Cât de gravă e situaţia din Grecia?

Din punct de vedere economic, foarte gravă. Nici nu mă mir, acum doi ani, când am fost la ei, erau atât de relaxaţi, dar atât de relaxaţi, încât, dacă ar exista Partidul Relaxaţilor, ar fi compus exclusiv din greci. Se complăceau într-o stare de “la vita e bella” patologică ce i-a adus unde sunt acum. În fiecare zi, toate magazinele, băncile, se închideau la ora două, de nu mai vedeai băştinaş pe stradă, în afară de turişti, grecii se duceau acasă, mâncau, dormeau câteva ore bune şi se întorceau la muncă pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Pe nişte supersalarii! Mâncat doar la restaurant, îmbrăcaţi bine, maşini de maşini. No, cum să nu fii în pragul falimentului? Oricât de mult ai scoate din turism, tot o dai de gard cu stilul ăsta de viaţă.

Din punct de vedere al mişcărilor populare, stau mult mai bine decât noi, care nici nu mai ştim ce-s alea. Ne place să fim călcaţi în picioare şi să nu facem nimic, aflându-ne în pragul colapsului moral, dacă nu s-a şi înfăptuit deja. De ăla economic nici nu mai zic. În fine. Nu zic, au fost manifestaţii serioase la Atena, da’ situaţia ţării, în ansamblul ei, nu e atât de gravă cum se reflectă în media noastră extrem de profesionistă. Dimpotrivă. În ultimele săptămâni, Grecia a fost prezentată ca un Iad în care nu ţi-ai dori să fii. Haos, colaps, tot tacâmul. Vâzând toate astea, ne-am şi pus probleme serioase dacă am ales bine destinaţia de concediu, cum, probabil, au făcut mulţi alţii.

Cum stă treaba, de fapt. Am un prieten, român cu origini greceşti, care se duce an de an în Grecia, pentru că o are în sânge. Da’ nu se duce, ca tot românu’, la all inclusive, ci pătrunde în Grecia adevărată, o ia la picior, cutreieră satele, oraşele, vorbeşte cu oamenii, se bucură de minunăţiile culinare autentice, interzise turiştilor, doarme pe la pescari, ia pulsul civilizaţiei şi culturii elene direct de la sursă, cu alte cuvinte.

Tocmai s-a întors din excursia tradiţională în Grecia şi m-am întâlnit cu el. A bătut toată coasta Mării Egee. Ce mi-a povestit? Grecii sunt, în continuare, extrem, dar extrem de relaxaţi. Şi dacă el nu-i cunoaşte, nu ştiu cine altcineva. Parcă nici n-ar fi în pragul colapsului economic. Au aceleaşi obiceiuri şi acelaşi stil de viaţă jemanfişist cu care ne-am întâlnit şi noi. Singurul loc în care s-a manifestat lumea a fost Piaţa Sintagma din Atena, locul pe baza căruia toată presa românească a construit imaginea apocaliptică a Greciei. Dar e atât de singurul loc, încât mi-a povestit că stătea liniştit pe o terasă dintr-o altă piaţă, aflată la câteva sute de metri de Sintagma, şi n-avea nicio treabă. Se auzea mulţimea revoltată şi, pe alocuri, violentă, dar doar atât, ca zgomot de fond, restul capitalei greceşti fiind scufundată în relaxare. Ba chiar mi-a spus că unii turişti mergeau în Sintagma ca să asiste la spectacol, de se puteau tăia bilete. Şi mi-a zis că pe insule, unde mergem noi, ăia chiar n-au nicio treabă. Sunt rupţi de lume în universul lor idilic.

Sigur, atitudinea lor e extrem de nocivă, dar e strict problema lor. Pe mine, ca turist, mă interesează să le vizitez ţara şi să ştiu că voi fi în siguranţă. Şi se pare că voi fi. Bine, n-ar strica să nu dea faliment până mergem noi, dar nu cred că se va ajunge acolo. Aşa că, dragă presă românească de doi lei, mă piş pe tine şi mă duc în Grecia mai relaxat decât un grec!

 

7 Comentarii
 1. Dan Ciulea6 Iulie 2011

  asta e un articol scris pentru ridicarea moralului? … io nu zic ca nu e de doi lei … dar

 2. zicu6 Iulie 2011

  @Dan Ciulea: Ma, omul asta a stat acolo o luna, tind sa-l cred pe el.

 3. Groparu6 Iulie 2011

  Cat ati fost platiti de guvernul Greciei ca sa scrieti postarea asta?

 4. zicu6 Iulie 2011

  @Groparu: Stii bine ca sumele de la un asemenea nivel sunt tot timpul confidentiale. Contractul se va declasifica peste 50 de ani. Doar atunci vom putea spune.

 5. marius6 Iulie 2011

  Sa inteleg ca nu v-a dat Udrea bani sa aratati pe blog cat de rau e inGrecia? :D
  Dincolo de gluma iti spun ca nu o sa dea faliment. Ei sunt mult mai bine decat noi, datoria lor e mai mica decat a noastra, pensiile lor sunt inca pensii, salariile salarii etc.

 6. richie6 Iulie 2011

  @marius: dude, grecii au o datorie de peste 500 de miliarde.., cam de 5 ori cat a Romaniei. Om fi noi fomisti dar n-avem stomac sa inghtim atata banet.

  @tvdeceii: mno, toata presa face aceeasi treaba. ce stire e asta ca grecii freaca menta si degusta beneficiile siestei.. Rating se face cu lupte de strada, panica, etc

 7. cristina6 Iulie 2011

  asta incerc sa le explic si eu cititorilor mei de la munca (pe site in Engl) ca in Grecia e safe, mai ales pe insule. ca ai ghinionul sa ajungi in Atena cand e inchis aeroportul…ooopss (de aia ai asigurare), dar nu te omoara nimeni in Grecia.

Păreri?