Ce te-ai aștepta să bei la un chef în Maramureș

Anul trecut scriam despre baciul ardelean la cocktail bar.

În weekend, m-am aflat în postura baciului. Asta pe lângă faptul că am dat peste acest dispozitiv creat în adâncurile Mordorului.

Și zic “hai să punem în dificultate barmanul”. De parcă ai putea pune în dificultate un barman. Din Maramureș.

– Auzi, da’ un shot pe bază de pălincă poți face? întreb eu superior.

– Sigur că da! vine răspunsul prompt și sigur.

Și ne pune omu’ prima dată un shot de pălincă curată, ca să nu avem dubii despre calitate. De parcă ai putea comenta ceva despre tăria din Maramureș, locul unde oamenii încă umblă cu brișca la ei și toată lumea e ok cu asta.

– Da, deci calitate.

– Bun, acum să vă fac shot-urile!

Și am privit, gâtuiți de emoție, cum pune omul pălincă în shaker (chestie pe care n-am crezut că o voi vedea vreodată), mai pune niște maglavaisuri, scutură bine și ne livrează niște shot-uri pe care le-am primit cu scepticism. Dovadă de real curaj, pentru că puteam să jur că barmanul are brișcă la el, ca orice moroșan care se respectă. Dacă nu brișcă, că părea un moroșan pe rit nou, avea tot felul de ustensile de bar numai bune ca unelte de tortură.

Băi, și ne facem curaj și-l dăm pe gât. Ce se putea întâmpla? Nu putea fi mai prost decât un vin de casă cu gust de oțet, vândut de cel care l-a făcut ca “n-ai mai băut în viața ta așa vin bun!” Și dăm peste o notă fină de pălincă, acompaniată de niște arome subtile și sublime (Dumnezo știe ce o pus băiatul ăla acolo), ceea ce l-a transformat într-unul dintre cele mai bune shot-uri pe care le-am băut vreodată. Sigur, posibil să fi fost ușor ebrietat, dar hey, cine bea shot-uri treaz? Oricum, și treaz cred că era la fel.

Deci, dacă v-ați întrebat vreodată dacă se pot face shot-uri pe bază de pălincă, răspunsul e că probabil se pot face și cocktail-uri și să și fie bune. Evident, în Maramureș. Unde altundeva?

Păreri?