Credinţa ostentativă

Prima dată le-am văzut pe astea:

Apoi, am observat că sunt mai multe:

Pentru un moment, am crezut că am confundat autocarul care trebuia să ne aducă la Cluj cu o biserică. Mai ales că, la un moment dat, şoferul a considerat de cuviinţă să ne pună să ascultăm şi slujba. N-am avut încotro, doar trebuia să ajungem acasă, aşa că ne-am supus acestui paroh al asfaltului.

Oamenii de genul ăsta intră la categoria credincioşilor ostentativi, ăia care ne scot ochii cu credinţa lor. Prin jdemiile de icoane cu care îşi tapetează viaţa, sutele de cruci făcute de ochii lumii şi laudele cu mersul la biserică, nu fac nimic altceva decât să urle în gura mare într-o cameră plină de surzi: “Uitaţi-vă la noi! Suntem credincioşi, suntem credincioşi! Suntem superiori vouă! Noi mergem la biserică în fiecare săptămână! Suntem credincioşi, suntem credincioşi!” Cum rămâne cu modestia şi liniştea interioară întru mântuirea sufletului? S-au pierdut într-o lume în care bisericile au geamuri de termopan, costă 600 milioane de euro, iar preoţii au veşminte cusute cu fir de aur.

Un creştin care se bate cu pumnul în piept că are răni la genunchi de la cum a înconjurat Mănăstirea Nicula e la fel ca un homosexual care ne scoate ochii, nouă, heterosexualilor, cu sexualitatea sa, participând la marşuri ale minorităţii: “Uitaţi-vă la mine, heterosexualilor, sunt homosexual, sunt homosexual!”; “Uită-te la rănile astea din genunchi, am înconjurat Mănăstirea Nicula de TREI ori!”

Măcar un homosexual ar şti să-şi ia nişte jambiere, să nu-şi rănească genunchii proaspăt epilaţi.

7 Comentarii
 1. dragosmone16 August 2011

  “I’ve got nothing against God. It’s his Fan Club I can’t stand.”

 2. Calinsipop16 August 2011

  Aha,inteleg ca s-au mai ‘pelerinat’ si altii si-au dat de ‘bine’ :)

 3. Glass and Iron16 August 2011

  Hei, se pare ca te-ai ambalat bine de tot ! Se pare ca au reusit sa te scoata din calmul tau englezesc …
  Cred ca toti cei despre care povestesti se adreseaza mai putin noua si mai mult Lui, cu “uite sunt credincios, uite sunt credincios”. Foarte multi spera la o mantuire si sunt gata sa faca multe, cat mai multe, pentru a o obtine. Iar reprezentantii BOR sunt incantati de cat mai multi enoriasi, fara sa fie interesati in a-i destepta, in a-i face sa inteleaga viata. De fapt, BOR (religia ortodoxa in general) pregateste pentru viata de apoi nu pentru viata de acum, de aici. Si atunci fiecare, dupa principiul idiot “daca e mult, inseamna ca e bun” se “preocupa” de spalarea pacatelor, asa cum gandeste ca e mai bine. Credinciosii sunt mai mult surzi iar “pastorii” sunt mai mult muti …
  De la plimbatul in genunchi (la propriu) al credinciosilor “de jos” si pana la plimbarea in genunchi (la figurat, pentru voturi) a conducerii de partid si de stat (credinciosii “de sus”), atitudinea ostentativa este agasanta. Dar si penibila, demna de mila. Asa ca nu mai fi mânios, fii milos.
  Hai ca sunt fariseu …
  Mai mult decat ostentatia, pe mine ma deranjeaza bigotismul idiot, normele inventate si alterate. Ma deranjeaza, nu fiindca se petrec la mine in balcon, ci fiindca acesti oameni, cu gandirea lor limitata au drept de vot si imi pot influenta viata. Altfel, fiecare moare in legea lui …

 4. Vasile Manu16 August 2011

  Cred ca soferul ala al vostru transporta pelerini saptamanal pe la diverse manastiri cu autocarul ala. N-ati simtit si miros de tamaie in tapiteria scaunelor? :))

 5. zicu16 August 2011

  @Vasile Manu: Nu, doar de transpiratie

 6. ZeceDeZero16 August 2011

  Majoritatea crestinilor sunt crestini dintr-un fel de… nu stiu cum sa-i zic… superstitie? traditie? “pentru ca asa trebuie”? Daca le spui ca tu nu crezi in Dumnezeu/nu esti credincios te privesc cu ura, dar eu stiu ca religia lor ii invata altceva si anume mila. Astia nu sunt in stare nici macar sa-si inteleaga propria religie.

 7. ZeceDeZero16 August 2011

  Tot timpul uit cate ceva: Tot astia considera ca divinitatea trebuie sa actioneze si ei doar sa astepte.
  + a nu se intelege gresit faza cu mila, am exagerat putin cuvantul :))

Păreri?