clujeni cu care poti discuta, doar nu te asteptai la apostrofari si injuraturi. Poti sa cauti un om interesant intr-o multinationala cu 4000 de angajati si sa nu ai succes. Insa poti sa-l gasesti la colt de strada vanzand ziare. Din experienta mea, daca te detasezi de orice preconceptie si de subiectivism, oamenii sunt intr-adevar diferiti, dar intre ei. Regiunea, etnia, numele raman irelevante.

 14. Un moldovean ardelenit31 Ianuarie 2018

  Asa este Radukku!
  Va doresc numai bine!

 15. Un român2 Februarie 2018

  Cluj Napoca = Micul București

 16. Red4 Februarie 2018

  Clujul e oribil.

  Toată lumea vrea la Cluj așa că orice este foarte scump. Plăteam în Franța 500 de euro chirie, ghici ce? La fel e și la Cluj.

  Prețul unui apartament este incredibil (bat înspre 100.000 de euro) iar o casă… Vinzi una la Cluj, îți iei una prin Franța/Belgia și îți mai rămân 100.000 de euro.

  Traficul e ca la raliu. La orice semafor găsești lejer pe unul care îl ia ca start de curse. Orice intersecție e plină de mașini parcate așa că ieșitul de pe un drum cu cedare de trecere e făcut „la noroc”. Mai sunt unii care și vin în viteză că-s pe drum cu prioritate deși toată lumea știe ce nasol e.

  Trecerea de pietoni e ruleta rusească. Am avut cazuri în care era să fiu călcat, chit că m-a văzut, dar „pietonii au obligația să se asigure”. Well, și despre trecerea de pietoni se spune în „lege” (a junglei) că acolo au prioritate de trecere pietonii (atâta timp cât nu se aruncă). Dar dacă nu forțezi un pic, vei aștepta mult și bine că mai nimeni nu încetinește.

  Pe considerentul ăsta orice drum în centru e o corvoadă. Iară trebuie să ieșim?! O f*t*-i. Cumpărăturile îți iau cel puțin două ore. Cel mai puțin am scos 45 de minute și asta doar să iau ceva suc și pâine. Cu mașina. Puteam merge și pe jos în cartier dar tot 45 de minute făceam. Avantajul e că poți să le faci online și îți vin acasă. Iar ce nu găsesti, dai o tură la magazinul din vecinătate.

  Taxiurile? Nu prea mai știu ce e cu ele, folosesc Uber și e al naibii de ieftin. În Franța am plătit 20 de euro Uber pe 10 kilometri și 50 de euro același drum cu taxiul. În Cluj Uber-ul poate mă costă 30 – 40 de lei dacă merg înafara orașului și mai stau și o oră în trafic. De 50 de euro mă învârt prin oraș o săptămână – două. Nu prea înțeleg ce bani câștigă oamenii aceea dar per ansamblu îmi pare rău.

  Autobuze nu am mai folosit de când nu ajungeam să compostez biletul cât de aglomerat era (vedeam aparatul de compostat, era în fața mea, dar nu puteam ajunge la el), însă știu că automatele alea nu permit plata cu cardul. Deși toate au fanta respectivă. Ecranele tactile abia merg și o dată a trebuit să dau cu pumnul în el să înregistreze evenimentul (Javascript).

  Muncă? Dacă îți place să pornești la serviciu la ora Luni și să te întorci acasă pe la Vineri cu niște pauze de Mers acasă pentru dormit (de ce? Nu e mai kosher să pună paturi la birou?), Clujul e cu tine. Dacă vrei să lucrezi 8 ore și să ai 8 ore de „mă joc pe Playstation”, well, eu unul nu am întâlnit firma. Unele au Playstation direct la sediu, ca să vezi.

  Ce am întâlnit e „program flexibil”, adică vii la 10, pleci la 18, vii la 14, pleci la 22. Whatever, 8 ore. Am întrebat, nu pot lucra 12 ore de luni până miercuri (să scot 36 de ore din prima) și să am weekend de aproximativ 4 zile? Nu, că aș fi prea muncit. Lol!

  Restaurante sunt, majoritatea scumpe, unele foarte scumpe și câteva decente. Mâncare făcută la duzină cu gust bun și, consistent, efecte secundare. Am început să fac mâncare acasă care deși nu e la fel de gustoasă ca cea din oraș, e mai ușoară pentru stomac.

  În Concluzie, Clujul e orașul ăla bun unde faci acei 1 – 3 ani experiență în programare (cine face altceva pe aici?), ca să devii apetisant pentru recrutorii din Uk, Germania sau alte țări vorbitoare de ceva limbă moartă (franceza), dar în special pentru SUA. Aici te plafonezi la vreo 2000 de euro cu câteva vârfuri de 4000 – 5000 și cam atât. Așa că mai bine țintești pentru SUA unde ai un $100.000 pe an cel puțin. Nu că firmele de aici lucrează pentru altcineva.

