De ce e bucătăria asiatică atât de apreciată

În timp ce occidentalii pun accent pe atmosferă, experiență, etichetă, asiaticii le ține pe ale lor de sute, hai mii de ani: prospețime și gust, indiferent unde mănânci. Poți mânca pe stradă în Asia ceva infinit mai bun decât într-un restaurant de fițe din Cluj, unde patronii au impresia că mâncăm decor, cum am scris deseori în această rubrică.

Am mâncat în Asia în locuri mult sub pretențiile europeanului de rând. Îți asumi asta când mergi acolo, face parte din experiență. Am mâncat în piețe, serviți de oameni care nu știau ce-s alea mănuși de protecție, am mâncat în stradă, mâncarea fiind pregătită în spatele gheretei, unde nu strălucea de curățenie, am stat pe lăzi de bere în curți interioare, am mâncat ca împărații pe mese de plastic, într-un vacarm de nedescris. Peste tot a fost incredibil de bun.

Asiaticilor nu le pasă unde servesc mâncarea, pentru că sunt siguri pe ce îți pun în farfurie. Mâncare din ingrediente simple, proaspete, care nu are nevoie de un decor ca să fie gustoasă. E o lecție pe care mulți ar trebui s-o (re)învețe: prima dată gust, apoi vedem cum îl împachetăm într-o poveste.

3 Comentarii
 1. Diana4 Februarie 2018

  Sună interesant, (în sensul că… atât de interesant încât îmi pare rău că n-am încercat încă o astfel de experiență).
  Dar, citind mi-am dat seama de un lucru. Cum s-ar duce unele dudui ale noastre -„influențatoarele”, evident- să dejuneze pe mese din plastic, mâncarea preparată într-o gheretă?
  Păi cum? Păi ar da bine pe insta stories?
  Unele-s aristocrate, dom’le, atât de aristocrate încât dacă le întrebi ce e burrata, ți-ar spune că e o haină sau un accesoriu.
  Just sayin’

  • Zicu5 Februarie 2018

   N-aș avea ce să adaug, doar să dau un LIKE și în acest comentariu pe lângă cel pe care l-am dat deja :D

 2. Syd4 Februarie 2018

  Si noi am fost in Thailanda. e de vis chiar daca arata mai ‘jalnic’ . Experientele sunt de neuitat. Mancarea e bestiala. no spicy:)

Păreri?