Food a la Cluj: cannoli de la “Da Pino” vs. cannoli de la “Club Italia”

Ce mod mai bun de a începe săptămâna, dacă nu cu cel mai bun desert italian? Serios, tiramisu sau orice alt desert italian se pot ascunde după cannoli!

Cannoli este un desert specific regiunii Siciliei și este format dintr-o coajă crocantă de patiserie, prăjită şi umplută cu o cremă făcută din brânză ricotta îndulcită. Doar când am scris asta mi s-a făcut automat poftă, deoarece cannoli este darul zeilor pentru muritori. Sau, mă rog, al mafioților :))

I-am descoperit acum trei ani, când am fost la Milano, ne-am îndrăgostit iremediabil de ei şi de fiecare dată când ajungem în Italia (ceea ce, în nebunia mea, trebuie să fie măcar o dată pe an, că altfel dau în italită cronică), trebuie să mâncăm câți putem. Yep, CÂȚI putem, că la noi nu se prea găsesc. Sau se găsesc, dar sunt niște copii palide ale originalului divin.

Vedeţi mai jos o dovadă foto de anul trecut din Bari, care nu ne face neapărat cinste, dar, hey, mâncam cannoli, cosa nostra să ne judece!

 

Mi-am propus, așadar, să găsesc în Cluj cannoli cât mai apropiați de original. Am aflat că au la Da Pino, pe strada Universității 8, şi la celebrul Club Italia, pe Cardinal Iuliu Hossu 27. Amândouă localurile sunt faine, deşi trebuie să recunosc că feeling-ul de Italia mi-l dă mai mult Club Italia. E și normal, e printre cele mai vechi și bune restaurante cu specific italian din Cluj. Dar și Da Pino punctează la capitolul atmosferă, prin faptul că e mic, cochet și au o băcănie cu produse italiene.

Dacă aţi fost vreodată într-un local tipic italian, nu în “capcane pentru turiști” unde totul e glam şi scos din catalogul Ikea, ştiţi despre ce vorbesc. Italienii nu pun preț foarte mare pe design-ul locului, ci pe MÂNCARE, cum ar trebui să facă orice restaurant. Degeaba ai super design, dacă mâncarea lasă de dorit. Sunt destule locuri în Cluj care au lucrat cu tot felul de designeri de interior fițoși şi arată bestial, dar mâncarea e sub unele cantine studenţeşti, iar comparaţia asta nu le face cinste unor cantine din Cluj, unde mâncarea e de nota zece. Fără să fiu rea, la Zama m-aş mai duce doar să fac o poză de Instagram, după ce au ratat o mămăligă (cum să fii restaurant cu specific ardelenesc și să nu-ți iasă mămăliga, CUM???) şi am aşteptat să termine alţi clienţi cu meniurile ca să ne dea și nouă, doar sunt din aur. Not cool, că nu mănânc design interior.

Revenind la ale noastre, am testat prima dată la Da Pino. Din ce ne-au spus ei, cannoli se pot face în mai multe moduri, rețeta lor fiind cea din nord. Nu îi putem contrazice, până la urmă şi noi facem gulyas, însă ungurii ne dau clasă oricând. Aşa şi cu cannoli. Ei sunt originari din sudul Italiei, dar probabil rețeta a suferit modificări în alte regiuni.

Aşa arată cannoli la Da Pino.

Departe de tot ce am mâncat în Italia. Practic, sunt niște cornuleţe umplute cu budincă (am dubii că umplutura aia e pe bază de ricotta), nu ce știm noi despre cannoli din țara lor de origine. Nu sunt răi, dar nici nu pot să vă spun “mergeți acolo pentru niște cannoli autentici.” Patru bucăți au costat 30 de lei, destul de scump pentru ce oferă.

A doua tură nu am mai dat greş şi am mers la sigur, la templul italienilor din Cluj – Club Italia.

Aici am primit exact ce am poftit.

Au fost minunați şi vi-i recomandăm cu toată încrederea: aluat crocant, perfect făcut, și o cremă de ricotta fină, poate mai bună decât ce am mâncat în Italia, plus fisticul de la capete, care desăvârșește de minune preparatul. Sunt exact ce trebuie, chiar dacă e vreo 12 lei bucata (nu am reținut exact cât costă, am plătit 30 de lei pe doi cannoli și o sticlă de apă minerală), l-aş umple pe bucătar în bancnote ca maneliştii pe Florin Salam. Dacă aţi mai mâncat şi v-am făcut poftă, aici e de mers. Dacă nu aţi mai testat aşa ceva până acum, ați trăit degeaba și trebuie să remediați de urgență situația!

4 Comentarii
 1. ovidiu27 Martie 2017

  Da Pino, lasa-neee, lasa-neee !

 2. Ioana27 Martie 2017

  Subscriu!
  L-as lua acasa pe bucatar sa-mi faca zilnic, fara numar!

  • Mokoy28 Martie 2017

   Crezi ca poate zilnic?

 3. Nicoleta27 Martie 2017

  Mno, in Cluj îi musai să ajung deci notat!

Păreri?