Care e primul lucru la care te gândești când spui Timișoara?

Am adaptat, în titlu, întrebarea pe care am pus-o la a doua ediție Cluj Brands Tour. Pentru că, chiar și când e vorba de orașe, discutăm despre poziționare în mintea vizitatorului: Paris – orașul Turnului Eiffel, Pisa – orașul celebrului turn înclinat, Las Vegas – orașul distracției. Timișoara? Probabil, primul termen care îți vine în minte e “libertate”. Corect, Timișoara e un simbol al libertății. Dar asta nu e tot.

Timișoara e contracanditata Clujului și a altor orașe din România (Iași, Arad, Brașov, Sfântu Gheorghe) la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Și nu e un “adversar” de neglijat: bugetul alocat de Primărie pentru cultură e cu 40% mai mare decât anul trecut (în jur de 12 milioane de lei), Primăria va susține în continuare toate evenimentele culturale mari ale orașului, iar festivalul de jazz care va avea loc în luna iulie și care promite să fie grandios a fost bugetat cu 100.000 de lei de către Primărie. În plus, la întâlnirea cu Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, am aflat că planurile sunt mari și destul de avansate și că organizația se bucură de sprijinul a multor alte asociații timișorene.

Oare să fie Timișoreana cuvântul la care ne-am gândit în titlu?

photo-1

E pentru prima dată când am intrat într-o fabrică de bere. E fascinant să vezi câtă infrastructură, know how și oameni implică producerea unei sticle pe care o iei de pe raft. Ajungi să apreciezi mai mult efortul unor oameni de a-ți pune calitate pe masă. Povestea berii Timișoreana se confundă cu istoria Timișoarei. Faptul că a fost prima fabrică de bere din România transpiră din fiecare colț al fabricii: din mândria angajaților, din migala cu care produc bere de sute de ani, din respectul pe care îl acordă consumatorului și orașului care le este casă. Timișoreana nu e doar o bere. E istorie îmbuteliată, iar asta se simte pe tot parcursul procesului de producție, pe care l-am parcurs vineri.

Când pătrunzi în acest templu al berii, te lovesc câteva lucruri: mirosul specific inevitabil și curățenia în care se desfășoară procesul de producție. Dacă peste miros nu poți și, poate, nu vrei să treci, curățenia te frapează: am fost în multe spitale din România care erau mult, mult mai murdare decât halele de producție de la Timișoreana. Apoi, te lovești de pasiunea cu care oamenii îți vorbesc despre bere: despre ingredientele atent alese, despre fazele prin care trec aceste ingrediente, despre bucuria produsului finit. Simți că ai luat parte la un ritual sacru, la care puțini au acces.

Vizita la Timișoreana și-a pus amprenta asupra papilelor noastre gustative, având ocazia să gustăm produsul în toate fazele lui până la devenire. Și-a pus amprenta și asupra minților noastre: dacă până acum, Timișoreana poate nu era printre primele lucruri la care ne gândeam când spuneam Timișoara (deși mă îndoiesc), de acum, cu siguranță, e.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.

Branduri participante: TimișoreanaCramele RecașArsenal ParkBC Timba TimișoaraREC Universitatea de Vest Timișoara, ACS Poli Timișoara.

Parteneri de mobilitate: Peugeot România.

Parteneri: PRbetaAsociaţia Timișoara Capitală Culturală EuropeanăPorsche TimișoaraAmvestRestaurant Belvedere.

Parteneri media: 24-FUNTion.

Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour

1 Comentariu
  1. cotos15 Aprilie 2013

    Dupa Baia Mare, Timisoara este cel frumos oras de la noi din tara. Este o cu totul alta atmosfera decar in orice zona a tarii. Imi place foarte mult sa ma plimb pe acolo.

  2. […] Pe la 1700, apa potabilă nu era pe toate gardurile, ca azi. Pentru rezolvarea acestei probleme, a fost nevoie de o decizie. Iar cel care a fost suficient de inspirat să o ia a fost Prințul Eugeniu de Savoia, care, la 1718, construiește prima fabrică de bere din România. Astfel, apa transformată în bere la fierbtătoria din Timișoara a devenit potabilă, iar decizia de atunci a Prințului Eugeniu a pus bazele unui brand care se confundă cu orașul care îi este casă. […]

Păreri?