Cu ce am rămas după TEDxCluj

Dacă te duci la un eveniment doar ca să fii văzut acolo, mai bine stai acasă. Eşti un fomist de imagine. Dacă te duci la un eveniment doar ca să se scrie că ai fost acolo, mai bine închide prăvălia. Eşti un fomist de trafic. Dacă te duci la un eveniment doar pentru că este mâncare bună, învaţă să găteşti. Eşti un fomist şi atât. Dacă te duci la un eveniment şi nu ai rămas cu nimic, un gând, o idee, ceva, înseamnă că ori n-ai avut ce căuta acolo, ori a fost un eveniment jalnic.

După a doua ediţie TEDxCluj, am plecat acasă cu un ceva din fiecare prezentare. Am reuşit să descoperim în vorbele fiecărui speaker acele părţi care se potrivesc gândurilor şi personalităţilor noastre şi să încercăm ca, în viitor, să le facem să lucreze în folosul nostru. Asta chiar dacă, din punctul nostru de vedere, prima ediţie a fost mai reuşită din perspectiva speakerilor. Nu şi ca organizare, care a fost, din nou, impecabilă. Felicitări echipei, atât pentru efortul pe care l-au depus ca totul să mergă brici, cât şi pentru alegerea locaţiei.

Vorbele domnului Radu Preda, doctor în Teologie şi profesor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB, ne-au făcut să ne gândim la ideea de comunicare multă şi inutilă şi să ne regândim procesul de comunicare. Asta pentru că, de prea multe ori, oamenii vorbesc fără să gândească.

Domnul doctor Rached Daoud ne-a ţinut un discurs pătimaş despre experienţele sale din războiul din Liban şi despre dragostea pe care o poartă ţării noastre. De reţinut: nu oamenii trebuie vindecaţi, ci sistemele naţionale!

Adi Hădean ne-a inspirat cu povestea lui de viaţă, din simplul motiv că, la un moment dat, a avut curajul să pună piciorul în prag, să-şi dea demisia dintr-un post bun şi să înceapă să facă ce-i place: să gătească. Nu mulţi cred că se pot lăuda cu aşa ceva.

Cel mai impresionant discurs a fost al domnului Constantin Asavoaie, preşedintele Prison Fellowship România. Un om care se trage dintr-o familie modestă, care a avut parte de o viaţă presărată mai mult cu coborâşuri, decât cu suişuri, şi care a reuşit să meargă mai departe. Mai mult, îi ajută şi pe alţi loviţi de soartă să o facă, prin intermediul ONG-ului pe care îl conduce.

Daniel David, profesor de psihoterapie şi ştiinţe cognitive la UBB Cluj-Napoca, ne-a vorbit despre excelenţa în ştiinţă şi morală. Practic, ne-a redefinit conceptul de “excelenţă” şi ne-a făcut să conştientizăm faptul că acesta poate fi adaptat vieţii fiecăruia dintre noi.

Chiar dacă ziceam că am rămas cu ceva de la fiecare vorbitor, prezentarea doamnei doctor nutriţionist Dana Simu nu ne-a transmis nimic. A fost mult prea stufoasă şi plină de termeni medicali, nepotriviţi pentru un TED talk.

Am avut ocazia să-l vedem, în sfârşit, pe Cristian Gog. Şi nu ne-a dezamăgit, e un mentalist în adevăratul sens al cuvântului. Dacă aveţi ocazia, trebuie neapărat să-l vedeţi! La celălalt capăt, ne-a părut foarte rău că domnul Ioan Bocşa nu a reuşit să ajungă, pentru că era o prezentare pe care o aşteptam cu interes.

Per ansamblu, un eveniment reuşit şi, repet, foarte bine organizat. Aşteptăm TEDxCluj 2011! :d

3 Comentarii
 1. MIN15 Noiembrie 2010

  Cat ti`au dat ca sa scrii asta, hai recunoaste!

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Adrian Hadean, Florica si Zicu and .marius perijoc, steliana moraru. steliana moraru said: RT @tvdece: Cu ce am rămas după #TEDxCluj: http://bit.ly/acjaPG […]

 3. sebi16 Noiembrie 2010

  Mi-a placut foarte tare prezentarea lui Daniel David care, dupa parerea mea, a oferit un ghid practic pentru a deveni un OM.

 4. Dan Ciulea16 Noiembrie 2010

  nu pot sa cred ca numa amu’ l’ai vast pe gog … deci nu pot sa cred asa ceva! :P

 5. TEDxCluj | TVdece9 Martie 2011

  […] fost la prima ediţie TEDxCluj şi ne-a plăcut teribil. Am fost şi la a doua şi ne-a plăcut la fel, aşa că la ediţia asta reprezint TVdece în echipa de organizare, lucru […]

Păreri?