Sutien și mâncare

Cum unii oameni se uită la familia Kardashian, alții la “Bravo, ai stil” sau “iUmor”, noi ne uităm la “Chefi la cuțite”. Să arunce primul mănușa de bucătărie cel care e curat de show-uri TV! În rest, noi, decadenții, putem continua povestea. Pentru noi e o relaxare psihică, e un show cu mâncare combinat cu o telenovelă, pentru că, sub presiunea probelor, oamenii o mai iau razna. În fine, să nu divagăm.

Aseară, înaintea unei probe, o concurentă a promis că se dezbracă la sutien dacă va câștiga echipa ei. Doamna are în jur de 40 de ani, nu e cea mai frumoasă, nici cea mai urâtă, dar poate după o vârstă nu e ok să faci asemenea promisiuni, mai ales la TV. Anyway, s-a câștigat proba și doamna s-a desfăcut la cămașă și a țopăit de bucurie în sutien. Ce??? Da. Și nici măcar nu asta e cea mai mare problemă, că va rămâne în memoria colectivă ca doamna aia care s-a dezbrăcat la o emisiune de gătit. Cum să vă spun frumos, oare? NIMĂNUI nu i-a păsat că tanti era cu sutienul p-afară. Băi, nici unui tip din platou nu i-a păsat, cred că putea fi în fundul gol și erau la fel de impasibili. No, ca femeie, nu știu cum îți revii după asta: să fii în sutien și lumea să te trateze ca și cum ai fi îmbrăcată. Auch!

În rest, după un sezon jumate văzute, concluzia e cam tristucă. Nu știu dacă știți formatul emisiunii, dar echipele gătesc pentru un “juriu” din diverse categorii sociale: chimiști, circari, dansatori, modele etc. Indiferent de ce avione s-au gătit, aproape de fiecare dată jurații au ales preparate apropiate de cele clasice românești: șnitel, piure, orezel, pulpițe. Nu știu dacă înțelegeți, oamenii au ales ciulama în detrimentul unor dish-uri de fine dining. După ani de zile de show-uri culinare, după ce piața gastronomică din România a evoluat mult, nouă tot “ca la mama acasă” ne place. Dă-i românului un foie gras și îți va cere niște pitucă, să încingă în sosuleț. Și niște cola pentru vin. Atât s-a putut.

Iată, în lipsa cronicilor de maestru ale lui Eftimie, am scris eu despre “Chefi la cuțite”.

Cu plăcere.

6 Comentarii
 1. ady13 Iunie 2018

  să mă vezi! vine tata pe la mine acu’ ceva vreme, vreau să mă dau mare, fac niște creveți cu orez negru, cum m-a învățat (normal că n-am notat nicăieri și am uitat până acum) un amic care și-a petrecut niște ani prin bucătării de restaurante.
  îl văd cum învârte creveții și orez prin farfurie, așa că zic, mai mult într-o doară ”am și niște cârnați, îți fac dacă nu-ți place asta”. el: ”ai cârnați?!” pe un ton din ăla, că inima de piatră și dacă erai tot simțeai speranța. am prăjit cârnați. :)

 2. Criticologul14 Iunie 2018

  Emisiunea e praf la capitolul culinar, e doar testimoniale, birfe din backstage, regia aia ridicola (ca toti au acting absolut amatoricesc) de la votul invitatilor si-atit really.

  Nu inveti absolut nimic despre gatit: temperaturi/timpi de coacere, tehnici (cum tai, de ce tai, cand e cu mixer, cand e cu tel), texturi (ce combinatii merg si de ce), gusturi (ce merge cu ce/de ce), plating. Eu de la inceputul sezonului inca n-am aflat cum se prepara (si nu am pretentia ca le scriu corect) nici foie gras nici saint jacques – de fapt n-am invatat nimic. OK, nu zic sa fie 100% emisiune despre tehnica, dar plm sa prezinte macar un preparat cap/coada. Asa cultivi gustul (si impulsionezi curiozitatea) oamenilor. Adica pe bune, dupa mizeriile din sefi la cutite te miri ca romanii prefera sarmale si mamaliga cu ceapa? (Intrebare retorica).
  Aa, de ce ma uit la emisiune? E “couch time” cu colega.
  În alte zile avem filme si in weekend gala ai stil – acolo ma trec stari de ris in hohote alternate cu stari in care ma uit cu degetele pe ochi, atit de penibile sunt unele situatii. La fel si aici: moda din care sa inveti ceva? Da, vezi sa nu. Daca le iei la jurati afirmatiile pe hartie in cateva editii (zic chestii de genul “rochia aia mergea cu tocuri blabla”) si faci un crosscheck, din nou nu inveti nimic pentru ca se contrazic constant si orice merge cu orice si de orice culoare, la final de analiza.
  Plus faze in care unele concurente se imbraca atit de “haute couture” incat toti din juriu ii dau puncte maxime ca altfel s-ar crede ca nu-s destul de avangardisti – te doare mintea.

  • Florica14 Iunie 2018

   Noi ne uitam la Paprika și la multe show-uri culinare ca să mai învățăm ceva, vorba ta, aici e divertisment :)

 3. Mălin14 Iunie 2018

  Păi și ce e rău în faptul c-a țopăit în sutien? Cu ce anume ar trebui să deranjeze sau să surprindă? Când stă la plajă în costum de baie nu e același drac?

  • Zicu15 Iunie 2018

   Nu cred că ai înțeles, nu e o problemă că s-a dezbrăcat, ci ne-am amuzat că nu i-a păsat nimănui că s-a dezbrăcat.

Păreri?