  • Red4 Februarie 2018

   Corolar>

   Nici în străinătate nu e bine. Ca programator în Europa o să te bați ca salar cu tot felul de persoane non-tehnice care fac „marketing” sau lucrează în ceva bancă (și se plâng ce încet le merge software-ul). În România ești un fel de boier anonim detestat tacit de… în primul rând de colegi programatori și ceva mai puțin de publicul general. În vest ești doar un anonim cu valoare zero.

   Chiriile sunt mari, clădirile… poate ceva mai bune, condiții de închiriere draconice. Per ansamblu în vest toată lumea vrea să meargă așa că o chirie este foarte costisitor ca timp, bani și nervi de găsit. Cu siguranță nimeni nu te va primi cu brațele deschise și cu flori că țara lor a mai atras un „om de valoare”.

   Jeguri de oameni (îți lovesc mașina, nu vor să facă amiabilă) găsești mai degrabă în Vest decât în România. Au autostrăzi dar sunt toate pline, există reguli de circulație (de exemplu 120 km/h pe autostradă în Belgia), dar fiecare merge cu cât îl tună. Plus că pentru vestic prețul benzinei/motorinei este insignifiant. Îl doare fix în bască că el consumă 20 de litri la sută la 160 și dacă ar merge cu 130 ar consuma 8.

   Parcări găsești, dar te costă. Chit că sunt mai bine făcute și la o intersecție vezi dacă vine cineva și din stânga, și din dreapta. În fața blocului? Well, discutabil. Dacă mergi în vizită la cineva șansa e să nu ai unde parca că locurile de parcare sunt doar pentru cei care stau acolo.

   Au transport în comun mai bun, poți plăti cu cardul, dar stai cu frica în sân să nu te jefuiească cineva (vreun țiguan român). Am văzut cu ochii mei un furt de telefon în tren.

   Legat de asta, în vest datul în cap e la ordinea zilei. Maică-mea (femeie de 70 de ani) a fost asaltată (dat în cap, spital, cusături) pentru un aparat foto de 300 de lei și 50 de euro. Poliția: că așa e la noi. Nu aș ieși în „Vest” fără spray paralizant și o bâtă la îndemână. Și apoi sunt sigur că poliția s-ar lega de mine că-s „imigrant” și că de ce l-am lovit pe hoț? Political correctness much?

   Per ansamblu prin vestul Europei domnește frica. Toată lumea dispare de pe stradă pe la 18:00 – 19:00 și se ascund în case „ca să stea cu familia”. Nope, vesticii știu prea bine că e periculos să ieși afară din casă și se ascund sub tot felul de aere de „noi suntem civilizați”, stăm și facem mâncare, ne uităm la televizor, quality time, ieșim în weekend în parc cu câinele/pisica, ne dăm cu bița. Cum dispare o geană de soare înspre Apus – GOL în parc.

  • Marian11 Aprilie 2018

   Red, ai romanismu 1000%% in sange, vezi numai partile negative.
   Nu te pune nimeni sa te duci in vest daca e asa nasol si nici in Romania nu te obliga nimeni sa ramai; vezi ca mai sunt SUA (acolo unde se impusca copii in scoli cu automatu), Canada (alta bula imobiliara), eventual Australia daca te impaci cu clima sau chiar Islanda daca esti adeptu unei tari cu o populatie cat Cluju unde hotararile se iau in piata mare.
   Ce vreau sa zic e ca nicaieri nu e lapte si miere, oridunde sunt pros/cons, depinde doar de tine daca te adaptezi, daca gasesti cercul de oameni potrivit si sa eviti zonele/evenimentele neplacute.
   Cat despre hoti, evient ca exista cartiere si zone famate peste tot, iar noaptea evident ca esti mai expus. Plus ca ine doarme mai mult, traieste mai mult. ;)

 17. Daniela13 Iulie 2018

  Pana la urma ce atata dicutie in contradictoriu? Esti adult, stii ce vrei si ce nu vrei de la viata, te duci intr-un loc: Cluj, Bucuresti, Paris etc., incerci, experimentezi, iar daca te simti ca acasa, te straduiesti sa ramai acolo. Nu-ti place, pleci in alta parte unde te identifici mai mult cu oamenii si obiceiurile de acolo. Ce sens au invectivele la adresa unora sau altora? Oamenii intotdeauna vor fi foarte diferiti unii de altii, iar perspectiva unuia, diferita de a altuia nu-l face nici superior , nici inferior, ci doar diferit. Lenesi, comozi, vinituri, mitici….. sunt doar cuvinte inutile. Cei ce sunt multumiti cu viata lor si alegerile lor nu au nevoie sa jigneasca pe ceilalti.

 18. […] foarte frumoasa si iti poate aduce satisfactii. Au mai scris si cei de la TVDece despre cum este viata in Cluj, bloggerul Zoso despre viata in Brasov dar si Marius despre viata in […]

 19. Jeleu30 August 2018

  What the hell did I just read….
  Nu stiu in ce anturaje ai ajuns de ti-o lasat impresia asta despre cluj, insa de la un clujean ce sta aici de 26 de ani, pot spune ca daca scoatem informatiile cu chiriile, in proportie de 40-50% ce ai zis despre oras e fals sau e doar o opinie bazata pe experientele personale.

