Cultura unește cartierul

De când suntem împreună, am locuit doar în cartierul Mănăștur, unul dintre cele mai mari din România. Și înainte de a fi împreună am mai stat prin Mănăștur. Acum nu ne-am vedea locuind în alt cartier al Clujului. După cum ziceam și aici, are locul ăsta un farmec aparte, dat de oamenii pestriți, de efervescența vieții de zi cu zi de pe cea mai aglomerată stradă din oraș (Mehedinți, care are populația unui oraș mai mic, undeva la 10-15 mii de locuitori), de subiectele pentru blog de care ne lovim cum ieșim din bloc.

De când ne-am mutat în partea asta a cartierului, am aflat că există oameni care se străduie să revitalizeze un spațiu abandonat, aflat chiar lângă blocul nostru. Este vorba despre “La Terenuri“, o zonă pe care cei de la asociația “ColectivA” încearcă s-o revitalizeze cu diferite proiecte menite să sudeze comunitatea prin cultură. Au fost organizate acolo zilele Mănășturului, proiecții de film în cadrul TIFF și nu numai, concerte, workshop-uri, dezbateri publice, activități pentru copii. Pe termen lung, se dorește transformarea totală a zonei într-un spațiu urban modern de cartier, dar aici trebuie să se implice și mai mult autoritățile locale.

Orice cartier ar avea nevoie de o asemenea zonă, unde oamenii să se adune și să vibreze ca o comunitate. Pentru că o comunitate unită e o comunitate care poate schimba microuniversul în care funcționează. E frumos să ne ajutăm vecinii, să ne salutăm la cumpărături sau la terase, dar ce lucruri faine s-ar putea face dacă ne-am uni forțele? Iar cultura poate face asta. E un catalizator de suflete, de personalități, de vise, de idealuri. Să aduci oamenii împreună prin cultură e una din cele mai frumoase misiuni pe care ți le-ai putea asuma. Și de ce doar pe centru, nu și în cartiere? Cartierele sunt seva, savoarea unui oraș, iar oamenii care trăiesc în ele ar trebui să le perceapă ca mai mult decât niște “stațiuni de dormitoare”.

Săptămâna trecută am luat parte la un proiect de cultură urbană gândit să apropie artiștii de oamenii din cartier. Un grup de arhitecți au gândit o masă care se transformă în scaun și au ieșit cu ideea lor “la aer”, creând un co-working space în aer liber, unde oamenii din cartier s-au întâlnit direct cu creativii.

Acolo s-a realizat și ședința foto cu cei doi moștenitori ai Tronului de Lemn.

Instalația funcționează cam așa:

Inițiativa a fost parte din proiectul cultura zâmbește, prin care cei de la Lay’s își propun să închege comunitățile prin intermediul culturii. Asta înseamnă că susțin diverse manifestări culturale în toată țara, la care se pot câștiga invitații, dar au creat și Spațiile Lay’s în patru orașe din țară, iar noi am fost suficient de norocoși și bucuroși ca unul din ele să fie nu doar la Cluj, ci chiar la noi în cartier :) Astfel, Mănășturul își păstrează blazonul de, probabil, cel mai efervescent cultural cartier din Cluj. Lucru de care, trebuie să recunoaștem, suntem foarte mândri.

Cei doi arhitecți pe care i-am întâlnit acolo au fost extrem de deschiși, le-au povestit oamenilor cu răbdare despre activitatea lor și i-au chemat să se implice în proiectele comunitare ce vor urma. Este un exemplu frumos despre cum un brand se poate implica în comunitate, facilitând închegarea ei prin diverse forme de cultură.

Am rămas cu promisiunea că vom încerca, pe cât putem, să ne implicăm în viitoarele proiecte menite să închege comunitatea mănăștureană.

1 Comentariu
  1. Maria18 August 2017

    Ar fi frumos sa vedem si la noi aceste comunitati stranse din pasiune in jururl unor idei. Am tot vazut prin filme implicarea oamenilor si a comunitatilor in toto ceea ce tine de convietuirea impreuna a comunitatii. Si mi-a placut! Felicitari celor ce se implica!

Păreri?