 20. Ioana28 Septembrie 2018

  Sunt Clujeanca cu cetatenie dubla Romano/Americana, plecata din Ro de 15 ani si ma gandesc sa ma intorc la Cluj cu familia. In State oamenii sunt valorificat la potentialul lor intelectual si munca depusa este rasplatita prin promovare in functiile de managment. Avem prieteni apropiati care au ajuns in functii de directori la banci si hoteluri renumite, pornind de la functiile clerice si dupa 10 azi au ajung in pozitiile foarte bine platite de managment. Bineinteles si sacrificiile sunt pe masura, ore suplimentare de munca, neglijenta familiei etc Aici nu tine cont de ethnie, din contra Europenii foarte apreciati in functii mari cu salarii pe masura doar ca trebuie sa muncim extra. Sotul meu are o firma de constructii iar eu lucrez in dimeniul medical partea financiara. Casa in care locum este platita adica nu avem rata la banca, nu avem alte datorii la banci, credit carduri si am economisit si niste bani. Vacante tot la 2 luni mergem, munte, ocean, Europa etc. Cu toate acestea vrem sa ne intoarcem in Romania pentru ca stresul este mare, oamenii/americanii sunt dificili si totul se face foarte repede, la foc automat, mancarea este modificata genetic, clima este proasta si apa care o bem este plina de flour si foarte nesanatoasa. Sotul meu are lucrari mari, bine platite( in lunile de vara venit de $25000 pe luna) dar foarte greu de finalizat, pentru ca oamenii cu bani din state sunt foarte pretentiosi, ca se dadea exemplu Clujenii ca fiind pretentiosi, muncitorii dificil si mereu se plang cu toate ca fac cel putin $10000 pe luna. .Avem tot ce ne dorim si ne-am dat seama ca viata simpla este ce ne face pe noi fericiti. Din pacate ca sa ajungi la concluzia aceasta trebuie sa ajungi sa iti permiti orice iti doresti, o vacanta exotica la hotel de 6 stele, masina scumpa, casa cu piscina si altele. Clujul este un oras plin de viata, de tineret de oameni fericiti, pe cand aici in state am intalnit foarte multi nefericiti chiar daca au tot ce vor din punct de vedere material dar nu au viata sociala, multi sunt divortati si au un caine sau o pisica. La Cluj am intalnit oameni foarte inimosi, calzi, primitori si de incredere, pe de alta parte am intalnit si multi increzuti/laudarosi dar preferam sa ii evitam. Aici mergem in parcuri cu fetita noastra si dupa masa la 5 nu dunt copii. Incepem sa ne lovim de sistemul American de invatamant care ii face pe copii sa fie foarte egoisti si inpersonali. Faptul ca ii roteste pe copii in fiecare cand intra intr-un an nou scolar nu ii favorizeaza sa pasteeze niste legaturi de prietenie si la randul lor ii face sa fie mai egoisti( atatea impuscaturi in scoli cate sunt) plus stiu de la prieteni toti baietii din scoli joca videogames foarte violente. Stam intr-o zona buna de cartier cu scoli renumite si nu vezi copii zucanduse afara in curtea casei lor. Ca sa ne intalnim cu prietenii trebuie sa programan cu multe zile inainte. Recomandam America daca vrei sa ecomisesti suficient cat sa poti trai in Romania sau altundeva dar sa nu uiti ca tot printre straini esti. La gradinita ma atentionat educatoarea sa am o discutie cu fetita mea de 2 ani, care nu a vrut sa il tina pe un baitel negru sau indian de mana, sa ii explic ca toti copii sunt egali, totul de reduce la rasism aici, ca vorbeati de unguri. Avem biserici Romanesti, festivaluri, cateva magazine si multi ajung sa traiasca aici si sa pastreze traditiile Romanesti. Sistemul de sanatate, aglomeratia pe strazi, scolile sunt lucrurile care ne ingrijoreaza la Cluj.

 21. Bucurestean11 Decembrie 2018

  Nu stiu cum e la Cj ca nu m-a interesat niciodata sa-l vizitez dar ce pot spune cu siguranta, este ca un complex mai mare de inferioritate (fata de Bucuresti) si o fudulie mai proasta n-am vazut la locuitorii niciunui alt oras din Romania. Pe langa faptul ca nu pot dormi de grija Capitalei si simt nevoia sa se compare mereu cu ea (desi in cele mai multe domenii nici nu incape comparatie intre o metropola si un sat mai mare), informatiile pe care le au despre Bucuresti sunt complet false in cea mai mare parte. Semn ca ori mananca kkt si n-au parasit in viata lor provincia, sa vada Capitala, ori fac reclama negativa falsa cu bunastiinta. Bucurestenii nu prea intra in polemici fiindca nu sufera de acelasi complex de inferioritate si de obicei ii doare in pl oricum de ce se scrie prin provincia indepartata despre ei. De ce i-ar interesa cand oricum buricul tarii este aici? (pib , institutiile – inclusiv cele de care depind banii clujului – , multinationalele, mallurile, stadioanele, parcurile, cele mai moderne apartamente, cele mai mari salarii etc ….ati inteles ideea cred).

Păreri?